Доступність посилання

ТОП новини

Декомунізація. Відтепер не Кіровоград, а Кропивницький


Пам'ятник українському акторові і драматургу Маркові Кропивницькому у нині вже Кропивницькому, 14 липня 2016 року
Пам'ятник українському акторові і драматургу Маркові Кропивницькому у нині вже Кропивницькому, 14 липня 2016 року

Київ – Кіровоград став Кропивницьким, 14 липня Верховна Рада ухвалила відповідне рішення. У рамках законів про декомунізацію, парламент перейменував також населені пункти в Миколаївській, Одеській, Харківській, Закарпатській, та Чернігівській областях. Голова Верховної Ради Андрій Парубій назвав це завершенням процесу декомунізації в парламенті. Водночас деякі депутати не погодились із таким твердженням, а представник «Опозиційного блоку» заявив, що боротиметься за скасування цього рішення в судах. Не дивлячись на те, що Верховна Рада трохи затягнула із рішенням питань про декомунізацію, директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович в цілому задоволений, що депутати закрили це законодавчо.

У рамках закону про декомунізацію загалом мали перейменувати 31 місто, кажуть в Українському інституті національної пам’яті. Єдиним містом, яке до сьогодні мало комуністичну назву, був Кіровоград. Серед пропозицій, як його назвати, – варіанти «Інгульськ», «Єлисаветград» та «Кропивницький», у який, зрештою, й перетворився Кіровоград. На ранковому засіданні спікер парламенту Андрій Парубій заявив, що до Ради надійшло звернення від кіровоградського спецназу, щоб вирішити питання з назвою їхнього міста.

Зрештою, за рішення про перейменування Кіровограда проголосувало 230 депутатів. Пізніше цього ж дня Андрій Парубій підписав відповідну постанову.

Кіровоград став Кропивницьким – парламент завершив декомунізацію (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:47 0:00


Водночас не згоден із рішенням парламенту депутат від «Опозиційного блоку» Сергій Ларін, колишній голова Кіровоградської ОДА. За його словами, законопроект внесли на голосування «із порушенням регламенту» – у порядку денному не вказаний був його реєстраційний номер. Депутат каже, що вже збирає юристів, які будуть домагатися вирішення цього питання в суді.

«Людей і без того обібрали до нитки, а тепер плюють у душу незрозуміло яким перейменуванням. Є два шляхи цього питання. Перший – ми будемо подавати у всі інстанції, в суди щодо перейменування. Інший шлях – я думаю, цій Верховній Раді вже недовго залишилось і вони отримають на наступних позачергових виборах думку мешканців Кіровограда – просто переоберуть тих людей, які будуть до них прислухатися, в тому числі ці розмови про децентралізацію, а займатимуться централізацією», – сказав народний депутат у коментарі для Радіо Свобода.

Ніяких юридичних підстав для дострокових виборів на сьогодні немає, каже політолог Володимир Фесенко, і навряд чи з’являться й восени. Навіть за умови, що вони відбудуться, перейменування міст або вулиць не буде серед п’ятірки найбільш впливових чинників на вибори до Верховної Ради, зауважує експерт. За його словами, «Опозиційний блок» мріє про них ще від минулого року.

Володимир Фесенко
Володимир Фесенко

«На дострокових виборах, якщо вони й відбудуться, «Опозиційний блок» може трошки збільшити свій рейтинг, хоча й не факт. Ще один момент важливий – на настрій населення це не буде дуже сильно впливати. Тарифи – так, соціально-економічна проблематика буде впливати, не думаю, що чинник перейменування міст або вулиць буде серед п’ятірки найбільш впливових чинників на вибори до Верховної Ради», – коментує слова політика експерт.

За словами Сергія Ларіна, історична назва Кіровограда – Єлисаветград. Не на честь імператриці Єлизавети, а на честь святої. Саме з фортеці святої Єлизавети місто й почало свою історію, запевняє депутат від «Опозиційного блоку».

Водночас директор Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович критично зауважує, якщо місто було назване на честь святої Єлисавети, то чому за весь час його існування в місті не існувало її храму?

Володимир В’ятрович
Володимир В’ятрович

Він також зазначає, що процес декомунізації міг би завершитися раніше, проте в цілому задоволений впровадженням декомунізаційних законів депутатами.

«Очевидно, законом було передбачено… – депутати мали б завершити до 21 лютого. Але, зважаючи на те, що існуємо не в якійсь абстрактній, а в конкретній політичній ситуації, я думаю, що депутати справились добре з легалізацією цього закону. Але головна заслуга цього виключно Андрія Парубія як спікера», – каже директор Інституту національної пам’яті.

Він також зазначає, хоча парламент виконав свої зобов’язання, процес перейменування топонімів у містах і селах, а також процес демонтажу пам’ятників досі триває.

Нинішнє перейменування може об’єднати саму громаду Кіровограда – Шкрум

Щоб проголосувати цей закон, депутати від Радикальної партії та «Батьківщини», які продовжували блокувати трибуну, зайняли свої місця, бо це «важливе соціальне питання». Після ухвалення чотирьох постанов про перейменування, Андрій Парубій заявив, що на цьому процес декомунізації завершений.

Водночас депутат від «Батьківщини» Альона Шкрум не погоджується із цим, про це вона сказала у коментарі Радіо Свобода у кулуарах Верховної Ради.

Альона Шкрум
Альона Шкрум

«Ще є безліч місць, де ми не провели перейменування. Я належу до профільного комітету, тому нам у комітет надходять десятками ці речі. Я вважаю, що ми сьогодні зробили дуже важливий крок, ми перейменували місто Кіровоград, правильно це чи ні, покаже час. Я думаю, це було те рішення, яке може об’єднати саму громаду Кіровограда», – каже Шкрум.

А депутат від «Блоку Петра Порошенка» Володимир Різаненко вважає це голосування крапкою у питанні перейменувань.

Володимир Різаненко
Володимир Різаненко

«Але, я ще нагадаю, що в нас повинні бути зроблені відповідні зміни до Конституції, адже за законом ми не можемо перейменувати області, ту ж Дніпропетровську область й Кіровоградську область, тому що їхні назви прописані в Конституції. Ну я думаю, вже наступної сесії, або наступного року ми повернемось до цього питання», – зауважив Володимир Різаненко.

За його словами, депутати просто виконали норму закону. Адже ним передбачено, що старі назви не можуть залишатися в жодному разі, наголосив політик.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG