Доступність посилання

ТОП новини

Концерти поза санкціями: як артисти гастролюють у окупованому Криму та світі


Діана Арбеніна
Діана Арбеніна

Літній сезон у Криму традиційно супроводжується численними концертами відомих артистів, зокрема й іноземних виконавців. Однак загроза українських і західних санкцій, пов'язаних з анексією Росією українського Криму, змушує багатьох відмовлятися від виступів на півострові. У той же час залишається чимало артистів, яким, як і раніше, вдається і заробляти в окупованому Криму, і продовжувати влаштовувати концерти закордоном.

Питання організації концертної діяльності на окупованому півострові нині дискусійне. Українські організатори концертів і експерти розходяться в думках щодо того, чи варто сприяти гастролям артистів на півострові, поки він де-факто перебуває під контролем Росії.

Крим: за і проти

Прихильники такої ідеї апелюють до того, що українська влада визнає Крим територією України, а його жителів – своїми громадянами, і тому дозволяти артистам виступати там виправдано.

Прихильники протилежної думки сходяться в тому, що, по-перше, присутність артистів у Криму небезпечна, оскільки країна не контролює цю територію, а по-друге, несправедлива відносно кримчан-переселенців, які через репресії підконтрольної Кремлю влади Криму не мають доступу до дому.​

Ключовим також залишається питання в'їзду артистів на окупований півострів з дотриманням українського законодавства. Іноземцям отримати український спецпропуск для в'їзду в Крим і фізично потрапити туди досить складно. Добиратися до півострова через українські пункти пропуску і проходити два контрольно-пропускні пункти – не найкращий варіант. А авіаперельоти через закритий українською владою повітряний простір над Кримом – це автоматичне потрапляння під санкції. Але це теоретично. Практика дещо інша.

Упродовж останніх двох років низка іноземних артистів відмовилися від концертів у окупованому Росією українському Криму. Серед них, наприклад, французький кіноактор П'єр Рішар, італійський оперний співак Алессандро Сафіна, популярна німецька група Boney M та інші, хто неодноразово виступав на півострові у доокупаційнний період.

При цьому, деякі українські та російські артисти виявилися не настільки принциповими. «Крим.Реалії»​ писали про виступ у Криму музикантів українського гурту Resonance, які навіть виклали у соцмережах фото свого прибуття до Керчі на поромній переправі через порушення українського законодавства. Громадські працівники тоді закликали бойкотувати концерти групи в Україні. Але це не завадило музикантами виступити у травні в Києві.

Для мене Крим – не Росія. Вся ця спільна радість з приводу нібито «повернення» АРК до Росії – я всієї цієї ейфорії не поділяю. Я вже так звик, що я приїжджаю до Ялти – це Україна
Сергій Лазарєв

​Уникають поїздок до Криму і багато російських артистів, які не визнали російської анексії Криму. Серед них, наприклад, учасник «Євробачення-2016» від Росії Сергій Лазарєв. «Для мене Крим – не Росія. Вся ця спільна радість з приводу нібито «повернення» АРК до Росії – я всієї цієї ейфорії не поділяю. Я вже так звик, що я приїжджаю до Ялти – це Україна. Мені пропонували виступити в Криму, але я відмовився. Я не знаю, як мені поводитися», – говорив він раніше українським ЗМІ.

Відмовляються виступати в Криму і музиканти російського гурту «Звірі». Щоправда, соліст гурту Роман Білик пояснює це відсутністю на півострові професійних промоутерів.

Проте протягом двох років, поки Крим живе в російських реаліях, концертна діяльність тут триває. «Влітку як приїжджали російські виконавці, так і приїжджають. Концерти Філіпа Кіркорова, Стаса Михайлова, Григорія Лепса відбуваються у тому ж обсязі, що і раніше. Їх не стало менше. Зрозуміло, що українські виконавці до Криму зараз не приїжджають. Хіба що тільки на закриті заходи. Багато хто не приїжджає не тому, що не хоче їхати, а тому, що якщо вони сюди приїдуть, то зіткнуться з величезним моральним осудом в Україні. Вони розуміють, що в Україні концерти для них будуть закриті», – розповідають місцеві організатори концертів.

У нинішньому сезоні багато концертів у Криму вже відбулось, чимало ще плануються.

Кримська афіша: Арбеніна, Лепс, П'єха

Кримська річна афіша складається в основному з російських виконавців. Днями кримчани зустрічали Діану Арбеніну з російським гуртом «Нічні снайпери». Концертною програмою «Виживуть тільки закохані» в Сімферополі розпочався південний тур музикантів.

Окрім того, «Нічні снайпери» виступили у парк-готелі «Порто Маре» в Алушті. Був запланований і концерт у Севастополі, але в результаті він не відбувся. Тим, хто купив квитки на нього, запропонували відвідати концерт в Алушті.

Варто зазначити, що ще в 2014 році Діана Арбеніна відмовлялася їхати до Криму. Тоді на концерті у Києві вона запевнила, що любить український народ і вибачилася за російських рокерів, які не підтримують Україну. Згодом вона повідомила, що її концерти на території Росії «були заборонені», у зв'язку з чим її шанувальники звернулися до російського міністра культури з проханням припинити бойкот Арбеніної. І, мабуть, зміна пріоритетів дала результати. Тепер у гастрольному графіку групи – десятки російських міст і Крим.

Колишня солістка і скрипалька групи «Нічні снайпери» Світлана Сурганова зі своїм гуртом «Сурганова і Оркестр» теж гастролює Кримом. 26 травня вона виступила у Сімферополі, а наступного дня – у Севастополі. Відеозвіти про концерт публікує у соцмережах голова «Сімферопольського рок-клубу» Ігор Нескубін.

Концерти «Сурганова і Оркестр» проводять у Криму не вперше. І при цьому в концертному графіку групи значаться концерти у Парижі (Франція), Ризі (Латвія) і Мінську (Білорусь).

У квітні до Сімферополя і Севастополя з концертами приїжджав ще російський співак Стас П'єха. У концертному графіку на сайті артиста ці регіони позначені як «російські».

Варто також зазначити, що Стас П'єха є довіреною особою президента Росії Володимира Путіна. У лютому минулого року співак виконував пісню Слідчого комітету Росії в дуеті з керівником управління взаємодії із засобами масової інформації відомства Володимиром Маркіним.

У минулому році прізвище Стаса П'єхи також було внесене до переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці України. Але ці обставини не заважають співакові гастролювати Європою та Америкою. Уже після концертів на півострові співак виступив у Нюрнберзі та Дюссельдорфі (Німеччина), а також Антлантік Сіті (США).​

Ще один фігурант списку СБУ – Григорій Лепс – теж їздить з гастролями за межі Росії. Він виступає в Литві та Латвії, а в Баку (Азербайджан) організовує літній музичний фестиваль «Спека». У серпні співак збирається з туром у окупований Крим. У його графіку заплановані виступи в Ялті, Феодосії, Євпаторії та Севастополі.

У липні концерт у Криму представила російська група «Смислові галюцинації». Соліст Сергій Бобунець перед виступом зустрічався з призначеним Москвою губернатором Севастополя Сергієм Меняйлом. Музиканти оголосили, що концерт групи з нинішньою назвою прощальний, оскільки тепер вони – учасники проекту «Точка зборки».

23 липня в Криму очікують російську групу «Ленінград», а у вересні – «Чиж і Ко».

«Стратити» чи помилувати?

Згідно з українським та міжнародним законодавством, ці виконавці мали б потрапити під санкції. Але на практиці все не так просто. Українські профільні відомства виступи російських зірок в Криму не відстежують. Тому багато цих фактів залишаються невідомими, хоча інформація і лежить на поверхні. Однак у Мінкульті України говорять, що готові обговорювати це питання з громадськістю. Водночас і для українських експертів це питання є неоднозначним, оскільки не всі поділяють ідею притягнення до відповідальності артистів, які гастролюють в Криму.

Голова центру громадянської просвіти «Альменда» Ольга Скрипник зазначає, що в української влади є підстави для застосування санкцій до артистів за порушення порядку перетину кордону. «З точки зору українського законодавства, ці артисти, швидше за все, порушують закон, тому що перетинають територію Криму не через українські пункти пропуску. Це дає підставу притягувати їх до адміністративної відповідальності, а за повторне порушення – винести заборону на в'їзд в Україну. Що стосується санкцій з боку інших держав, то це дипломатичне питання. Багато хто вважає, що культура поза політикою. Але Україна може апелювати до того, що культурно-концертна діяльність деяких артистів пропагує «русский мир», виправдовує агресію і порушення прав людини», – пояснює вона.

Артиста, який просто приїхав до глядачів, мені здається, засуджувати не можна
Ігор Нескубін

У Криму ж організатори концертів вважають, що артистів, зокрема й українських, не варто засуджувати за концерти на півострові, оскільки тут у них залишаються шанувальники, які чекають цих виступів. «Не потрібно нікого засуджувати. Людина, яка дотримується проукраїнської радикальної позиції щодо Криму, може теоретично засуджувати артиста, який виступає на пропагандистському заході, оплаченому державою. Але артиста, який просто приїхав до глядачів, мені здається, засуджувати не можна», – вважає голова «Сімферопольського рок-клубу» Ігор Нескубін.

Цікаво, що серед українських продюсерів та експертів в музичній сфері чимало тих, хто досі не має чіткої позиції щодо цього питання. Кілька людей, яких ми попросили висловити свою думку, не змогли сформулювати її і вважали за краще не брати участі в обговоренні теми.

Оригінал публікації – на сайті проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG