Доступність посилання

ТОП новини

«Нафтогаз» про стосунки із «Газпромом»: від дешевих пропозицій до судів


У «Нафтогазі» продовжують вести переговори щодо співпраці із «Газпромом». Країні вистачить європейського газу, який буде закуплений вчасно, проте російський наразі дешевший, пояснює Андрій Коболєв, голова правління НАК «Нафтогаз». Зараз різниця в ціні між європейським і російським газом приблизно у 30 доларів за тисячу кубів. Для закупівлі палива «Нафтогаз» бере кредити, які повертає після того, як продасть газ населенню та підприємствам. З осені минулого року Україна не купувала газу в Росії.

Для наповнення сховищ та підготовки до зими, європейського напрямку цілком достатньо. На початок сезону планують закупити 14,5 мільярдів кубічних метрів газу.

Питання придбання газу в «Газпрому» стало суто комерційним. Про це каже голова правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв.

«Якщо пропозиція російського монополіста буде цікавою, якщо вона буде відповідати нашим формальним вимогам та стандартам відносин із газовими компаніями, ми будемо з ними співпрацювати», – зазначає голова правління.

У посадових інструкціях немає розділу «війна» – Коболєв

Він наголошує, що досі «Газпром» не підписав додаткової угоди на закупівлю Україною газу у третьому кварталі цього року. Андрій Коболєв каже, що офіційних підстав не співпрацювати із російською компанією в нього немає.

Якщо в когось є враження, що купувати щось у Російській Федерації через причини військової агресії є неправильно, це питання треба винести на РНБО
Андрій Коболєв

«У моїй посадовій інструкції такого розділу, як «війна зі спонсорами війни», немає. В моїй посадовій інструкції є захист інтересів компанії і придбання газу за мінімальною ціною. Якщо є постачальник, який може запропонувати газ за меншою ціною, то я зобов’язаний, щонайменше, цю пропозицію розглянути. Якщо в когось є враження, що купувати щось у Російській Федерації через причини військової агресії є неправильно, це питання треба винести на РНБО, ввести ембарго, санкції і сказати офіційно: ми газ, папір чи метал в Росії не купуємо», – пояснює Коболєв.

«Газпром» нам має сплатити компенсацію – «Нафтогаз»

Контракт із «Газпромом», який був укладений урядом Тимошенко у 2009 році, діє до 2019-го. Щодо умов цієї угоди восени у Стокгольмі розпочнуться судові слухання за позовами обох сторін. Зобов’язання за цією угодою в «Нафтогазі» називають «бери або плати». Російська сторона за невибрані обсяги газу вимагає понад 31 мільярд доларів. А до кінця терміну дії угоди ця сума може збільшитись вдвічі, зауважує Юрій Вітренко, головний комерційний директор «Групи Нафтогаз».

«Ми маємо в суді довести, що всі ці вимоги в суді є безпідставними. Ми не маємо сплачувати всі ці суми. Мало того, «Газпром» нам має сплатити, оскільки ми мали контактне право вимагати перегляду ціни і транзитної ставки, ми це робили. Вони, всупереч контракту, не переглядали, тому ми їм переплатили, тому вони мають нам це компенсувати», – наголошує Юрій Вітренко.

Врешті, за все платять українці, а російський газ дешевший – експерт

Жодна зі сторін не виграє, скоріш за все, арбітраж не задовільнить величезні позовні вимоги як з боку «Нафтогазу», так і з боку «Газпрому», припускає співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич. У тому ж суді в Стокгольмі близько місяця тому Литва програла «Газпрому» у схожому спорі, зазначає експерт.

Я не закликаю купувати газ в «Газпрому», але ми, всі споживачі, маємо розуміти наслідки такої закупівлі
Дмитро Марунич

«Говорити, що повністю судовий розгляд блокує закупівлю газу з Росії – це не вірно в корені. Можна купувати, справа лише в тому, щоб знайти прийнятний компроміс. Як правило, хлопці з «Нафтогазу» щось розказують про великі здобутки, щоб не казати правду. Тому, ймовірно, є якась причина. Я не закликаю купувати газ в «Газпрому», але ми, всі споживачі, маємо розуміти наслідки такої закупівлі», – наголошує експерт.

Зараз різниця в ціні між європейським і російським газом приблизно у 30 доларів за тисячу кубів (російський є дешевшим). «Нафтогаз» виступає посередником, а всі витрати врешті сплачують кінцеві споживачі, пояснює Дмитро Марунич.

«Все може бути. Може через рік прийде Генпрокуратура туди, підніме документи, подивиться, що переплатили за реверсний газ десятки мільйонів доларів, як це було в 2015 році. І може, якщо Коболєв і Вітренко будуть перебувати на території України, їх також будуть викликати на допити – чому і на якій підставі це було зроблено», – припускає Дмитро Марунич.

«Нафтогаз» закуповує газ в Європі за кредитні кошти, які потім повертаються від населення. Попередній кредит був повністю погашений у травні, повідомив Юрій Вітренко. Зараз у «Нафтогазі» ведуть переговори щодо відкриття нових кредитних ліній, враховуючи попередній позитивний досвід. Переговори ведуть з ЄБРР та Світовим банком. Можливим є варіант отримання кредиту для закупівлі газу в Росії, відзначають у «Нафтогазі».

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG