Доступність посилання

ТОП новини

«Самопоміч» пропонує знизити тарифи за рахунок зменшення прибутковості «Нафтогазу»


Фото ілюстраційне
Фото ілюстраційне

Мораторій на підвищення житлово-комунальних тарифів прем’єр Володимир Гройсман назвав кроком до банкрутства місцевих бюджетів. На нараді за участю мерів великих міст глава уряду вкотре наголосив, що соціальний захист забезпечать субсидії. Науковці ж кажуть, що високі тарифи найболючіше вдарять по середньому класу, який не має права на субсидії. А депутати від «Самопомочі» підготували пропозиції щодо зниження вартості газу до 40-ка відсотків.

ЗАВАНТАЖИТИ

Безперспективними назвав рішення низки місцевих рад про мораторій на підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. Депутати Київради ще 7 липня запровадили такий мораторій, подібні рішення підтримали в Дніпрі, Житомирі, Львові.

Під час спеціальної наради в уряді за участю мерів великих міст Володимир Гройсман сказав, що Україна купує газ на європейському хабі і найближчим часом ціна на блакитне паливо не зміниться. І зазначив, що місцева влада може не погоджуватися з новими тарифами, але компенсувати різницю в такому разі доведеться з місцевих бюджетів, що може призвести до їх банкрутства.

Через декілька років, я думаю, ви будете на межі банкрутства. Тому що неможливо продавати те, що коштує одну гривню, за 20 копійок
Володимир Гройсман

«Ви можете залишити ціни, які ви вважаєте за необхідні. А от різницю ціни газу ви можете компенсувати зі своїх власних бюджетів. Але через декілька років, я думаю, ви будете на межі банкрутства. Тому що неможливо продавати те, що коштує одну гривню, за 20 копійок», – заявив Володимир Гройсман.

Прем’єр зазначив, що завданням центральної та місцевої влади є збереження ринкових цін на газ та соціальний захист населення, у тому числі за допомогою житлових субсидій.

Жити на 50 гривень на день неприпустимо – депутат

Знизити ціну на газ до 40% в наступному опалювальному сезоні пропонує фракція «Об’єднання «Самопоміч». Депутати офіційно звернулися до глави уряду зі своїми пропозиціями, які мають збалансувати тарифи і доходи громадян.

Серед таких пропозицій – зменшення прибутку «Нафтогазу України», який, за попередньою інформацією, у 2016 році планується у розмірі 16 мільярдів гривень, повідомила депутат від «Самопомочі», заступник голови парламентського комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Альона Бабак.

Альона Бабак
Альона Бабак
Ми хочемо побачити цей документ для того, щоб дискутувати стосовно можливості зменшити тариф за рахунок зменшення прибутковості «Нафтогазу»
Альона Бабак

«Ми вимагаємо від уряду фінансового плану «Нафтогазу» на цей рік і на наступний, а також прогнозного балансу газу. Ми чуємо різні чутки, яким очікується прибуток «Нафтогазу» і попередньо він становить 16 мільярдів гривень на цей рік. Ми хочемо побачити цей документ для того, щоб дискутувати стосовно можливості зменшити тариф за рахунок зменшення прибутковості «Нафтогазу», – сказала депутат.

Серед пропозицій «Самопомочі» також монетизація субсидій задля впровадження програми енергозбереження, співфінансування програми енергозбереження в житлових будинках в пропорції 30% з держбюджету, а 70% за рахунок місцевих бюджетів та мешканців.

Від уряду депутати очікують і статистично обґрунтованих економічних розрахунків наслідків підвищення тарифів. Поетапне збільшення цін і тарифів до ринкового рівня має узгоджуватися зі зростанням доходів громадян, адже ситуація, коли понад 60% сімей отримуватиме житлові субсидії, є неприйнятною, наголошує Альона Бабак.

«Люди, які будуть на субсидіях, після виплати комунальних послуг повинні залишитися на прожитковому мінімумі 1400 гривень. А це і родини з дітьми також. Коли сім’я буде жити на 50 гривень в день, то це є неприпустимо», – зазначила вона.

У «Самопомочі» стверджують, що це не популізм, вони очікують від уряду офіційної відповіді, яка стане основою для дискусії. В іншому разі фракція прийматиме рішення про свої подальші кроки, наголосила Альона Бабак.

Лібанова: коли стільки людей отримують субсидії – щось не так

Прогнозне оцінювання впливу заходів з підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги на соціально-економічний стан населення зробили в Інституті демографії та соціальних досліджень НАН України на замовлення профільного парламентського комітету. За висновками науковців, за умови підвищення тарифів і незмінного рівня доходів, в опалювальний сезон 2016-2017 року на субсидії претендуватиме понад 70% домогосподарств, на що буде потрібно за приблизними оцінками майже 75 мільярдів гривень на квартал.

Елла Лібанова
Елла Лібанова

Але найбільше нові тарифи вдарять по тих категоріях населення, які не матимуть права на субсидії, так званому середньому класу – ці люди в результаті стануть реально бідними, каже директор Інституту демографії і соціальних досліджень Елла Лібанова.

В мене претензії до програми субсидій в іншому – вони погано стимулюють до економії. Ми фактично не стимулюємо ані населення економити, ані постачальників послуг. Коли стільки людей отримують субсидії – щось не так
Елла Лібанова

«Ми переносимо тягар з тих, хто є бідним, вразливим, на тих, хто начебто не має бути вразливим. Це по них більше всього б’є. Тому що заможних воно не торкнеться. Але в мене претензії до програми субсидій в іншому – вони погано стимулюють до економії. Ми фактично не стимулюємо ані населення економити, ані постачальників послуг. Коли стільки людей отримують субсидії – щось не так», – зауважила науковець.

Одним з виходів, на думку Елли Лібанової, могла б стати суттєва диференціація тарифів за обсягами споживання. А загалом система субсидій – тимчасовий захід. Науковці радять державі формувати таку політику доходів, щоб працююче населення не потрапляло в категорію нужденних, і паралельно впроваджувати заходи з енергозбереження на всіх рівнях.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG