Доступність посилання

ТОП новини

Прикордонники повідомили про порушення Росією норм міжнародного морського права


СПБУ «Таврида», «молодша сестра» «Сиваша», нині теж захоплена Росією, архівне фото
СПБУ «Таврида», «молодша сестра» «Сиваша», нині теж захоплена Росією, архівне фото

Державна прикордонна служба України повідомила, що Росія відбуксирувала захоплену під час окупації Криму українську самопідйомну бурову установку «Сиваш» із рейду порту «Чорноморське» на окупованому півострові до району Голіцинського газового родовища, що розташоване у виключній морській економічній зоні України.

Такі дії виявив і задокументував у суботу й неділю корабель Морської охорони Держприкордонслужби у взаємодії з літаком Військово-морських сил Збройних сил України, мовиться в повідомленні.

Такі дії з установкою пов’язані з продовженням Росією незаконних розвідувально-бурових робіт на морському шельфі України, що є грубим порушенням норм Конвенції ООН з морського права та закону України «Про виключну (морську) економічну зону України», заявили прикордонники.

«Екіпажам буксиру та СПБУ «Сиваш» було наголошено про виявлені порушення та відповідальність за незаконне здійснення будь-якої діяльності у В(М)ЕЗ України. При обстеженні району родовища на бурових установках та платформах прикордонники зафіксували перебування озброєних осіб. За фактами порушення міжнародного морського права та законодавства України поінформовано зацікавлені міністерства та відомства. Наразі Міністерство закордонних справ України готує ноту, яка буде офіційно доведена російській стороні», – заявили в Держприкордонслужбі.

Платформа «Сиваш», що належить ДАТ «Чорноморнафтогаз», була незаконно захоплена Росією 2014 року під час окупації українського Криму.

XS
SM
MD
LG