Доступність посилання

ТОП новини

У Києві «населили» тіні Леніна на місті його пам’ятника


Що постити на місті, де колись у Києві стояв постамент Володимиру Леніну? Консенсусу щодо цього немає і тепер, понад 2 роки після того, як під час масових протестів на Євромайдані його знесли. Наразі тут відкрили тимчасову інсталяцію «Населяючи тіні», метою якої, за словами організаторів акції, є спроба зробити внесок у діалог щодо декомунізації в Україні.

Андрій Турченко був 7-річним хлопчиком, коли у 1990-х роках батько привів його до статуї Леніна на бульварі Шевченка у Києві, щоб розповісти історію лідера більшовиків.

«У нього була ностальгія», – згадує Турченко.

Тепер Андрій Турченко повернувся на це місце зі своїм 5-річним сином Олександром, щоб розповісти йому оновлену історію і зробити селфі на місці, де колись стояв Ленін.

Статую вождя пролетаріату повалили у Києві у 2013 року під час Євромайдану, тепер постамент, на якому Ленін стояв 67 років, порожній. Але завдяки тимчасовій інсталяції, на це місце поставили сходи, що дозволяють людям сходити на п’єдестал, на якому стояв Ленін.

Відсутність Леніна означає, що Україна є вільною
Андрій Турченко

«Я сказав Сашкові, що відсутність Леніна означає, що Україна є вільною», – говорить Андрій Турченко.

На знак святкування свободи батько і син сфотографувалися.

Тимчасова інсталяція на місці, де стояв Ленін, у Києві відкрилася 9 липня і триватиме до 14 липня. Її авторкою є мексиканська мисткиня Синтія Гутьєррес. Називається вона «Населяючи тіні».

Це є частиною ширшої експозиції, у рамках суспільної угоди фонду «Ізоляція», який після початку бойових дій на Донбасі переїхав до Києва з Донецька. Вона стартувала у Києві 30 червня і триватиме до 24 серпня. У її рамках представлять роботи ще одинадцяти митців із десяти країн світу.

Монумент Леніна у Києві повалили 8 грудня 2013 року під час масових протестів в українській столиці. Для багатьох українців падіння Леніна стало символом відмови від багаторічного впливу Москви.

«Ленінопад» підтримують не всі

Повалення пам’ятників радянського періоду в Україні стало масовим, його назвали «ленінопадом». Щонайменше 1221 монумент Володимиру Леніну повалили в Україні у період з 2013 року, повідомляє сайт leninstatues.ru. Знесення пам’ятників Леніну в Україні проводиться у рамках декомунізації – спроби звільнитися від радянського минулого. Декомунізація передбачає також перейменування вулиць, скверів, доріг, а також ліквідацію комуністичних символів, таких як серп і молот, з будівель та об’єктів інфраструктури.

Але не всі задоволені цим. Багато людей у східній частині України, яка історично має тісніші зв’язки з Росією, особливо пенсіонери, висловлюють занепокоєння щодо знищення символів минулого. Деякі критики декомунізації заявляють, що вона відбувається без громадського обговорення, звинувачуючи українську владу у використанні комуністичних методів, які вона відкидає.

Катерина Філюк, кураторка інсталяції «Населяючи тіні», сказала Радіо Свобода, що метою інсталяції на місті пам’ятника Леніна є створення чогось, що зробить внесок для діалогу щодо декомунізації. Філюк зазначила, що з 21 пропозиції, отриманих від митців зі всього світу, Гутьєррес вибрали, оскільки «вона пропонувала не поставити щось замість Леніна, а, швидше, створити платформу для українців, щоб висловлювати свої думки, й переосмислювати минуле».

«Ленін, до побачення»

За її словами, інсталяція «Населяючи тіні» викликала здебільшого позитивну реакцію у громадськості. Як приклад Катерина Філюк навела літню жінку, яка згадувала, що 60 років тому на цьому місті її приймали у піонери. Тепер жінка каже, що це гарне місце, щоб сказати «до побачення» колишньому радянському вождю.

Але, розповідає Катерина Філюк, деякі відвідувачі скаржилися, що виставка не вписується у міські околиці. «Естетично, це не виглядає гарно. Але це абсолютно не грає ролі», – говорить вона.

Люди оточили зруйнований пам'ятник Леніну в Києві, 8 грудня 2013 року
Люди оточили зруйнований пам'ятник Леніну в Києві, 8 грудня 2013 року

За понад 2 роки після знесення пам’ятника Леніна у Києві, громадськість не дійшла консенсусу, що має бути на цьому місці. У лютому 2014 року тут ненадовго встановили «золотий унітаз» – у відповідь на чутки, що президент-втікач Віктор Янукович мав такий у своїй ванній кімнаті.

«Золотий унітаз» замість Леніна, 3 лютого 2014 року
«Золотий унітаз» замість Леніна, 3 лютого 2014 року

Потім на цьому місті хтось встановив невелику статую Діви Марії, яку також прибрали.

У департаменті міського планування і культури КМДА щосили намагаються придумати, що можна встановити тут, щоб догодити всім.

«Якби був герой, визнаний усім українським суспільством, думаю, його статуя вже б тут стояла», – каже Катерина Філюк.

«Постамент має залишатися порожнім. Це вже дуже потужний символ», – додає вона.

Андрій Турченко, батько, який привів сюди сина робити селфі, каже, що п’єдестал треба використовувати для тимчасових інсталяцій.

«Він буде змінюватися, як і ми змінюємося», – говорить він.

Над матеріалом працювали Christopher Miller та Тетяна Ярмощук

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG