Доступність посилання

ТОП новини

Верховну Раду деблокували. Ухвалені важливі закони для військових


Київ – Верховній Раді вдалося приступити до роботи у четвер, не дивлячись на оголошену безстрокову акцію блокування парламенту з боку двох фракцій – «Батьківщини» і «Радикальної партії». Так зване «деблокування» влаштували депутати із правлячої коаліції. Серед них були й депутати-військовики, бо цього дня у порядку денному стояла низка важливих законів для військових. «Радикали» оголосили «сидячий страйк» через те, що їх позбавили можливості й надалі блокувати трибуну й президію.

Депутати Верховної Ради у четвер змогли ухвалити чотири закони, які є важливими для військових – про сприяння працевлаштуванню учасникам бойових дій, закон про амністію добровольцям, а також надали для Міністерства з питань окупованих територій понад 10 мільйонів гривень. Окрім того, парламент визначився із правовим статусом Сил спеціальних операцій Збройних сил України.

Перший заступник голови фракції «Народний фронт», учасник бойових дій Андрій Тетерук був одним із тих, хто організував так зване «деблокування» в парламенті.

Розуміючи, що кожен день є важливим, було ухвалене рішення про розблокування президії та трибуни. Ми за те, щоб приймались законопроекти, які значно посилять обороноздатність країни
Андрій Тетерук

«Протягом останніх днів ми намагалися у мирний спосіб зрозуміти, які саме вимоги виставляють політичні партії, які блокували президію й трибуну. Бачили, що будь-який діалог їм не цікавий. Саме через це, розуміючи, що кожен день є особливо важливим, було ухвалене рішення про розблокування президії та трибуни для розблокування роботи Верховної Ради. Ми переживаємо за те, щоб приймались необхідні законопроекти, які значно посилять обороноздатність нашої країни. Мені дуже приємно, що на початку робочого дня ми прийняли закон про Сили спеціальних операцій. Він є надзвичайно потужним інструментом для того, щоб боронити рідну землю», – сказав Андрій Тетерук.

Сидячий страйк «Радикальної партії»
Сидячий страйк «Радикальної партії»

Лише цей закон – недостатній крок – Соболєв

Окрім того, парламент ухвалив ще один важливий законопроект про амністію у 2016 році. Серед іншого, він безпосередньо стосується учасників бойових дій. Закон передбачає звільнення від покарання у вигляді позбавлення волі осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, брали безпосередню участь в АТО та отримали статус учасника бойових дій.

Раніше генпрокурор України Юрій Луценко зазначав, що депутатам необхідно ухвалити рішення про звільнення від відповідальності військових, які у воєнних умовах порушували Кримінальний кодекс мирного часу. Про це він написав після того, як суд відпустив колишнього начальника штабу «Айдару» Валентина Лихоліта.

Депутати ухвалили амністію для добровольців (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

​За словами голови комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрія Кожем’якіна, багатьох командирів батальйонів, які першими пішли під удар ворога під час початку бойових дій, сьогодні намагаються звинуватити у тому, чого вони не робили.

В «Опозиційному блоці», який не підтримав законопроект жодним голосом, заявили, що це голосування за «свавілля та беззаконня». Водночас заступник голови депутатської фракції «Самопоміч» Єгор Соболєв зауважив, що хоча це і важливий законопроект, слід здійснити ще низку потрібних змін.

«Йдеться лише про окремі види злочинів. Закон ніяк не допоможе тим людям, які вже перебувають під слідством. Зараз дуже багато людей, які захищали державу, в слідчих ізоляторах цієї держави. Нам потрібні спеціальні зусилля, щоб допомогти їм. За даними ветерана батальйону «Айдар», який був звільнений апеляційним судом в ці вихідні , 76 його побратимів по батальйону зараз за ґратами. Тому дуже важливо розробити рішення, щоб допомогти їм», – зазначив Соболєв.

Крім того, за його словами, через те, що головний прокурор зони АТО звинувачений Антикорупційним бюро у незаконному збагаченні, значна кількість справ, які він порушував, може бути сфальсифікована. Тож парламенту треба взяти на контроль перегляд всіх справ.

«Росію набагато більше цікавить дестабілізація в Україні зсередини» – експерт

Не прикриватись фронтом, грабуючи тарифами учасників бойових дій та їхніх сімей, закликав лідер «Радикальної партії» Олег Ляшко. Український політичний експерт Євген Магда не бачить логіки у словах «радикала». На його думку, невиконані «забаганки» Ляшка і Тимошенко не є приводом не ухвалювати інших законів, зокрема, й про амністію.

Магда каже, що це рішення хоча й суперечливе, однак потрібне.

«Питання амністії для учасників АТО достатньо складне. Насамперед це амністія за неважкі злочини. З іншого боку, ми знаємо, що амністованим може бути лише той, хто визнав свою провину. Збільшувати напруження всередині учасників АТО в цій ситуації недалекоглядно. Ми перебуваємо в стані, коли Росію набагато більше цікавить дестабілізація ситуації в Україні зсередини, ніж на лінії зіткнення», – наголошує експерт.

Тим не менш, за його словами, військові на передовій мають знати, що про них пам’ятають.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG