Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко про війну і «коротку пам’ять» Європи (світова преса)


Європейське видання Politico друкує статтю президента України Петра Порошенка, у якій він окреслює своє бачення Європи. Американське видання Chicago Tribune аналізує європейські амбіції України через призму проєвропейської позиції президента Порошенка. Німецький часопис Sueddeutsche Zeitung пише про те, що, попри заяви з британського боку, остаточна дата боксерського двобою Володимира Кличка з британцем Тайсоном Ф'юрі ще не визначена.

Європейське видання Politico опублікувало статтю президента України Петра Порошенка «Ми віримо у Європу». Підзаголовок промовляє: «Пам'ять про війну і пригноблення є досить короткою у Європі, як показав Brexit. Але не в Україні». Президент України зазначає у своїй статті, що нинішній час не є найлегшим для Європи, яка потерпає від лихоманки Brexit. Але, за словами Порошенка, це не час для відчаю, а час для єдності, відповідальності та бачення, «настав час для розуміння того, як ми потрапили в цю ситуацію, і як з неї вибратись». Президент України вважає, що Brexit – це криза віри. Після 59 років європейського проекту, який є найуспішнішим в історії людства, багато європейців не оцінюють того, що він несе із собою – мир, стабільність, свободу пересування. Люди забувають, що таке війна та авторитаризм. Людська пам'ять, як пише Петро Порошенко, є доволі короткою. Це помітно на прикладі України у тому, що голоси, які ще 2 роки тому говорили про шок з приводу агресії Росії проти України, нині закликають до повернення до нормальних стосунків з Росією, коли Кремль і надалі не виконує взятих на себе зобов'язань.

Президент України пише, що європейську ідею намагаються замінити на жадібність і вузьколобість, замасковані під прагматизм. І це, на думку Порошенка, не прагматизм Черчилля. Ті, хто закликає до виходу з ЄС є людьми, які прагнуть більше влади і менше відповідальності. Петро Порошенко додає, що Україна – це частина Європи зі своїми гріхами і помилками. Попри війну, попри європейську кризу віри, для українців, додає президент Порошенко, покращення стану речей у державі є безцінним. Отож, не зважаючи на Brexit, на війну, українці підуть шляхом європейської інтеграції – а це більше справедливості та поваги, і зменшення корупції та пострадянського абсурду. І коли українці кажуть, що цього прагнуть, вони не ставлять мету перед Євросоюзом, вони ставлять мету перед собою. Українці також нагадують ЄС, що те, що сталося в Україні 2014 року, не відрізнялось від європейських революцій у кінці 1980-х років.

Порошенко зазначає, що без прагнення свободи, без політичної хоробрості або бачення майбутнього, Європа не є якоюсь одиницею, лише звичайним простором. Україна обрала європейський шлях, зіткнулася з військовою агресією саме через її європейський вибір. На думку президента України, Європа має згуртуватися і бути солідарною. Територіальну цілісність та суверенітет мусять поважати у Європі. Українці вірять у Європу, і вони з довірою долучаться до Європи. Європа є найкращим шляхом до ліпшого майбутнього, а також найкращими ліками проти хвороби егоїзму та розбрату, які коштували континентові мільйони людських життів. Але Європа мусить боротися з цією хворобою. Ті, хто вірить в об'єднану Європу, мусять згуртуватися разом. Тому що нині – вибір не між Сходом і Заходом, а між тими, хто має віру, і тими, хто її не має. І настав час для тих, хто вірить в європейський проект, щоб взяти на себе ініціативу.

«Стаття сповнена сподівань на Євросоюз президента України Петра Порошенка»

Американське періодичне видання Chicago Tribune публікує статтю «Європа відволікається і залишає Україну вразливою». Часопис пише, що, попри нещодавній удар по європейській єдності, у Європі існує один лідер держави, який свято вірить у ЄС разом з найзавзятішими федералістами з Брюсселя – це президент України Петро Порошенко. Проте, як зазначає видання, Порошенко є тим прихильником, якого, як виглядає, сам Євросоюз не потребує. Дехто міг би подумати, що така налаштованість і віра в ідеали Євросоюзу з боку президента України може розчулити європейських політиків, бо ж навіть невеличка Ісландія минулого року облишила плани вступати до ЄС , а зараз Євросоюз залишатиме Сполучене Королівство – одна з найбільших країн у Європі. А Україна з населенням приблизно 40 мільйонів і надалі залишається лояльною до ідеалів, які призвели до Революції гідності у 2013-2014 роках. Саме у ті довгі, холодні місяці на Майдані у Києві майоріли прапори Євросоюзу. Саме ті прапори, які розтоптали і спалили прихильники Brexit. Часопис пише, що для звичайних українців, які скинули режим Януковича, «Євросоюз став альтернативою тісним обіймам президента Росії Володимира Путіна та його нефункціонального Євразійського союзу».

Американський часопис пише, що лояльність Порошенка до ЄС була б більш вагомою, якби він досяг того, що обіцяв, коли висувався на посаду президента через кілька місяців після Євромайдану. Порошенко і досі «бореться з конфліктом інтересів». Кондитерський бізнес, який він обіцяв продати, – надалі у його руках, крім того, велика частина України – у руках його друзів і бізнесових партнерів. За 2 роки президентства Порошенка українська влада роздратувала лідерів ЄС своєю нещирістю у боротьбі з корупцією. Американське видання пише, що Україна є жмутом проблем, з якими ЄС не хоче мати справу у найближчому майбутньому. Навіть обіцянка Євросоюзу надати безвізовий режим для України виглядає нині доволі незручною, коли Європа має вже досить проблем з мігрантами. Навіть заява українського прем'єра Гройсмана про те, що Україна стане членом ЄС впродовж наступного десятиліття – термін, про який ніхто за межами України не говорив і не встановлював для цього бодай якихось часових рамок. Часопис вказує, що за нинішнього політичного клімату, десятки мільйонів потенційних закордонних робітників з країни, де ВВП становить 3200 американських доларів на душу населення, зрозуміло, не входять до жодних планів лідерів Євросоюзу.

Chicago Tribune пише, що Порошенко все це знає. Він усвідомлює, що входження України до ЄС не відбудеться за його правління чи навіть за правління його наступників. Отож, як пише американське видання, причина того, чому Порошенко присягає на вірність ЄС, союзові, який його не хоче, є доволі прагматичною. Порошенко закликає лідерів Європи згуртуватися, тому що український президент побоюється, що ЄС може залишити його сам-на-сам з Путіним. Подібний сценарій був би, на думку газети, катастрофічним для Порошенка, який не спромігся «продати» «європейськість» України європейцям. Постмайданівська влада України ганебно провалила перетворення європейських амбіцій України у реальну трансформацію життя у країні. Втім, як завершує видання, Європейський союз і надалі має достатньо ресурсів, щоб допомогти Україні з інвестиціями, порадами освітніми та культурними обмінами. ЄС не мусить забувати про Україну, навіть якщо її проблеми зараз відсуваються на другий план, порівняно з власними проблемами Євросоюзу.

«Запевнення президента Порошенка у прихильності стають дрібнішими у світлі його власних помилок»

Найбільший німецький часопис Sueddeutsche Zeitung вміщує матеріал «Табір Кличка: наразі немає дати нового двобою з Ф'юрі». Видання, з посиланням на британський часопис The Guardian, повідомляє, що чемпіон світу з боксу, британець Тайсон Ф'юрі заявив, що можливою новою датою двобою проти українського боксера Володимира Кличка має стати 29 жовтня 2016 року. До цього додається, що британець написав, що через 16 тижнів він знов «здує» Кличка, тому не може дочекатися 29 жовтня. Саме цей допис з'явився у «Твіттері» британського боксера-суперваговика.

А от табір Володимира Кличка повідомив, що не може підтвердити цієї дати, про яку заявив Тайсон Ф'юрі. Далі німецький часопис наводить слова менеджера Володимира Кличка Бернда Бенте, який каже, що і надалі ведуться переговори про деталі проведення повторного двобою Кличко-Ф'юрі. Тому нічого ще незрозуміло.

Sueddeutsche Zeitung нагадує, що попервах двобій було заплановано на 9 липня, і місцем його проведення мало б бути місто Манчестер, що на півночі Англії. Проте нещодавно Ф'юрі заявив, що отримав травму ноги, тому не зможе вийти на ринг проти українця. Разом з тим, німецьке видання зазначає, що все це піддали сумніву, бо Ф'юрі помітили у Франції, коли він випивав з групою англійських футбольних уболівальників, пританцьовуючи у людному пабі.

На додаток до цього, висувалися припущення про вживання британським боксером допінгу. Саме з приводу цього газета цитує президента Асоціації професійного боксу Німеччини Томаса Пютца, який каже, що організатори двобою Кличко-Ф'юрі очікують на інформацію Британської антидопінгової агенції.

«Табір Кличка: наразі немає дати нового двобою з Ф'юрі»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG