Доступність посилання

ТОП новини

Українське зерно завойовує Італію


Фото ілюстраційне
Фото ілюстраційне

Рим – Експорт українського зерна зріс до Італії торік більш ніж втричі у порівнянні з попереднім роком. Після Франції та Канади – традиційних імпортерів збіжжя в Італію – Україна посіла третє місце. Йдеться переважно про зерно м’яких сортів пшениці. Частка експорту твердих сортів, з яких італійці виготовляють макарони, наразі відносно невелика.

Українське зерно завойовує Італію
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Першопричиною різкого збільшення експорту українського зерна за кордон вважають слабку гривню. Це сприяє дешевшій закупівлі продукту на внутрішньому ринку, щоб потім продавати його у Європі за привабливішими цінами.

З України завозять передусім фуражне зерно, яке широко використовують у сільському господарстві для відгодівлі худоби і птиці. Друга велика частка – це зерно м’яких сортів, призначених для кондитерської та хлібопекарської промисловості Італії. І зовсім мінімальний відсоток українського експорту становить зерно твердих сортів пшениці, придатних для виготовлення пасти.

Завоювання позицій України на італійському ринку зерна позитивно сприймають місцеві виробники хліба та кондитерських виробів і фермери. Натомість агротрейдери нарікають на низькі ціни і зазнають збитків.

Італійські партнери задоволені, тому що вони можуть купити якісний товар дешевше. Незадоволені посередники-трейдери
Євген Перелигін

«Італійські партнери задоволені, тому що вони можуть купити якісний товар дешевше. Незадоволені посередники-трейдери, які втрачають на цьому. Бо коли ціна трималася одна за рахунок французьких і канадських зернових продуктів, а Україна трохи зменшила ціну, то прибуток тепер не отримують трейдери-імпортери. А кінцевий споживач задоволений з такої ситуації», – зазначив у коментарі Радіо Свобода посол України в Італії Євген Перелигін.

Італійські експерти пояснюють збільшення імпорту українського зерна ще й цільовою стратегією Євросоюзу, який прагне відновити роль України як житниці Європи. Цьому сприяє i зона вільної торгівлі між Україною та ЄС, що діє з 1 січня цього року. Ввізні мита на зернові скасовані, що робить український товар більш конкурентоспроможним, зауважує видання Corriere della Sera.

Водночас президент Європейського банку реконструкції та розвитку Сума Чакрабарті переконаний, що Україні варто ще багато попрацювати для панування для європейському ринку зернових.

Сума Чакрабарті
Сума Чакрабарті
Україна має великі можливості, щоб бути житницею для більшої частини Європи та Північної Африки, але країна не використовує увесь потенціал
Сума Чакрабарті

«Думаю, Україна має великі можливості, щоб бути житницею для більшої частини Європи та Північної Африки, але країна не використовує увесь потенціал. Бракує інвестицій, політичних реформ. Тому ЄБРР та міжнародна продовольча організація ФАО співпрацює з українським урядом та приватними підприємцями, щоб змінити стан речей», – вважає Сума Чакрабарті.

Угода про Асоціацію з ЄС передбачає, що Україна може постачати до держав Євросоюзу близько мільйона тонн зерна щороку. Ця квота включає як зернові, так і борошно. Принцип квот у євроспільноті лобіюють традиційні виробники зернових, насамперед Франція. Українські дипломати в Європі ведуть переговори, щоб у майбутньому квоти для Києва збільшили. Адже Україна, за даними Міністерства агрополітики, з року в рік б’є рекорди з врожаю зернових та їх експорту. Відповідно до даних відомства, за 2014-2015 року маркетинговий рік обсяг експорту зерна склав 34,8 мільйонів тонн, а за 2015-2016 рік – 39,4 мільйони тонн.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG