Доступність посилання

ТОП новини

Найвідоміше СІЗО країни віддадуть у приватні руки


Начальник Київського слідчого ізолятора Олександр Васюк в камері розрахованій на 18 ув'язнених
Начальник Київського слідчого ізолятора Олександр Васюк в камері розрахованій на 18 ув'язнених

Від початку року в стінах Лук’янівського СІЗО, що розташоване в Києві, померли 15 ув’язнених. В адміністрації установи заявляють, що двоє з них наклали на себе руки, інші померли через негаразди зі здоров’ям. У Мін’юсті переконані – ув’язнені утримуються в неналежних умовах. Відтак, в межах реформи пенітенціарної служби, планують будувати нові слідчі ізолятори. Застарілі будівлі хочуть віддати інвесторам, що зможуть звести на їхньому місці нові об’єкти. Першим, яке віддадуть у приватні руки, має стати Лук’янівське СІЗО.

​ Щоб продемонструвати необхідність зведення нового СІЗО в Києві, представники Мін’юсту запросили журналістів на екскурсію в теперішню будівлю. Спілкування з ув’язненими не було передбачене. Натомість медійникам продемонстрували три камери. Попри сліди свіжого ремонту, в приміщеннях були помітні сліди плісняви. Найстаріша будівля київського слідчого ізолятора зведена ще у 1863 році. Відтак, пояснила перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова, вивести грибок зі стін вже не вдається.

Як виглядає камера у Лук'янівському СІЗО (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Натомість в рамках проекту державно-приватного партнерства, в Україні планують звести низку нових будівель СІЗО. За словами Севостьянової, від інвесторів вже надійшло шість заявок. Половина з них – із закордону. За умовами конкурсу, спершу за межами міста інвестор зводить нову будівлю і лише після цього отримує у власність стару та землю під нею, де може звести комерційну споруду.

​У випадку Києва, нове СІЗО, як і Лук’янівське, буде розраховане на дві з половиною тисячі осіб. Хоч зараз там утримується лише 2058 людей. Новий проект розробляти не будуть, натомість запозичили вже готові зразки таких споруд, зведених у Польщі. Зараз розглядають два основні варіанти. Максимальна вартість нової споруди за підрахунками Мін’юсту – 30 мільйонів доларів.

Один з корпусів Київського слідчого ізолятора
Один з корпусів Київського слідчого ізолятора

«Для нас найголовніше, щоб люди, які ще не мають вироку суду, перебували в найкращих умовах, які ми можемо забезпечити, тому що це відповідальність держави. Коли ми бачимо ситуацію, коли людина 4-5 років чекає вироку суду, а потім вона визнається невинуватою, і виходить зі скаліченою психікою та психічним здоров’ям, то це порушення міжнародних стандартів, і ми не можемо на це закривати очі», – пояснює Севостьянова.

«Треба залишати тарганів, щоб вони впорались із клопами»

Коштів на проведення капітального ремонту, розповідають в адміністрації «Лук’янівки», не отримували вже понад 5 років. Тому не приховують, що близько половини усіх камер в СІЗО у занедбаному стані. Грошей вистачає лише, щоб «гасити пожежі», як то прорив каналізації чи протікання даху.

Камера в Київському слідчому ізоляторі, розрахована на 18 ув'язнених
Камера в Київському слідчому ізоляторі, розрахована на 18 ув'язнених



Добре знайомий з умовами утримання в київському СІЗО Денис Поліщук. Правоохоронці підозрюють громадського активіста та ветерана АТО у вбивстві журналіста Олеся Бузини. Наразі Поліщука звільнили з-під варти, втім, раніше в київському слідчому ізоляторі той пробув чотири місяці. Зізнається, умови запам’ятаються надовго. Серед найсильніших спогадів – клопи та таргани. Боротися з ними доводилось постійно, пригадує хлопець. Встиг навіть народні методи вивчити.

«Береться яєчний жовток, якщо його передадуть, звісно, добре виварений розсипається по кутках і десь буквально за два-три дні таргани повністю вимирають. Але тоді можуть з’явитися клопи. Тобто, коли одні пропадають, – з’являються інші. Тому треба тримати баланс і залишати два-три таргана, щоб вони впорались з можливими клопами», – пригадує Поліщук.

Із пенітенціарної служби тікають у Збройні сили

Загальний бюджет пенітенціарної служби у 2015 році склав 2,9 мільярда гривень. Однак, скаржиться начальник Лук’янівського СІЗО Олександр Васюк, грошей не вистачає не лише на відновлення установ, я й навіть на зарплати працівникам. Відтак, люди йдуть з роботи. Як пояснив Васюк, зараз чималою популярністю серед його колишніх колег користуються Збройні сили України, де оплата віднедавна в кілька разів вища.

Спіробітниця Київського слідчого ізолятора в коридорі одного з корпусі
Спіробітниця Київського слідчого ізолятора в коридорі одного з корпусі



У київському слідчому ізоляторі зараз понад 70 вакансій. Зарплата молодшого інспектора, пояснює Васюк – всього дві з половиною тисячі гривень. Всього в українській пенітенціарній службі задіяно близько 30 тисяч людей. У Мін’юсті запевняють, що реформа, яку зараз впроваджують, передбачає підняття зарплати. Заощадити для цього кошти планують, скоротивши частину адміністративного апарату служби. Йдеться про звільнення 30 відсотків кадрів.

«Люди сюди бажання йти не виявляють з такою заробітною платою. Залишаються і працюють, в основному, ті люди, які вже мають стаж певний – 5-10 років. Вони, враховуючи свою вислугу, отримують трошки більшу зарплату – 3,5-4 тисячі гривень і сподіваються допрацювати до пенсії. Раніше люди йшли сюди працювати заради якихось пільг, а наразі всі ці пільги не діють», – скаржиться Олександр Васюк.

Ув'язнений визирає з вікна одного з корпусів Київського слідчого ізолятора
Ув'язнений визирає з вікна одного з корпусів Київського слідчого ізолятора



До нового року, розповіла перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова, планують визначитись з інвестором, який будуватиме нове київське СІЗО. Ще близько двох років відводять під безпосереднє зведення об’єкту. Цей ізолятор буде першим, який винесуть за межі міста. Згодом схожим шляхом хочуть йти в Одесі та Львові

Наразі в Лук’янівському СІЗО перебувають 24 особи, що вже понад чотири роки чекають на вирок суду.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG