Доступність посилання

ТОП новини

На службу в МВС виходять перші кіберполіцейські


У Харківському національному університеті внутрішніх справ 16 липня відбувся перший випуск слухачів курсів первинної професійної підготовки працівників кіберполіції. 84 спецагенти інформаційних технологій та інспектори кіберполіції урочисто присягнули на вірність Україні та поліцейській службі, а з понеділка в місцевих управліннях кіберполіції почнуть протистояти шахраям інтернет-простору. Чотиримісячні курси підготовки працівників кіберполіції – це спільний проект Національної поліції України, ОБСЄ та Харківського національного університету внутрішніх справ.

Артем Пугач ще не звик представлятися по-новомодному, а тому усміхається, коли озвучує фах: «Кіберполіцейський, я сподіваюся цю посаду введуть, бо звучить красиво, а поки що я старший інспектор кіберполіції».

У нього за плечима робота оперуповноваженого в справах неповнолітніх, згодом – у секторі боротьби з кіберзлочинністю в колишній міліції, а тепер поліцейський виходить на варту інтернет-простору як спеціальний агент інформаційних технологій.

Начальник Департаменту кіберполіції Національної поліції України, полковник поліції Сергій Демедюк спецагентів називає «легальними хакерами», які можуть відшукати сліди невидимих, невловимих кіберзлочинців.

«Спецагенти – це люди, які неодноразово стикалися з проблемами злому тих чи інших ресурсів, тих чи інших акаунтів і вміють, знають як запобігти, вони можуть виявити ті сліди, які надалі допоможуть інспекторам затримати злочинця та притягнути до кримінальної відповідальності», – пояснює полковник Демедюк.

У Харкові випустили перших спецагентів та інспекторів кіберполіції (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00

На думку кіберполіцейського Артема Пугача, спецагент має виявити і дістати надважливу інформацію в законний спосіб, незважаючи на безмежність інтернет-простору та хитрощі кібершахраїв.

«Можна провести хорошу паралель, враховуючи пострадянський простір: раніше була радіоелектронна боротьба, тотальна прослушка через радіозв’язок, тепер це саме можна робити за допомогою інтернету. Наразі настільки різний контент в інтернеті – це бази даних, відеоконтент, аудіозаписи; в інтернеті є практично все. Окрім цього, зараз в експлуатацію входять прилади побуту, які матимуть зв’язок з інтернетом, отже, від них уся інформація міститиметься в інтернеті, тож цю сферу потрібно буде контролювати і захищати», – наголосив спецагент із Харкова.

А от інспектор кіберполіції має завдання шукати сліди ініціаторів вірусних та DDoS-атак на державні, правоохоронні, банківські та інші інтернет-ресурси; в інтернеті виявити злочинця, а притягнути його до відповідальності вже в звичному, а не кібернетичному просторі.

«Кількість злочинів, що вчиняються з використанням інформаційних та комп’ютерних систем невпинно зростає. Кіберполіцейський може як розслідувати вже вчинені злочини, про які повідомили потерпілі, так і займатися запобіганням злочинам, що можуть бути скоєні. Кіберполіцейські можуть шукати інформацію за ключовими словами в соцмережах, на форумах, на сайтах приватних оголошень і можуть робити контрольні закупки в інтернет-магазинах, але все робити мають тільки на підставах законодавства. Ніхто не збирається шпигувати. За всіма стежити – це просто не реально», – переконує тренер проведених за проектом ОБСЄ курсів первинної професійної підготовки працівників кіберполіції, майор поліції Олексій Рвачов.

Впродовж чотирьох місяців у тренінговому центрі при Харківському національному університеті внутрішніх справ для місцевих управлінь кіберполіції підготували 21 спецагента інформаційних технологій, решта – інспектори кіберполіції. Для них викладали обрані на конкурсній основі IT-науковці університетів, вишів, що спеціалізуються на юридичній та правоохоронній діяльності, також були залучені тренери із приватних потужних IT-компаній, банківських структур та європейські фахівці, що знаються на кібербезпеці. Тренери твердять, що на озброєнні у крадіїв, терористів є найсучасніші технології та комп’ютерні програми, а тому кіберполіцейський за комп’ютерною майстерністю й технологіями не має права відставати, тут доведеться вчитися все життя.

«Кожен кіберполіцейський матиме свою спеціалізацію, хтось займатиметься DDoS-атаками, хтось шкідливим програмним забезпеченням. За допомогою ОБСЄ ми залучали для занять Міжбанківську асоціацію членів платіжних систем «ЄМА», їхні фахівці викладали поліцейським найостанніші новели, які є класифікації банківських шахрайств, в сфері використання банківських карток, банківського обладнання, дистанційного банківського обслуговування. Також були тренінги зі злочинів торгівлі людьми, а в цій сфері потужно використовуються інформаційні технології, на заняттях ми розглядали злочини дитячої порнографії, порнографії з дорослими та питання інтелектуальної власності», – каже тренер Олексій Рвачов.

В Національній поліції та в ОБСЄ одностайні в думці, що на варту українського інтернету виходять вмотивовані фахівці, а тому їх обіцяють забезпечити новими потужними комп’ютерами та спеціальними програмами, з придбанням яких допомагають міжнародні донори. Зарплатня кібервартових буде високою, обіцяють у департаменті кіберполіції: від 8 до 10 тисяч гривень отримуватимуть інспектори інформаційних технологій, а спецагенти – 25 – 30 тисяч.

Національна поліція потребує ще понад сто кіберполіцейських, а тому з вересня за сприяння ОБСЄ стартує новий проект: двотижневі курси з перенавчання чинних переатестованих працівників кіберполіції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG