Доступність посилання

ТОП новини

Шорти під забороною: у Центральній Азії посилюють дрес-код


Влада кількох країн Центральної Азії бореться з шортами (причому і на чоловіках, і на жінках) і включає їх до списку заборонених дрес-кодом речей для відвідування громадських місць і установ.

Найжорсткіші обмеження діють у Ташкенті, де деякий час назад пропонували будувати роздільні басейни для представників різних статей. Там молоду дівчину в шортах не пропустили до будівлі поліклініки. Співробітники медичної установи пояснити причину такої заборони не змогли, передає сайт AsiaTerra.

Куди краще не ходити, якщо ви поїхали в Узбекистан або Киргизстан і вдягнули шорти?

Міністерства (Душанбе)

Багато урядових організацій Таджикистану дотримуються суворого дрес-коду. І він стосується не лише співробітників, але і відвідувачів. 4 липня жителю Душанбе в коротких штанях не дозволили увійти в будівлю «Дурахшандагон», Центру міжнародних програм при Міністерстві освіти.

За словами співробітників центру, є спеціальне розпорядження міністра, яке зобов'язує всіх приходити у структури, підвідомчі міністерству, виключно в офіційному одязі.

«Насправді, як можна було прийти в шортах? Сюди приходять гості з-за кордону. Це не в наших традиціях – з'являтись перед гостями в шортах», – обурився Навруз Ходжиєв, провідний спеціаліст Центру міжнародних програм.

Житель Душанбе, якого не впустили до будівлі міністерства, вважає, що порушили його права і пообіцяв поскаржитись.

Банк (Навої)

В Узбекистані в шортах не можна ходити не лише в поліклініки, а й у банки. На початку червня підприємець із міста Навої не зміг пройти в місцеве відділення «Мікрокредитбанку», оскільки на ньому були шорти. Незважаючи на сильну спеку, він поїхав додому переодягнутись, повідомляє узбецька служба Радіо Свобода.

«Адже бувають у житті різні ситуації? Адже людина не може постійно бути одягненою в класичний одяг, ми ж клієнти», – скаржиться підприємець.

Однак співробітники банку відкинули ці звинувачення і заявили, що клієнти можуть приходити в будь-якому одязі.

ДАІ (Ташкент)

І знову Узбекистан, де 2014 року запровадили дрес-код для жінок-співачок із забороною на «зайві сексуальні елементи».

Кілька місяців тому користувачі месенджерів WhatsApp і Telegram із Ташкента активно обговорювали нові правила дрес-коду в ДАІ Чіланзарського району узбецької столиці. Тепер туди «суворо забороняється» приходити «в шортах, коротких штанях і відкритих майках».

Суд (Алма-Ата)

Казахського підприємця в шортах не впустили на засідання Спеціалізованого міжрайонного суду у кримінальних справах міста Алма-Ати. Там мали розглядати кримінальну справу за фактом пограбування його офісу.

«Мені здається, що це абсурд, неповага до мене і моїх інтересів. Тим більше, в суді, який є головним інститутом демократії», – поскаржився алма-атинець.

Суд, навпаки, порахував шорти неповагою до правосуддя і пригрозив підприємцю штрафом до 106 050 тенге (310 американських доларів).

Прес-служба Алма-Атинської міського суду послалась на пам'ятку для відвідувачів, який забороняє відвідувачам перебувати в будівлі суду «в одязі, що не відповідає діловому стилю».

Мечеть (Ош)

Але найбільше постраждав 19-річний житель міста Ош на півдні Киргизстану. 2014 року його побив інший парафіянин за те, що той прийшов на п'ятничну молитву в мечеть у коротких штанях – нібито шорти ображають іслам.

Хлопця з серйозною травмою доставили в лікарню. Лікарі діагностували внутрішній крововилив в області живота через розрив селезінки, яку пізніше повністю видалили.

Оригінал публікації – на сайті спеціального проекту «Настоящее время»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG