Доступність посилання

ТОП новини

Португалія – переможець «Євро-2016»


Збірна Португалії вперше в історії виграла чемпіонат Європи з футболу
Збірна Португалії вперше в історії виграла чемпіонат Європи з футболу

Париж – Збірна Португалії стала чемпіоном футбольного турніру «Євро-2016», перемігши команду Франції з рахунком 1:0 на «Стад де Франс» у Парижі. Єдиний вирішальний гол забив футболіст Едер у додатковий час, французам взяти ворота суперника так і не вдалося.

Відразу після матчу у паризькій фан-зоні французькі вболівальники від злості навіть почали кидати у португальських фанів пляшки і келихи від пива, але цю спонтанну агресію відразу зупинили служби охорони. Французам надала багато оптимізму перемога у півфіналі над збірною Німеччини – чинним чемпіоном світу, тому вболівальники казали, що європейський кубок вже майже у них.

«Немає слів, щоб висловити весь мій розпач! Я був впевнений – якщо нам вдалося подолати Німеччину, то Португалію ми точно переможемо! Схоже, нам просто не пощастило», – каже Поль, французький футбольний фанат.

Травма капітана і, здавалося б, найнебезпечнішого гравця португальської збірної Кріштіану Роналду додала надії французам на те, що виграти буде ще легше. На початку матчу Роналду отримав удар в ногу, потім він ще намагався грати, але показував, що йому боляче – врешті, його винесли з поля на ношах. Він плакав від болю і від розпачу, що не зможе грати у фіналі. Після цього французи активізувалися і почали більше переходити в атаку, однак всі спроби голів успішно зупинялися португальським воротарем. Футбольні експерти кажуть, що, можливо, психологічний момент очікування перемоги від вболівальників країни, яка організовує нинішній чемпіонат з футболу, і став на заваді французам.

Португальці знають, що відчувають французи

Португальці, у свою чергу, наприкінці гри не приховували своєї радості – Кріштіану Роналду знову плакав, але вже від щастя. А футбольні коментатори казали, що відтепер португальську збірну більше ніколи не називатимуть командою одного гравця, вони виграли чемпіонат без Кріштіану Роналду і показали у грі роботу і запал всієї команди.

«Я дуже щасливий, що наша збірна перемогла! Нарешті ми стали чемпіонами, ми йшли до цього десятки років! Це чудова перемога найкращого гравця на світі Роналду і всієї команди!» – каже Рікардо, вболівальник з Португалії.

У 2004 році Португалія теж організовувала європейський чемпіонат з футболу, тоді збірна країни вийшла у фінал і програла Греції. Відповідно, португальці дуже добре знають, що зараз відчувають французи.

Атака комах на футбольному полі

За кілька годин до матчу на «Стад де Франс» налетіли тисячі нічних метеликів. Вони сідали на камери, які вели пряму трансляцію, гравців, тренерів і всіх присутніх на матчі. Навіть, коли Кріштіану Роналду впав на поле через травму, комаха сіла просто на його зачіску.

Організатори пояснюють таку кількість метеликів тим, що напередодні на стадіоні горіло світло під час тренувань, на нього і налетіли комахи з усіх околиць. Метеликів намагалися прибирати пилососами і різними засобами, однак вони виявилися безсилими проти цілої армії нічних метеликів, які продовжували летіти на яскраве світло.

На стадіон – без сумок і напоїв!

Єропейський чемпіонат відволік французів від терористичних атак, про які місцеві мас-медіа постійно говорили останні місяці. У країні також спеціально подовжили надзвичайний стан до «Євро-2016». Вулиці десяти міст, які приймали чемпіонат, постійно патрулювали поліцейські і військові. А організатори попереджали, що у фан-зону чи на стадіон треба приходити завчасно, бо будуть серйозні перевірки. З собою не можна було проносити воду, хоча на місці напої продавалися, але за доволі високими цінами.

На стадіонах часто можна було зустріти поліцейських з собаками, які перевіряли майже всіх присутніх. Однак футбольні фани, знаючи про теракти, що сталися у Франції, ставилися до таких заходів безпеки з розумінням. На стадіоні ж вже і забували про них, бо передусім європейський чемпіонат – це свято футболу, а Франція зробила все можливе, щоб подарувати його вболівальникам.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Руденко

    Розповідаю про Францію – політичну, економічну, фестивальну і просто смачну. Народилася у Києві, закінчила Інститут журналістики КНУ імені Тараса Шевченка та стипендіальну програму в Ягеллонському університеті у Кракові. Багато мандрувала і, врешті, останні роки живу у Франції та працюю на Радіо Свобода.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG