Доступність посилання

ТОП новини

Впливові люди бояться повернення Черновецького, навіть силоміць – Березовець


Леонід Черновецький. Архівне фото
Леонід Черновецький. Архівне фото

В іспанському місті Барселоні за підозрою у відмиванні грошей затримали групу росіян та українців. Серед них, як повідомляють іспанські ЗМІ, син колишнього міського голови Києва – Степан Черновецький. В той же час, Леонід Черновецький заявляє, що це наклеп на його сина, і він готовий подавати позов проти поліції Барселони. Правоохоронні органи України наразі не коментують затримання українців. Проте у Верховній Раді шириться інформація про можливість екстрадиції затриманих.

Іспанське видання El Pais, із посиланням на джерела у правоохоронних органах, повідомляє, що син Леоніда Черновецького та його спільники «відмили» приблизно 10 мільйонів євро. Цих осіб підозрюють в участі у кримінальній організації, відмиванні грошей, підробці офіційних документів, а також у податкових махінаціях. Затримали підозрюваних у дорогому ресторані японської кухні, що належить вірменському бізнесменові. Депутат Борислав Береза повідомляє, що кошти в Іспанії Черновецький відмивав через купівлю нерухомості за гроші, вкрадені в киян через земельні афери.

«Зараз ведуться переговори між українською та іспанською стороною про екстрадицію Степана Черновецького в Україну», – каже народний депутат.


Справи щодо зловживань екс-голови Києва Леоніда Черновецького не закривали, зауважує народний депутат Валерій Карпунцов, колишній помічник генпрокурора України. За його словами, стосувалися вони саме незаконного виділення земельних ділянок, забудов зелених зон та інших махінацій, і могли бути лише призупинені через розшук певних осіб чи неможливості проведення процесуальних дій. Проте, про екстрадицію у випадку з сином Черновецького може не йтися.

«Наскільки я розумію, затримання Степана Черновецького ніяким чином не пов’язане з діяльністю цієї родини в Україні. Це виключно його діяльність на території тієї держави», – зазначає Валерій Карпунцов.

«Мій син – чесна людина!» Леонід Чернівецький

У правоохоронних органах та Генпрокуратурі заявляють, що українська сторона не оголошувала у розшук через Інтерпол сина колишнього мера Києва Леоніда Черновецького Степана. Усі інші подробиці затримання наразі з’ясовують.

А от Леонід Черновецькій на своїй сторінці у Фейсбуці заявив, що іспанські ЗМІ та поліція поширили неправдиву інформацію.

«Мій син не затриманий! Це неправда, він перебуває у себе вдома в Барселоні, і на даний час відповідає на запитання поліції про обставини, пов’язані з якоюсь людиною», – написав Черновецький.

Він також заявив, що його син ніколи не займався незаконними справами і висловив переконання у тому, що іспанська поліція вибачиться перед його сином.

Пізніше, Леонід Черновецький написав про те, що готовий виставити позов іспанському виданню на 1 мільйон доларів, якщо не буде спростування статті, в якый його сина називають головою злочинного угруповання із відмивання коштів.

Екстрадиції Степана Черновецького не захочуть впливові люди – Березовець

Леонід Черновецький перебуває за межами України, але невдовзі його можуть оголосити в розшук по лінії Інтерполу, зазначає політолог Тарас Березовець. Він запевняє, що має інформацію про поновлення справ щодо його земельних зловживань, тож арешт сина екс-очільника Києва і його екстрадиція може багато чого прояснити у відповідних розслідуваннях. Але чимало високопосадовців намагатимуться перешкоджати видачі іспанською стороною затриманого українця, вважає Тарас Березовець.

Інформація, якою вони володіють, може коштувати політичної кар’єри і свободи багатьом впливовим людям в Києві
Тарас Березовець

«Наразі не йдеться про видачу Леоніда Черновецького, але що стосується Степана Черновецького, багато людей побоюються повернення чи силоміць, чи в інший спосіб. Тому що інформація, якою вони володіють, може коштувати політичної кар’єри і свободи багатьом впливовим людям в Києві», – наголошує політолог.


У консульському відділі МЗС України підтвердили, що отримали інформацію від Генерального консульства в Барселоні про затримання 11 осіб, серед яких є українці та росіяни, які проживають в Іспанії. Наразі у консульстві з’ясовують кількість громадян України серед затриманих і в подальшому готові надавати консульську допомогу, якщо затримані цього потребуватимуть.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG