Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо відвідує Яворівський полігон


Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо, Київ, 11 липня 2016 року (©Shutterstock)
Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо, Київ, 11 липня 2016 року (©Shutterstock)

Львів – Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо у вівторок, 12 липня, вперше відвідує Міжнародний центр миротворчості та безпеки на Львівщині. На Яворівському полігоні канадські інструктори у складі військ НАТО навчають українських військовослужбовців. У понеділок у Києві президент України та прем’єр Канади домовились продовжити місію канадських військових інструкторів в Україні. Що огляне на військовому полігоні глава уряду Канади Джастін Трюдо?

Спершу прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо відвідає Львів і спілкуватиметься з представниками місцевої влади. А в обідній час запланований його візит на Яворівський полігон, де Джастін Трюдо спілкуватиметься з канадськими військовослужбовцями, зокрема про те, як проходить підготовка українських бійців, також познайомиться з матеріально-технічною базою полігону, найбільшого у Європі, дізнається про його тренувальні можливості і побутові умови.

З осені минулого року на Яворівському полігоні близько 200 канадських інструкторів навчають українських військовослужбовців, які мають бойовий досвід, бо воювали на сході країни. Спершу мовилось, що вишкіл триватиме до квітня 2017 року, але президент України і прем’єр Канади домовились у понеділок у Києві, що термін буде продовжено. Канадські інструктори разом із трьомастами американськими та близько двадцятьома литовськими колегами навчають українців сучасній тактиці, вогневій підготовці, навикам зв’язку, першій медичній допомозі. Адже кожен військовослужбовець зобов’язаний надати собі чи комусь з поранених першу медичну допомогу. Кожні три місяці відбувається ротація українських військовослужбовців. Ті, хто завершив військову підготовку, їдуть воювати на схід України чи у військову частину, де проходять службу.

Канадські інструктори навчають українських військовослужбовців на Яворівському полігоні у Львівській області, березень 2016 року
Канадські інструктори навчають українських військовослужбовців на Яворівському полігоні у Львівській області, березень 2016 року

Українці вивчають стандарти НАТО

Представник Збройних сил Канади Жан-П’єр Коломб під час одних із тренувань наголосив, що українські військовослужбовці є професіоналами і патріотами. Особливу увагу канадські військові інструктори приділяють безпеці бійця.

«Ми вивчаємо процедуру безпеки на стрілецькому полі, знайомимо зі стандартами Канади, а українці розповідають про свої стандарти. Проводимо навчання зі стрілецькою зброю, з гранатометами, але тоді до тренувань залучаємо українських офіцерів-інструкторів», – каже канадський офіцер-інструктор.

Українська армія отримала від Канади сучасне обладнання для розмінування території. Окрім того, Канада вклала кошти у тренування українських військовослужбовців, а це підтримка економіки країни. Також під час місії на військовому полігоні канадські військовослужбовці займаються благодійними проектами. Зокрема, вони допомогли дитячому реабілітаційному центру у Львові.

«Ми дивимось на їхні спортивні майданчики, бачимо спілкування поміж ними, їхнє ставлення до життя, праці, виконання задач, це нас виховує. Ми отримуємо також і певні навички для сучасного воїна, бо ми до початку війни діяли за статутами Радянського союзу, ще часів війни», – каже Павло Ткачук, керівник Академії сухопутних військ у Львові, у підпорядкуванні якої військовий полігон.

Перебування на Яворівському полігоні натівських військовослужбовців-інструкторів змінює ментально українських вояків, які бачать, яким має бути ставлення до них, як правильно має бути організована робота полігону і як має працювати тилове забезпечення, що побут бійця є важливим фактором для його морального і бойового духу.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG