Доступність посилання

ТОП новини

Чи дійсно Республіканська партія США «злила» Україну?


Дональд Трамп виступає на з’їзді Республіканської партії, Клівленд, США, 18 липня 2016 року
Дональд Трамп виступає на з’їзді Республіканської партії, Клівленд, США, 18 липня 2016 року

Республіканська партія США більше не підтримує надання Україні зброї. Це положення було виключено з офіційної програми Республіканської партії, яка була затверджена у понеділок на засіданні Комітету з питань формування програми під час з’їзду Республіканської партії в Клівленді.

У Комітет входить по два делегати від кожного штату, які представляють тих кандидатів, що перемогли на партійних виборах. Отже більшість там було тих, хто підтримує Дональда Трампа. Але ініціатива, згідно з джерелами, надходила не від делегатів, а від людей керівника виборчої кампанії Дональда Трампа, колишнього радника Віктора Януковича Пола Манафорта. На прохання «Голосу Америки» підтвердити чи спростувати цю інформацію Пол Манафорт сказав, що не зрозумів питання.

В остаточній версії програми згадується окупація Криму та загроза сусідам від Балтики до Кавказу з боку Росії, провина за яку покладається на слабку адміністрацію Барака Обами та одноосібний підхід до роззброєння.

«Ми підтримуємо продовження та, якщо необхідно, посилення санкцій проти Росії, разом з нашими союзниками, якщо та допоки Росія повністю не відновить суверенітет та територіальну цілісність України. Ми також виступаємо за надання відповідної допомоги збройним силам України та збільшення координації з плануванням оборони НАТО», – йдеться в документі.

За словами людей, залучених до підготовки документу, окрім того, що попередня версія містила положення про надання Україні летальної зброї, вона була чіткішою і щодо підтримки України та стримування Росії. У підготовці та узгодженні параграфу щодо України та російської агресії брало активну участь посольство України в США, організації української діаспори, вона була підтримана та загалом віддзеркалювала позицію більшості республіканців у Конгресі.

Зміну параграфу щодо України делегати, які брали участь в роботі Комітету і, з якими вдалося зв’язатися, навіть не помітили. Не знали чи вдавали, що не знали про що йде мова, і деякі близькі до Трампа високопоставлені працівники його кампанії.

«Програма – це лише частина виборчого процесу. Її мета – залучити виборців», – пояснює консультант губернатора Джона Кейсика та активний в американській політиці українець Андрій Футей.

«Вона не є обов’язковою до виконання ані сенаторами, ані конгресменами-республіканцями та навіть майбутньою адміністрацією Дональда Трампа, якщо така буде», – говорить він.

Як правило, ці програми ніхто не читає, окрім найбільш відданих республіканців. Але цього разу вона привернула величезну увагу мас-медіа.

Видання The New York Times назвало її найбільш радикальною програмою в історії. В ній, зокрема, йдеться про спорудження стіни на кордоні з Мексикою, яка має бути «достатньою, щоб зупинити і транспорт, і тих, хто рухається пішки». Програмним завданням Республіканської партії тепер є особливо ретельна перевірка усіх, хто прибуває з мусульманських країн, обов’язкове викладання Біблії в школах, та вимога до державних працівників керуватися в своїй роботі релігійними принципами. Програма називає вугілля «чистим джерелом енергії» та відмовляє жінкам в праві на аборт, навіть якщо вагітність стала результатом зґвалтування. Також ця програма, про що вже заявили представники гей-спільноти, є найбільш дискримінаційною до ЛГБТ за всю історію існування Республіканської партії.

І навіть, якщо формулювання щодо України можна вважати незначним пом’якшенням формулювання, відкритим для інтерпретації, а не зміною позиції, загалом висловлювання самого Трампа щодо Росії та його радників викликають побоювання у тих, хто переймається долею України.

Сам Дональд Трамп вихваляв Путіна, кажучи, що він, на відміну від тих, хто керує в США, є лідером, та відмахувався від звинувачень на адресу російського президента в тому, що той вбиває своїх опонентів, мовляв, що і США багато кого вбивають. Трамп схвально відгукувався про компліменти на власну адресу з боку Путіна та розповідав, що вони зможуть стати партнерами.

Вже під час самого з’їзду наступним після дружини Трампа Меланії перед делегатами виступив колишній керівник розвідки Пентагону та близький радник Трампа, який навіть розглядався можливим кандидатом на посаду віце-президента, Майкл Флінн. Він є частим гостем Russia Today, а у грудні минулого року навіть брав участь у святкуванні десятої річниці телеканалу. В інтерв’ю Yahoo News Флінн пояснив, що так він намагався змінити політику Росії відносно Ірану. На запитання кореспондента, чи йому заплатили за виступ, сказав, що так, але отримав він гроші від агентства, а не напряму від росіян.

На запитання «Голосу Америки», чи мають люди в Україні та інших країнах Східної Європи бути занепокоєні тим, що у разі обрання Дональда Трампа президентом, Росія отримає карт-бланш в регіоні на свої агресивні дії, Пол Манафорт відповів наступне: «Люди у світі мають бути занепокоєні тим, що відбувається у Вашингтоні сьогодні, тому що ми віримо, що криза у світі – результат того, що уряд США не бере активну участь у світових подіях. Тоді як Дональд Трамп вірить, що сильна присутність США та лідерська позиція у світі – ось чого мають боятися вороги демократії».

На четвер у ході з’їзду заплановані виступи на тему зовнішньої політики, що дасть можливість краще зрозуміти позицію Республіканської партії, у тому числі і щодо України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG