Доступність посилання

ТОП новини

У США протестували проти поліцейського насилля


Поліцейські автомобілі у Далласі, 7 липня 2016 року
Поліцейські автомобілі у Далласі, 7 липня 2016 року

У США тисячі людей вийшли на демонстрації проти загибелі двох афроамериканців, застрелених поліцією цього тижня у штатах Луїзіана і Міннесота.

Як повідомляє Reuters, у п’ятницю протестувальники блокували дороги у Нью-Йорку, Атланті і Філадельфії. Акції пройшли також у Сан-Франциско, Феніксі і Батон-Руж (Луїзіана), де 5 червня поліцейський застрелив 37-річного Алтона Стерлінга. Місцева преса повідомляє, що у Феніксі поліція застосувала перцевий газ проти демонстрантів, які почали жбурляти у правоохоронців каміння. Мер Атланти повідомив про 10 заарештованих, зазначивши, що загалом демонстрація пройшла мирно.

Акції почалися після того, як ввечері 7 липня озброєний афроамериканець застрелив п’ятьох співробітників поліції, які підтримували порядок під час демонстрації у Далласі проти надмірного насильства з боку поліції. Ще 7 поліцейських і двоє мирних жителів були поранені.

Під час спецоперації поліція застрелила стрільця. Ним виявився 25-річний афроамериканець, ветеран війни в Афганістані Міка Джонсон, який заявляв, що ненавидить білих поліцейських. Під час обшуку у нього вдома було вилучено матеріали для виготовлення вибухових пристроїв, бронежилети, гвинтівки і боєприпаси. Поліція встановила, що він діяв сам, і немає ніяких даних про його зв’язки з міжнародними терористичними організаціями. Однак розслідування ще триває.

Через напад в Далласі президент США Барак Обама на день скоротив поїздку до Європи і повертається додому ввечері 10 липня.

Обама розкритикував дії поліції у Луїзіані і Міннесоті, вважаючи, що у них був присутній расовий мотив. Він також засудив вбивство поліцейських у Далласі.

XS
SM
MD
LG