Доступність посилання

ТОП новини

У США влаштували «полювання» на поліцію


У США влаштували справжнє «полювання» на поліцію: кілька снайперів відстрілювали її працівників, які охороняли демонстрацію в місті Далласі. Ця акція була протестом проти того, що попередніми днями поліція застрелила двох затриманих афроамериканців. Один із нападників, за словами поліції, заявив, що «хотів убивати білих». Його, мабуть, уперше в історії, ліквідували за допомогою робота. Президент США Барак Обама засудив напад і пообіцяв належне правосуддя в цій справі.

​П’ять працівників поліції Далласа вбиті, ще шість поранені – такий результат нападу снайперів, що став одним із найсмертоносніших нападів на поліцію у США. За даними правоохоронців, не менш ніж двоє снайперів діяли з позицій на високих місцях і свідомо відстрілювали поліцейських, що працювали на охороні демонстрації ввечері в четвер за місцевим часом.

За словами поліції, через напад затримані троє людей. Правоохоронці також повідомили, що ще одного чоловіка після протистояння з поліцією ліквідували новітнім способом – бомбою, яку доставив робот.

Поліцейські під час спецоперації по ліквідації нападника у Даласі
Поліцейські під час спецоперації по ліквідації нападника у Даласі

Нападник хотів убивати «білих», бо ті вбили «чорних»

Керівник поліції Далласа Дейвід Браун іще під час того протистояння повідомляв: «Чоловік, із яким ми ведемо переговори, який перестрілювався з нами, заявив переговірникам, що «настає кінець» і що він хоче поранити і вбити якомога більше нас, тобто правоохоронців». Тому іншого безпечного способу знешкодити його, крім підірвати, поліція не знайшла.

Пізніше Браун повідомив, що той чоловік також заявляв, що «хотів убивати білих людей, особливо ж поліцейських». За словами начальника поліції, нападник говорив переговірникам, що його схвилювало й засмутило те, що поліція вбивала темношкірих.

Нападник також стверджував, що діяв наодинці, хоча правоохоронці мають у цьому сумніви.

Фотографія ймовірного нападника
Фотографія ймовірного нападника

Президент США обіцяє правосуддя

Напад стався під час демонстрації, що була протестом проти двох випадків, коли поліція попередніми днями застрелила двох затриманих афроамериканців. Сама демонстрація відбулася переважно мирно.

Напад різко засудив президент США Барак Обама. Виступаючи вранці у п’ятницю в Варшаві, куди він прибув на саміт НАТО, Обама заявив: «Це був ганебний, добре прорахований і мерзенний напад на правоохоронців… Немає ніякого можливого виправдання таким нападам, та й будь-якому насильству проти правоохоронців».

За його словами, всі причетні до цих беззмістовних убивств будуть притягнені до правосуддя.

Демонстрації, що була протестом проти двох випадків, коли поліція застрелила двох затриманих афроамериканців
Демонстрації, що була протестом проти двох випадків, коли поліція застрелила двох затриманих афроамериканців

Непоодинокі випадки загибелі афроамериканців від рук поліції

Причиною демонстрації, яку охороняли загиблі поліцейські, став, зокрема, випадок 6 липня біля міста Сент-Пол, коли поліція зупинила ввечері авто, заявивши, що в нього не працював габаритний вогонь. Коли водій Філандо Кастіл сягнув рукою по документи, він попередив поліцейських, що має легальну зброю і документи на неї. У відповідь на це пролунали постріли. Сцену зняла на відео подруга вбитого й розмістила запис в інтернеті.

Перед тим, 5 липня, після сварки з поліцією в місті Батон-Руж був убитий Алтон Стерлінґ. І ця сцена, коли поліцейські стріляли в чоловіка, якого перед тим поклали на землю, була записана на відео й потрапила в інтернет.

Демонстрації протесту проти цих інцидентів відбулися і в інших місцях США.

Раніше випадки, коли правоохоронці вбивали затриманих афроамериканців, уже не раз викликали обурення й масові демонстрації протесту у Сполучених Штатах.

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG