Доступність посилання

ТОП новини

В Україні повинні зрозуміти рівень відповідальності за виступ збірної з футболу – Щербачов


Вболівальники Португалії святкують перемогу своєї команди у фіналі «Євро-2016». Лісабон, 10 липня 2016 року
Вболівальники Португалії святкують перемогу своєї команди у фіналі «Євро-2016». Лісабон, 10 липня 2016 року

Національним святом для Португалії став фінал «Євро-2016». Збірна цієї країни вперше у своїй історії стала чемпіоном Європи з футболу. У вирішальному матчі континентальної першості на «Стад де Франс» команда з рахунком 1:0 в додатковому часі здолала опір господарів турніру французів.


Португальці опинилися в непростій ситуації вже на 25-й хвилині, коли через травму поле залишив лідер і капітан збірної Кріштіану Роналду. Матч у цілому минув із перевагою французької команди, але реалізувати хоча б один зі своїх шансів господарі не змогли.

Лідер і капітан збірної Португалії Кріштіану Роналду залишає поле під час фінального матчу зі збірною Франції. 10 липня 2016 року
Лідер і капітан збірної Португалії Кріштіану Роналду залишає поле під час фінального матчу зі збірною Франції. 10 липня 2016 року

Футбольні коментатори з різних країн упевнені: відтепер португальську збірну більше ніколи не називатимуть командою одного гравця, вони виграли чемпіонат без Кріштіану Роналду і показали у грі роботу і запал усієї команди.


В інтерв’ю Радіо Свобода відомий український коментатор Валентин Щербачов поділився своїми враження від фінальної гри на чемпіонаті «Євро-2016».

– Ну ви знаєте, враження у мене такі подвійні, я б сказав. Я – як і більшість фахівців футбольних – робив прогноз на Францію. Але буквально в останні дні, аналізуючи те, що відбувалося на чемпіонаті, з точки зору технічної і тактики футболу, нічого тут такого нового не було.

Валентин Щербачов
Валентин Щербачов
Португальці були налаштовані на перемогу від першої до останньої хвилини

Я віддав перевагу ще більш згуртованій команді, яка хоч і здобула до цього одну перемогу, чисту, так би мовити, і пройшла до фіналу спокійно – португальцям. І нервував, звичайно, оскільки прогноз робив на їхню перемогу до останніх хвилин майже. Але так воно і вийшло, що команда перемогла команду господарів, яка виглядала спочатку краще, але португальці були налаштовані на перемогу від першої до останньої хвилини, навіть, я думаю, що якби пенальті були, вони все ж таки прагнули перемогти, вони здобули б цю перемогу.

Португальську команду завжди називали командою одного гравця, і ось вона виграє практично без Роналду. Про що це свідчить, на Вашу думку?

Це приклад по нашому життю: у сучасному житті без команди, без однодумців, нічого не буває

– Свідчення того, що Роналду, ну він дійсно ім’я у футболі світовому, і Роналду безперечний та беззаперечний лідер збірної Португалії, але бачите, я іще раз підкреслюю – тут була команда, тут виділяти когось, думаю, що не слід. І це приклад взагалі по нашому життю: у сучасному житті без команди, без однодумців, нічого не буває. Тут якраз були один за всіх і всі за одного, грали від першої до останньої хвилини. Я думаю, що це і принесло перемогу. А Роналду – він потрібен команді, і він такий один із героїв цього чемпіонату. Все ж таки команда вища, ніж особистість. В даному випадку цей чемпіонат це довів.

За кого вболівали українці здебільшого, за Португалію, чи за Францію? Оскільки минулого тижня, як ми знаємо, були політичні заяви президента Франції Олланда, зокрема про те, що, мовляв, треба в Росії бачити партнера, а не ворога. Чи це вплинуло на симпатії українських вболівальників на користь суперників Франції Португалії?

Заяви Олланда вплинули і на футбол, вийшло, що симпатії в останні дні буквально перехилили ці терези симпатії на бік португальців

– Я не можу сказати за всіх уболівальників, але в колі моїх друзів, тих хто вболівали в різних містах – ми зідзвонювалися, дійсно оці заяви Олланда, вони якось вплинули і на футбол, тому що, ну як зараз відділяти оце наше життя, в якому ми зараз всі перебуваємо, від того, що відбувається на спортивних аренах. Ну ви знаєте, як зараз до Росії ставляться на світовому рівні, до російських атлетів, хоча, можливо, вони і не винні в чомусь. Так і тут вийшло, що симпатії в останні дні буквально перехилили ці терези симпатії на бік португальців.

До заяви Олланда, можливо десь відсотків 60 українців, вболівальників України, були на боці збірної Франції

І ще хочу сказати, все ж таки Португалія – це країна такого близького до латиноамериканського футболу, тому до них симпатії такі давні, традиційні. Хоча дійсно до заяви Олланда, можливо десь відсотків 60 українців, вболівальників України, були на боці збірної Франції. І я симпатизував французам, але ви знаєте, в останні дні, за два дні до фіналу вирішив чомусь, що португальці мають перемогти.

Засмучені французькі вболівальники після поразки їхньої збірної у фіналі «Євро-2016». Париж, 10 липня 2016 року
Засмучені французькі вболівальники після поразки їхньої збірної у фіналі «Євро-2016». Париж, 10 липня 2016 року

– Ця заява пана Олланда була якраз у п’ятницю… А як Ви вважаєте, пане Щербачов, які уроки може взяти Україна з цього фіналу і чемпіонату взагалі? Адже, як би не казали, шо українська команда «дуже добре виступила», все ж ми знаємо, що успіху було мало…

– Є результат, який не може задовольнити нікого з нас з вами, з українців. Тому давайте будемо реалістами і скажемо, що виступ незадовільний. Хоча гравці непогані і все таке інше. Але Ви знаєте, що показав цей чемпіонат і фінал зокрема?

Рівень патріотизму, рівень відповідальності за виступ найпершої команди у нас досі ще в Україні не розуміють. Що національна збірна – це головна команда країни

Я ще раз підкреслюю: рівень патріотизму, рівень відповідальності за виступ найпершої команди у нас досі ще в Україні не розуміють. Що національна збірна – це головна команда країни і для тренера і для гравців це найголовніше. Ніякі трансферні гонорари, ніякі їхні клубні виступи не можуть порівнятися з тим, як вони мають виступати за свою національну збірну, і це урок для усіх. Для організаторів наших українського футболу, для футболістів і тренерів. Як би там не було, але найперше завдання – виступити на найвищому рівні. Інакше не слід їздити туди на чемпіонат. І командні дії цих фіналістів, і командні дії, скажімо команди Уельсу, і посередньої команди Ісландії – вони показали, що ось так треба виступати!

Подивитися на Буффона, коли він співає гімн Італії, і нічого не слід більше додавати. А у нас іноді хлопці стоять з байдужими обличчями

Ось на цьому чемпіонаті була картинка – завжди, коли співають гімн – подивитися на Буффона, коли він співає гімн Італії (на воротаря збірної Італії), і нічого не слід більше додавати до того, як налаштовуються на гру люди. А у нас іноді хлопці стоять з байдужими обличчями, не будемо говорити про те, що слів гімну не знають. Так що ось цю роботу треба проводити. І це, я думаю, тренерський колектив це пропустив повз свою увагу. Треба було більше працювати над цим. Як би там не було – це дорослі люди. Але з ними теж можна говорити.

Буффон співає гімн Італії(архівне відео)


– І Ви гадаєте, що тепер щось зміниться?

– Тепер має змінитися. Якщо не зміниться – то вибачте мені – це взагалі схема, за якою працює досі наша верхівка, яка управляє взагалі країною: так як воно є, так нехай і буде. Такого не може бути, і якщо ми хочемо досягти прогресу, то тільки так треба працювати. Зараз біда – ну біда для тих олігархів, які гралися грошима і гралися в футбол саме грошима – тобто клуби у нас деякі вже падають вниз фінансово і тепер в цій біді 12 буде у вищій лізі, в прем’єр-лізі грати, клубів менше тепер на 4. Зате наші хлопці будуть знаходити роботу! Наші футболісти українські, вихованці українських шкіл – і ДЮСШ, і Академії – вони будуть тут, в Україні, грати. Так, це такий період буде досить важкий для українського футболу, але є приклади Іспанії, Франції, Німеччини Португалії – державні програми розвитку футболу. І за 10-12 років футбол піднімався, так що теж реально треба підходити до цього.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG