Доступність посилання

ТОП новини

Лазаренко хоче повернення грошей і притулку у США (світова преса)


Американське видання The New York Times пише про тривалу судову тяганину у США, пов'язану зі справою про гроші Павла Лазаренка та його клопотанням про надання притулку у США. Американський тижневик Newsweek повідомляє про відвідини Арсенієм Яценюком Сполучених Штатів і його острах через вихід Великої Британії з ЄС. Польський часопис Rzeczpospolita пише про враження депутата польського Сейму від ставлення українців до Польщі.

Американський часопис The New York Times вміщує матеріал «Український клептократ хоче отримати його гроші та ще й притулок у США». У статті зазначається, що ззовні Павло Лазаренко виглядає як звичайний батько, який не працює, доглядаючи за трьома дітьми, возячи їх до школи та чекаючи на свою молоду дружину після роботи. Можливо, він також робить якусь роботу по господарству. Проте Лазаренко насправді, як пише нью-йоркське видання, є клептократом світового рівня, який ховається у приміській Америці. Колишнього українського прем'єра звинувачують у крадіжці сотень мільйонів доларів державних коштів. Організація Transparency International назвала його одним з 10 найбільш корумпованих урядовців світу. Видання додає, що видачі Лазаренка прагне Україна. Його було засуджено за відмивання грошей у США і також заочно у Швейцарії. Ба більше, ім'я Лазаренка випливло нещодавно у «панамських документах», де йшлося про довготривалу справу про звинувачення у крадіжці ресурсів природного газу України Лазаренком та його політичними союзниками.

На додаток до усього, як пише американський часопис, Лазаренко нині веде запеклу битву зі Сполученими Штатами щодо 250 мільйонів доларів на офшорних рахунках на британському острові Гернсі та у Швейцарії, та ще деінде, де, за словами уряду можуть зберігатися плоди шахрайства, здирництва, кражіки та зловживання Павла Лазаренка. Інша бивта – це спроби Лазаренка залишитись у США, де він намагався здобути політичний притулок з 1999 року. Наразі, як пише видання, Лазаренко гарно дає собі раду, утримуючи цілу армію адвокатів, і відбиваючи всі спроби його депортації. Битва щодо повернення коштів Україні точиться у судах вже впродовж років, і буде тривати ще, вочевидь, багато років. Лазаренко перебуває у правничому глухому куті. Він не є ані громадянином, ані особою з американською візою. Разом з тим він вільно веде свою діяльність зі своєї домівки у штаті Каліфорнія. Лазаренко, якому 63 роки, живе у графстві Марін, що у штаті Каліфорнія, через міст «Золоті ворота» від Сан-Франциско зі своєю другою дружиною та новою родиною. Хоча, як зазначає часопис, його нинішній дім – це бліда імітація того розкішного маєтку, одного з найбільших у Каліфорнії, який він придбав у тому таки графстві 1999 року перед тим, як втекти з України.

The New York Times пише, що Лазаренко став лише другим в історії головою уряду іноземної країни, якого засудили у США за відмивання грошей після панамського диктатора Мануеля Норьєги. Уряд США ідентифікував 114 мільйонів доларів, які Лазаренко відмив через фінансові інституції США. Його було ув'язнено 2009 року. Часопис нагадує, що дивна сага Лазаренка розпочалась у США у 1999 році, коли його літак приземлився в аеропорту імені Кеннеді у Нью-Йорку. Лазаренко вже мав паспорт громадянина Панами і він розраховував на шикарне життя офшорного олігарха. Низка прихованих джерел вже перекачала до США 6,75 мільйона доларів для купівлі маєтку в Каліфорнії, де колись жив голлівудський актор Едді Мерфі. На нього там чекали його перша дружина і троє дітей, які вже ходили до американських шкіл. Але, як додає видання, на Лазаренка також вже чекало ФБР, бо він був у списку підозрюваних. Його одразу перевезли до в'язниці у Квінз, і Лазаренко не провів жодної ночі у своєму маєтку. Уряд США визначив, що гроші Лазаренка знаходяться на островах Гернсі, Антигуа, у Швейцарії, Ліхтенштейні та Литві, Ці кошти було заморожено. Але, як підсумовує нью-йоркське видання, уся справа є настільки складною і заплутаною, що навряд чи судові слухання розпочнуться раніше 2018 року. Часопис додає, що уряд США підходить до Лазаренка з тією заповзятістю, яку зазвичай використовують у справах наркобаронів, розповсюджувачів дитячої порнографії та інших надзвичайно небезпечних осіб.

«Вкрасти торт і самому його з'їсти. Корумпований екс-прем'єр України судиться зі США щодо 250 мільйонів доларів статків, водночас просить про надання притулку»

Американський суспільно-політичний тижневик Newsweek друкує статтю «Яценюк «наляканий» лавиною Brexit». Підзаголовок промовляє: «Вихід Сполученого Королівства з ЄС може розколоти союз, послабити Європу, спричинити ефект доміно, водночас розмиваючи довіру до європейської ідеї поміж українців». Видання повідомляє, що Арсеній Яценюк, відвідуючи засідання «Атлантичної ради» 30 червня, сказав, що він не просто занепокоєний Brexit, він наляканий цим рішенням британців. В одній зі своїх перших появ після відставки з посади прем'єра, у Вашингтоні, Арсеній Яценюк закликав Європу згуртуватися. На думку Яценюка, Brexit є величезною геополітичною кризою. Вихід Сполученого Королівства з Євросоюзу може розколоти ЄС. Яценюк додав, що Україні потрібна об'єднана Європа.

Тижневик зазначає, що як всі реформатори, Яценюк покладається на сильне бажання українців долучитися до Європи, що, на його думку, має надати поштовху подальшій реформі українського законодавства і загальному очищенню країни. Україна також має ще одне особисте зацікавлення єдністю Європейського союзу. Тут йдеться про санкції проти Росії, які ЄС подовжив до січня наступного року, але існують певні ознаки того, що ці санкції не продовжать після закінчення терміну на початку наступного року. Яценюк, виступаючи у Вашингтоні, заявив, звертаючись до президента США та лідерів Європейського союзу, що санкції проти Росії не можна скасовувати доти, доки Москва не почне виконувати Мінські мирні угоди, і доки Україна не візьме контроль над Луганськом, Донецьком і Кримом. Крапка. Яценюк додав, що Україна не лише бореться за непорушність своїх кордонів, тут також йдеться про європейські кордони, а також про мир і стабільність у Європі. Американський тижневик відзначає, що харизма і привабливість Яценюка пасували до його інтенсивного стилю промови та багатьох фактів, які він наводив.

Newsweek пише, що Яценюк не уник можливості згадати про сумновідому проблему корупції в Україні, заявивши, що, попри все, українська влада робить усе, щоб зменшити рівень корупції у країні. Він також закликав до інтенсивнішої і кращої співпраці ЄС з українськими антикорупційними інституціями. Україна розпочала минулого року розслідування зловживань двох посадовців, проте не отримала на свої запити жодної відповіді вже упродовж року. Американський тижневик насамкінець нагадує, що свого часу Арсеній Яценюк назвав свою роботу на посаді прем'єр-міністра України «місією камікадзе». Він мусив ухвалювати низку непопулярних у населення рішень на тлі економіки, яка зменшувалась, а також за умов того, що Україна мусила паралельно до усього ще й давати відсіч російській агресії. Американське видання пише, що спадщина Яценюка не є однозначною, і він сам про це знає. З доволі іронічним виразом обличчя він заявив, що свідомий того, що не є найпопулярнішим політиком в Україні, проте додав, що лише історія розсудить з цього питання.

«Яценюк «наляканий» лавиною Brexit»

Польський популярний часопис Rzeczpospolita друкує матеріал «Станіслав П'єнта: багато українців хоче об'єднання з Польщею». Йдеться про відвідини України депутатом польського Сейму від урядової партії «Закон і справедливість» Станіславом П'єнтою. Польський політик брав участь у конференції «Балтійсько-Чорноморської конфедерації» у Гадячі. У цьому заході брало участь 300 осіб, поміж яких політики та представники церкви. Видання пише, що депутат Сейму побачив в Україні велику симпатію до Польщі, водночас додаючи, що П'єнта не зміг оцінити наскільки це явище поширене на решті території України. Польський політик підкреслив, що дружню до Польщі атмосферу у Гадячі можна прив'язати до факту існування Гадяцької унії 1658 року, коли Гадяч разом з Польщею створив спільну державу – «Трійку народів».

Депутат Сейму також розповідає, що навмисно ходив вулицями Києва у одностроях польського війська, і не відчув ані ворожості, ані негативної реакції з боку українців. Навпаки, за словами Станіслава П'єнти, всюди його супроводжувало дружнє і прихильне ставлення з боку українців. У такий спосіб П'єнта робить висновок, що багато українців хотіли б об'єднатися з Польщею. Польський політик партії, яка при владі також закликає спостерігати за тим, що відбувається за східним кордоном Польщі, водночас наголошуючи, що не має жодних намірів провадити імперську політику.

Rzeczpospolita додає, що депутат Станіслав П'єнта, вбравшись у Києві у мундир польського вояка, ставив, за його словами, експеримент. Він просто навмання блукав вулицями столиці України, намагаючись з'ясувати, як українці реагуватимуть на польський військовий мундир. Часопис зазначає, що ніхто навіть не скривився, дивлячись на депутата Сейму, який розгулював Києвом, вбраний у польські військові однострої. Його вразив позитивний настрій українців. Депутат Сейму від партії «Закон і справедливість» стверджує, що він нібито відчув, що багато українців не лише хотіли б ближчої співпраці з Польщею, а й об'єднання України з Польщею. На думку Станіслава П'єнти, не все залежить, втім, від самих поляків. За його словами, якщо в Україні хтось таким чином мислить, все це варто обговорювати.

«Станіслав П'єнта: багато українців хоче об'єднання з Польщею»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG