Доступність посилання

ТОП новини

Обама в розмові з Путіним закликав його до повного виконання мінських угод


Володимир Путін (л), Барак Обама (п), комбіноване фото
Володимир Путін (л), Барак Обама (п), комбіноване фото

Президент США Барак Обама в телефонній розмові з президентом Росії Володимиром Путіним закликав його вжити кроків для того, щоб покласти край значній активізації бойових дій на сході України, повідомив Білий дім.

Обама також наголосив Путіну на нагальній важливості просування до повного виконання мінських домовленостей про врегулювання на сході України, повідомили у Вашингтоні.

Крім того, в розмові йшлося про врегулювання конфлікту навколо Нагірного Карабаху та про війну в Сирії. В останньому пункті Обама наголосив Путіну на важливості для Росії вчинити тиск на режим підтримуваного нею президента Сирії Башара аль-Асада, щоб той припинив напади на цивільних і на учасників домовленості про припинення бойових дій.

Натомість, за повідомленням Кремля, Путін у цій розмові з Обамою знову висував вимоги до влади України.

«Під час обговорення української тематики президент Росії знову вказав на важливість неухильного виконання Києвом мінських домовленостей від 12 лютого 2015 року, включаючи налагодження реального прямого діалогу з Донецьком і Луганськом, проведення амністії, надання «ДНР» і «ЛНР» особливого статусу, спільну розробку закону про місцеві вибори», – мовиться, зокрема, в повідомленні.

Як заявили в Москві, розмова відбулася з ініціативи російської сторони.

Москва постійно вимагає від Києва, серед іншого, «прямого діалогу» з ватажками підтримуваних нею збройних сепаратистських угруповань «ДНР» і «ЛНР», що їх Україна визнала терористичними, і співпраці з ними у створенні українського законодавства, зокрема, про місцеві вибори на окупованій частині Донбасу. При цьому Росія твердить, сама що ніяких зобов’язань за мінськими домовленостями не має, бо підписувала їх лише як «гарант», а до конфлікту на частині Донбасу взагалі не причетна.

Київ заявляє, що законодавство стосовно Донецької й Луганської областей узгоджує з законними представниками цих регіонів, а не з тими, хто захопив нині там владу збройною силою за підтримки Росії. Україна також наголошує, що про вибори чи надання нині окупованим територіям особливого режиму місцевого самоврядування може йтися тільки після того, як низку своїх зобов’язань за мінськими угодами виконають Росія й сепаратисти. Ідеться в першу чергу про обмін заручниками й полоненими, виведення з території України російських військ і найманців та озброєнь і передачу нині непідконтрольної ділянки українсько-російського кордону під контроль ОБСЄ.

XS
SM
MD
LG