Доступність посилання

ТОП новини

У США і в Пакистані заявили про ліквідацію організатора нападу на школу в Пакистані 2014 року


Умар Мансур (у центрі), архівний відеокадр
Умар Мансур (у центрі), архівний відеокадр

У Пакистані військові заявили про ліквідацію в перебігу удару безпілотника США організатора нападу в цій країні 2014 року на школу, внаслідок якого загинули понад 150 людей, більшість із них учні.

Як заявив речник армії Пакистану генерал-лейтенант Асім Баджва, військові США підтвердили смерть цього командира пакистанських талібів на ім’я Халіфа Умар Мансур у телефонній розмові з командувачем армії Пакистану генералом Рахілем Шаріфом.

У США в Міністерстві оборони підтвердили це повідомлення. Пентагон заявив, що Мансур був убитий 9 липня внаслідок повітряного удару американського безпілотного апарата на сході Афганістану, у провінції Нанґаргар, разом зі ще чотирма бойовиками.

Халіфа Умар Мансур, відомий також як Умар Нарай чи Халід Хурасані, командир одного з угруповань у складі ісламістського руху «Техрік-е-Талібан Пакистан», брав на себе відповідальність за підготовку бойовиків для нападу на школу в місті Пешаварі 2014 року і за організацію цього нападу. Тоді, у грудні 2014 року, внаслідок нападу талібів на школу в Пешаварі загинули 153 людини, з них 144 учні і викладачі.

Він же планував напад на університет у Пакистані раніше цього року. Тоді, 20 січня 2016-го, внаслідок нападу на університет Бача-Хан у місті Чарсадда у провінції Хайбер-Пахтунхва загинув 21 студент і викладач.

Пакистанські таліби діють із обох боків пакистансько-афганського кордону.

XS
SM
MD
LG