Доступність посилання

ТОП новини

Добудова мостів у Запоріжжі – чергова розморозка


Опитування: Чого запорожці чекають від відновлення будівництва мостів через Дніпро?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

Опитування: Чого запорожці чекають від відновлення будівництва мостів через Дніпро?

Влада Запоріжжя заявила про розморожування спорудження мостів у місті – мовляв, уже цього року запрацює перехід на Хортицю. Для його розбудови виділять гроші з державного, обласного та міського бюджетів. Але фахівці сумніваються у доцільності відновлення будівництва без проведення технічного аудиту. Таке будівництво почали у Запоріжжі у 2004 році й недобудовані мости стали темою сатиричних сюжетів на телебаченні та об'єктом промислу крадіїв металу.

Добудова мостів у Запоріжжі – чергова розморозка
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Будучи розташованим на берегах Дніпра, Запоріжжя має лише два шляхи сполучення через річку: це дамба ДніпроГесу та мости Преображенського. Їх звели понад півстоліття тому і вони з'єднують два береги через острів Хортиця. Інші найближчі річкові переходи розташовані за понад 200 кілометрів від міста.

Ідея збудувати нові мости у Запоріжжі з'явилася наприкінці 80-х років та втілювати її лише з 2004 року. Саме тоді стартувало зведення нової автомагістралі через острів Хортиця паралельно мостів Преображенського. Але 2011 року недобуди передали з комунальної у державну власність. Через проблеми з фінансуванням 3 роки тому зведення переходів зупинили.

Та цьогоріч вдалося досягнути домовленості між Кабміном та місцевою владою щодо спільного фінансування зведення мостів. З цією метою міськрада Запоріжжя збільшила резервний фонд свого бюджету на 40 мільйонів, а обласна внесла зміни до програми розвитку доріг у регіоні. Та основна сума грошей має надійти з держбюджету – каже директор обласного Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Андрій Атонов.

«При оперативному фінансуванні можливе вже у цьому році завершення мостового переходу першої черги в сумах 240 мільйонів – державний бюджет, 40 – обласний і 20 – міський», – пояснює посадовець.

Вартість проекту

За даними Служби автодоріг у Запорізькій області, роботи щодо першої черги будівництва мостів виконані на дві третини. Це автомагістраль, що має з'єднати правобережну частину Запоріжжя з Хортицєю. Та скільки коштуватиме зведення другого мостового переходу – з лівого берегу на острів – невідомо, зізнається чиновник.

Аби остаточно ухвалити рішення про необхідну суму, умови фінансування, необхідно провести низку уточнень по вартості, стану проекту
Андрій Антонов

«Що стосується другої черги мостового переходу, то ситуація складніша. Суми йдуть на мільярди. І аби остаточно ухвалити рішення про необхідну суму, умови фінансування, необхідно провести низку уточнень по вартості, стану проекту», – каже директор Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької ОДА Андрій Атонов.

Коли держава зможе виділити кошти на добудову другої черги мостів, також невідомо. А поки у регіоні лунають заклики шукати інвесторів для завершення робіт. Зокрема, народний депутат В'ячеслав Богуслаєв пропонує залучити іноземний капітал.

Віддайте ці мости китайцю чи канадцю – нехай буде приватний міст і платний, але він буде завжди блищати
В'ячеслав Богуслаєв

«Мости ми ніколи не закінчимо за рахунок бюджету – немає коштів в бюджеті. Віддайте ці мости китайцю чи канадцю – нехай буде приватний міст і платний, але він буде завжди блищати», – зазначає В'ячеслав Богуслаєв.

Техекспертиза мостів

Але під питанням не лише фінансування другої частини будівництва мостів, а й сам доцільність його відновлення. 2011 року, після передачі автомагістралі через Дніпро на державний баланс, початковий проект її зведення змінили. Які це мало наслідки для мостів намагається з'ясувати спеціальна слідча комісія Верховної Ради. На її засіданні за участю віце-прем'єра Володимира Кістіона та міського голови Запоріжжя Володимира Буряка ухвалено рішення провести повне технічне дослідження стану мостів – розповідає голова слідчої комісії, запорізький нардеп Петро Сабашук.

«Ми домовилися, що агентство автомобільних доріг зробить повний технічний аудит мостів професійно, кваліфіковано. Це один з пунктів дорожньої карти по добудові. Після цього зробить оцінку, скільки коштує авансову позику і все інше», – каже народний обранець.

Роботи з технічного аудиту планують провести паралельно з відновленням будівництва на тих ділянках мостів, де це можливо здійснити без експертизи. Втім, коли розпочнуться такі роботи, невідомо.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Назарова

    Співпрацює з Радіо Свобода з 2015 року. Народилася в 1985 році у Запоріжжі. У 2007 році закінчила історичний факультет, а у 2011 році – аспірантуру Запорізького національного університету. Має ступень кандидата історичних наук. Із 2013 року працює у сфері журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG