Доступність посилання

ТОП новини

Міноборони Росії сфальсифікувало дані про збитий «Боїнг» на Донбасі (світова преса)


Квіти та дитячі іграшки біля посольства Нідерландів в Україні в пам’ять загиблих людей, які летіли в «Боїнгу» рейсу MH17. Київ, 21 липня 2014 року
Квіти та дитячі іграшки біля посольства Нідерландів в Україні в пам’ять загиблих людей, які летіли в «Боїнгу» рейсу MH17. Київ, 21 липня 2014 року

Американський суспільно-політичний тижневик Newsweek пише про викриття російської брехні щодо збиття пасажирського літака МН17 над Східною Україною. Нью-йоркський часопис New York Times повідомляє про загибель 7 українських військових у зоні конфлікту на Донбасі. А польське періодичне видання Rzeczpospolita застерігає щодо випадків шахрайства з платіжними картками в Україні.

Американський тижневик Newsweek опублікувало статтю «Викриття російської брехні щодо збиття літака МН17». У матеріалі зазначається, що фахівці з обстеження місць злочину довели, що саме підтримувані Росією бойовики збили пасажирський літак «Боїнґ-777» над Східною Україною. Російський уряд проштовхував версію, що це український військовий літак був причетний до збиття літака рейсу МН17, тоді як Нідерландська рада безпеки польотів дійшла висновку, що падіння літака спричинила ракета «Бук». Автор статті – засновник організації журналістських розслідувань Bellingcat Елліотт Гіґґінс вказує, що фахівці за допомогою електронного обстеження місця аварії продемонстрували, що ракета «Бук», якою було збито літак рейсу МН17, походить з Росії, і що підтримувані Москвою бойовики збили цей пасажирський літак. Цей випадок, на думку автора, дещо змінив погляд на цей конфлікт на Донбасі. Дедалі більша кількість людей стала збирати різноманітні свідчення у соціальних мережах, у такий спосіб вилаштовуючи чіткішу картину того, що сталося. Вже невдовзі по тому, як впав пасажирський літак рейсу МН17, фото і відео було викладено у соціальних мережах, які проливали світло на різні аспекти цієї трагедії.

На додаток, як пише американський тижневик, було засновано неформальні групи, які були зацікавлені у підтвердженні обставин цього випадку. І саме зібравши разом всі фото та відео щодо падіння літака рейсу МН17, ті, що вели розслідування, здобули повну картину того, що, власне, сталося. І саме у цей час уряд Росії розпочав висувати свою версію подій. Автор статті зазначає, що з часом стало можливим довести, що інформація, яку намагається проштовхнути російський уряд, не лише є неправильною, але й містить підробку «доказів» у навмисному намаганні ошукати слідство. Наприклад, Міністерство оборони Росії стверджує, що дані супутника показували пересування українських пускових установок, що стало частиною спроб Росії перекласти провину за збиття пасажирського літака на Україну. Було доведено, що все це було російською фальшивкою. Тим часом організація журналістських розслідувань Bellingcat розпочала опрацьовувати інші аспекти конфлікту на Донбасі. Кожен доказ щодо російської участі викликав цілковите заперечення Москви. Тим часом організація встановила присутність російського військового устаткування в Україні, а також російських кадрових військових. Було також доведено здійснення артилерійських обстрілів українських теренів із території Росії.

Автор додає, що трагедія літака рейсу МН17 надала поштовх розслідуванню за допомогою соціальних мереж, де, наприклад, солдати російського війська вивішували свої фото, перебуваючи на території України. Відтак, будь-хто з інтернетним зв’язком міг кинути виклик запереченню офіційної Москви щодо відсутності російських військових в Україні. У жовтні 2016 року Спільна слідча комісія обіцяє надати відповіді на деякі питання щодо того, хто саме несе безпосередню відповідальність за збиття літака МН17. Кількість осіб та організацій, які використовують розслідування відкритих джерел на інтернеті, невпинно зростає. Отож, країни, які брешуть громадськості, постануть перед ганьбою, коли їх викриватимуть люди, що здійснюють розслідування тих таки відкритих джерел.

«Викриття російської брехні щодо збиття літака МН17»

Нью-Йоркський часопис New York Times опублікував статтю «Сім українських солдатів вбито у східних регіонах на тлі ескалації насильства». У матеріалі повідомляється, що впродовж останніх 24 годин у перебіу боїв із бойовиками на Донбасі було вбито сімох українських вояків. Це, у свою чергу, як зазначає американське видання, робить липень цього року одним із найсмертельніших місяців для вояків українського війська за майже останній рік. Загибель українських військових сталась внаслідок посилення проявів, як пише часопис, насильства між обома сторонами конфлікту. З посиланням на речника Збройних сил України, американська газета додає, що у перебігу спалахів насильства ще 14 українських солдатів було поранено.

Часопис пише, що найостанніші спалахи бойових дій у Східній Україні сталися всупереч Мінським мирним угодам. Міжнародні спостерігачі висловили своє занепокоєння ескалацією збройних сутичок у зоні конфлікту. За словами речника Збройних сил України, бойовики обстрілювали позиції українського війська за допомогою мінометів великого калібру. Джерелами обстрілів постають контрольовані бойовиками міста Горлівка та околиці міста Луганська. Подаючи деталі загибелі українських військових, як пише американське видання, речник українського війська повідомив, що обстріли тривали від півгодини до двох годин.

New York Times повідомляє, що Мінські мирні угоди мали на меті припинити бойові дії, внаслідок яких від квітня 2014 року вже загинуло 9400 осіб. Голова місії спостерігачів від ОБСЄ Ертуґрул Апакан висловив своє занепокоєння ескалацією бойових дій у зоні конфлікту у Східній Україні. Апакан звернув увагу на подальшу загрозу життю цивільного населення, згадавши нещодавній випадок загибелі 5 хлопчиків у регіоні Донецька, троє з яких були братами.

«Сім українських солдатів вбито у східних регіонах на тлі ескалації насильства»

Польський часопис Rzeczpospolita містить статтю «Україна: увага до платіжних карток!». У цьому матеріалі застерігають, що зростає кількість випадків шахрайства з використанням крадених або здобутих у шахрайський спосіб даних платіжних карток в Україні. Польське періодичне видання зауважує, що найбільшою загрозою в цьому плані постає столиці України – Київ.

Газета попереджає тих, хто їде в Україну, що варто особливу увагу приділяти безпеці своїх платіжних карток. Далі стаття посилається на інформацію центрального банку країни, в якій повідомляється про дедалі більшу кількість випадків ошуканства щодо клієнтів саме з використанням платіжних карток. Згідно з даними банку, як наголошує польське видання, найбільша кількість подібних випадків відбувається у великих містах України з населенням більшим за один мільйон мешканців.

Rzeczpospolita пише, що лише на столицю України припадає 35% випадків, пов’язаних із шахрайством щодо платіжних карток. На Харківську область таких випадків припадає 13%, на Львівщину 9%, на Одещину 6%. Шахраї доволі часто, як повідомляє польська газета, представляються співробітниками банків, у такий спосіб вивідуючи у власників платіжних карток їхні банківські дані. Найбільше в Україні випадків здобуття у незаконний спосіб даних платіжних карток було зареєстровано в інтернеті (43%), у банкоматах подібні випадки становили 9,4% – із використанням незаконно вбудованих пристроїв для читання карток, у торговельних мережах міст України цей показник становить 4,7%

«Україна: увага до платіжних карток!»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG