Доступність посилання

ТОП новини

Тереза Мей – новий прем’єр-міністр Великої Британії


Новий прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей у Лондоні. 13 липня 2016 року
Новий прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей у Лондоні. 13 липня 2016 року

Лондон – 54-м загалом і другим прем’єром-жінкою Сполученого Королівства офіційно стала Тереза Мей, колишній міністр внутрішніх справ кабінету Торі. Попередній прем’єр Дейвід Камерон 13 липня востаннє виступив у парламенті і, склавши свої прем’єрські повноваження, відбув до Букінгемського палацу, де зустрівся з королевою Єлизаветою, яка є главою британського уряду. Так само до королівського палацу завітала Тереза Мей, яка офіційно погодилась, за традицією, на пропозицію її Величності очолити британський уряд. Водночас у Британії не так аж надто багато відомо про нового прем’єра-жінку. Радіо Свобода спробувало дізнатись дещо більше про нового прем’єр-міністра Великої Британії.


Справді, мало хто у Британії знає багато про жінку, яка перебувала на верхівці британської політики вже понад 10 років. Загальновідомо, що нова прем’єр-міністр Великої Британії має 59 років і народжена на півдні Англії у родині вікарія Англіканської церкви.

Тереза Мей була єдиною дитиною у родині і втратила обох батьків впродовж року, коли їй було 26 років. Вона закінчила Оксфордський університет за фахом географії, проте одразу ж по здобутті диплома розпочала роботу в Англійському банку. До політики вона прийшла у віці 30 років, коли стала депутатом районної ради Мертона, що у південно-західному Лондоні. На початку 90-х вона двічі безуспішно висувалась від Консервативної партії на виборах, проте успіх прийшов лише 1997 року, коли її обрали депутатом парламенту від містечка Мейденгед, що на захід від Лондона. Вона брала активну участь у роботі тіньового уряду консерваторів і 2002 року стала першою жінкою на чолі Консервативної партії. А вже після перемоги консерваторів на виборах 2010 року вона отримала портфель міністра внутрішніх справ. І от після оголошення про відставку прем’єра Девіда Камерона, Мей виборола лідерство у Консервативній партії, що розчистило шлях для її прем’єрства.

Тереза Мей разом із чоловіком у Лондоні. 13 липня 2016 року
Тереза Мей разом із чоловіком у Лондоні. 13 липня 2016 року

Але хто, власне, Тереза Мей, як людина? Таке питання нині у Британії на першому місці, бо ж люди раптом збагнули, що знають про нового прем’єра доволі мало.

Леді Катеріна Меєр, колишня скарбник Консервативної партії і близька подруга Терези Мей, сказала, що Марґарет Тетчер завжди була ролевою моделлю для Терези, проте вона не хотіла б жодних паралелей між нею та «залізною леді». Леді Катеріна каже, що Тереза Мей аж ніяк не «залізна».

«Але от така вона і є. Люди мають якесь враження про Терезу Мей, спостерігаючи за нею ззовні, але вони не знають її особисто. А як приватна особа, вона надзвичайно лагідна, турботлива жінка», – зауважує Меєр.

Ясна річ, що у домінованому чоловіками світі політики, і британської політики зокрема, прихід жінки на прем’єрську посаду сприймається як неабияке досягнення, яке свідчить про ділові і людські якості Терези Мей. До речі, Мей вже оголосила, що у її кабінеті буде значно більше жінок, аніж це було досі. Леді Катеріна Меєр каже, що захоплюється її якостями.

Вона спокійна і наполеглива особа, яка багато працює, аби вести нашу країну вперед
Леді Катеріна Меєр

«Я надзвичайно нею захоплююсь за її стоїчний характер, за те, що вона завжди залишається собою. І вона відрізняється від решти. Вона не прагне бути відкритою і давати інтерв’ю на телебаченні. Вона жінка, яка важко працює, яка лояльна і безпосередня. Звісно, люди мають познайомитись з нею ближче, але вони мусять також поважати її, і поважати за те, що вона така спокійна і наполеглива особа, яка багато працює, аби вести нашу країну вперед», – зазначила Меєр.

Ліберальна Торі, яка підтримує полювання на лисиць?

Щодо її поглядів на суспільство, варто відзначити певний ліберальний напрямок. Зокрема, Тереза Мей підтримала узаконення у Британії одностатевих шлюбів, водночас, разом з більшістю колег із Консервативної партії вона проголосувала проти заборони на традиційне полювання на лисиць.

Також варто зазначити, що у віці 59 років Тереза Мей постає найстаршим за віком британським прем’єром, який увійшов до резиденції на Давнінґ Стріт 10 після Джеймса Калагана 1976 року. Тереза Мей також є найпершим британським прем’єром після Теда Хіта, який не має дітей. Тим часом кіт Ларрі, якого взяв до резиденції з притулку попередній прем’єр Камерон, на відміну від свого господаря, таки залишатиметься на державній службі за адресою Давнінґ Стріт 10.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG