Доступність посилання

ТОП новини

Спілка гагаузів України спростувала фейк про автономію


У понеділок російські та деякі українські ЗМІ повідомили, що, буцімто, гагаузи, які живуть на території України, вимагають від президента Петра Порошенка автономії. Однак Спілка гагаузів України спростовує поширену у ЗМІ дезінформацію.

У ЗМІ і соціальних мережах масово поширили повідомлення про нібито вимогу гагаузів України автономії від Петра Порошенка.Упродовж дня можна було побачити такі заголовки: «Гагаузи вимагають від Порошенка автономії. Розвал України», «Гагаузи вимагають від Порошенка надати їм територіальну автономію», «Бути однорідною української масою: чи дасть Порошенко автономію гагаузам?».

При цьому ЗМІ послались на пост у соціальній мережі у спільноті «Союз гагаузов Украины», в якому зазначають, що сьогодні, «як ніколи, актуальна тема збереження і розвитку гагаузької самобутності, мови і культури в Україні». У цьому ж повідомленні – заява про те, що в гагаузів немає своєї територіальної автономії і прохання розглянути це питання.

«Тепер у ці лави стаємо і ми – гагаузи України. Нам потрібна автономія для самозбереження і подальшого розвитку. Наша Спілка гагаузів України звертається до президента Порошенка і депутатів Верховної Ради з наполегливим проханням розглянути це питання. Ми готові пройти процедуру референдуму в місцях компактного проживання гагаузів. Це буде торжеством справедливості і демократії в Україні».

Тим часом члени Спілки гагаузів України спростували інформацію про вимогу територіальної автономії. З цього приводу навіть провели прес-конференцію.

Ми до цього не маємо жодного стосунку, такої людини, як Василь Танасогло, не існує серед членів нашої організації
Василь Келіогло

Голова Спілки гагаузів України Василь Келіогло повідомив, що в понеділок побачив цю дезінформацію у ЗМІ, зокрема в газеті «Известия» і «Аргументы и факты». Після чого ним було відправлене спростування у редакцію «Аргументы и факты». Також він заявив, що не знає ніякого Василя Танасогло, що поширив фейк у соцмережах.

«Ми до цього не маємо ніякого стосунку, і всі ті члені нашої організації, які офіційно брали участь у різних заходах і проектах і офіційно є членами, сповістили нас, що ніхто не брав участі і такої людини, як Василь Танасогло, не існує серед членів нашої організації», – заявив він.

Василь Келіогло повідомив що Спілка гагаузів України виступає за незалежну, цілісну, єдину Україну.

Після прес-конференції його процитували і місцеві ЗМІ, наприклад «Таймер» і «УСИ Одесса».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG