Доступність посилання

ТОП новини

Чеченці тікають до Польщі від «людей Кадирова»


У час, коли в північнокавказькій республіці Чечні в Росії відбувається дедалі сильніший тиск режиму на людей, усе більше чеченців намагається втекти звідти. Багато з них прямують до Європи через Білорусь.

Потяги з білоруського Бреста до польського Тересполя останнім часом стали удвічі довшими – замість трьох-чотирьох вагонів їх тепер по сім-вісім. І всі вони переповнені. Більшість пасажирів – утікачі з Чечні, що сподіваються перетнути кордон і залишитися в Польщі. Зараз їх у Бресті не менш ніж тисячу.

За словами цих людей, вони їдуть із батьківщини, бо жити там далі неможливо. Але розговорити чеченців на вокзалі у Бресті непросто. Вони бояться і журналістів, і того, що, можливо, до Польщі дістатися не вдасться й доведеться повертатися до Чечні. Погоджуються на розмову тільки найбільш відчайдушні.

(Відео Білоруської редакції Радіо Свобода)

Чачэнцы штодня спрабуюць выехаць у Польшчу праз Беларусь
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00

Середньовічні методи в Чечні

Один із них, якого з дружиною і двома дітьми вже одного разу завернули назад із Польщі, не називаючи свого імені, каже прямо: «Мені тепер немає дороги назад». За його словами, незважаючи на економічне погіршення в Чечні, влада там починає «витискати з людей останні краплі», діючи як у середньовіччя – замість податків збираючи з людей данину.

«Для наших чиновників немає закону, вони самі собі закон, тільки методи в них бандитські. Стає чимдалі гірше. Люди дуже залякані. Тому й так різко зросло число втікачів», – каже він.

Щиро кажучи, боюся, що й тут, у Бресті, і так само й за кордоном можуть бути люди Кадирова

За словами чоловіка, лише кілька днів тому, ще в Чечні, до його дому приїхали озброєні люди на джипах і сказали «заплатити за газ» за десять років, понад 50 тисяч рублів (нині це понад 19 тисяч гривень) – при тому, що газогін до його селища підвели лише кілька років тому. «Звідки в мене такі гроші?» – каже чоловік і продовжує: «Щиро кажучи, боюся, що й тут, у Бресті, і так само й за кордоном можуть бути люди Кадирова».

За іронією долі, Кадиров тут поруч: Мохмад Кадиров теж утікач і не має ніякого стосунку до авторитарного керівника Чечні Рамзана Кадирова. 32-річний чоловік, єдиний, хто разом із дружиною погодився назвати своє ім’я, розповідає схожу історію: дороги назад йому немає. Він вирішив утікати у квітні, по тому, як його викрали просто з дому озброєні люди й десять днів тримали його й били, намагаючись вибити інформацію про далекого родича, що став на шлях збройної боротьби. Діставшись на волю, Мохмад Кадиров продав усе, що мав і з дружиною Зайнап і шістьма дітьми вирушив до Бреста.

Дістатися з сорокової спроби чи повернутися

Утікачі день-що-день заповнюють переповнені потяги, сподіваючись, що їх пропустять через кордон. Польща ж дає притулок лише ліченим. Більшість їх повертають назад, та вони пробують знову і знову.

«Тут люди вже двадцять другу спробу роблять», – розповідає Радіо Свобода Зайнап Кадирова про колег у нещасті. Інші говорять, що робили й по сорок спроб.

Сподіваємося потрапити до Польщі. Коли не вдасться, то й не знаю, що будемо робити

А коли дістатися до Польщі не вдається, а гроші закінчуються, дехто змушений повертатися до Чечні. Одна з жінок на вокзалі Бреста розповідає: «В Чечні ми продали будинок, авто, в нас там уже нічого не залишилося. Тепер от за ці гроші сподіваємося потрапити до Польщі. Коли не вдасться, то й не знаю, що будемо робити. Щодня ми платимо за житло у Бресті по 25 євро. Крім того, треба ще й якось харчуватися. У нас відкладених грошей лишилося, щоб прожити тут іще три-чотири дні. А що далі, не знаю. Та й навіть боюся думати».

Польща не поспішає рятувати чеченців

За даними польського Управління у справах іноземців, від початку Другої чеченської війни 2004 року в Польщі попросили притулку понад 70 тисяч громадян Росії, більшість – із Північного Кавказу.

Мохмадові Кадирову з родиною теж у цьому пощастило: їх урешті, з якоїсь там спроби, пропустили до Польщі й там дали статус «допущених до перебування» – його дають тим, кого повертати назад було б для них небезпечно. Їх направили до одного з 11 центрів утримання мігрантів у Польщі.

Тепер вони можуть подати заяву на статус біженця, розгляд якої зазвичай триває близько року. Але тут ніяких гарантій успіху вже немає.

Таким прохачам притулку, як родина Кадирових, урешті часто відмовляють, а відтак депортують. У Польщі, як і деінде в Європі, зростає занепокоєння через велике число біженців, що прибувають до європейських країн.

Загалом нині в Польщі перебуває близько 20 тисяч чеченців. І нових приймають дуже неохоче. Одна з головних причин у тому, що чимало втікачів, направлених до центрів тримання мігрантів, натомість рушають далі на захід, до Німеччини, де останнім часом теж різко зросло число втікачів із Чечні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG