Доступність посилання

ТОП новини

Поряд з державою партії тихцем фінансуватимуть олігархи – політолог


Київ – Політика – це бізнес, а бізнес – це політика, визнають експерти, коли мова заходить про сучасні політичні партії. Ба більше, не перший рік українські журналісти та політологи досліджують, хто з багатіїв та скільки коштів витрачає на «утримання» партій у різних органах влади. І як результат – фахівці звинувачують політиків, цілі політичні партії і блоки у приналежності або близькості до певних фінансово-промислових груп тощо, попри те, що з 1 липня в Україні набув чинності закон, який передбачає фінансування партій з держбюджету.

Абсолютна більшість з майже 300 політичних партій України створені не за ідеологічними, а за бізнесовими інтересами, відтак партійне життя в Україні міцно пов’язане з наявністю олігархічних кланів, а партії часто відстоюють їхні інтереси. Журналісти-розслідувачі програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свободателеканалу «UA:Перший», наводять численні приклади того, як завдяки перебуванню у «великій політиці» бізнесмени лобіюють інтереси своїх і дружніх до їхніх справ компаній. Крім того, можна навести чимало прикладів, коли депутати-бізнесмени впливають на судову і правоохоронну систему, що вкрай небезпечно для держави. І все це є джерелом корупції, яку, відповідно до власних декларацій і заяв своїх партій, політики повинні знешкоджувати і долати, зазначають журналісти.

За даними журналістів Олександра Лємєнова та Остапа Кучми, наведеними в «Українській правді», у лавах партійних фракцій Верховної Ради України можна знайти справжніх мільйонерів! Тобто варто «кинути оком», якими «скарбами» володіють парламентські партійні фракції, і можна зрозуміти – вони захищають зовсім не інтереси своїх прихильників і функціонують не тільки за рахунок партійних внесків.

Отже, за даними журналістських досліджень, на сьогодні у Верховній Раді України найбагатшим є «Опозиційний блок» – ця партія отримала понад 110 мільйонів гривень пожертв від невідомих донорів. «Блок Петра Порошенка» опинився на другому місці, поступившись «Опоблоку» на 10 мільйонів. На третьому місці – «Батьківщина» з більш як 80 мільйонами гривень пожертв.

Зменшити вплив олігархії на партії та політиків має закон, який запроваджує державне фінансування партій (тобто фінансування партійних структур з держбюджету) і вимагає від партій звітувати про надходження і використання коштів. Закон ухвалений парламентською більшістю у жовтні минулого року, проти голосували депутати з фракції «Опозиційного блоку».

Як заявив на сесії тодішній заступник голови Верховної Ради України (нині її голова) Андрій Парубій, закон встановлює відповідальність за порушення порядку надання або отримання внеску на користь партії і передбачає кримінальну відповідальність за порушення порядку фінансування політичних партій. Цей закон має звільнити політичні партії від олігархів, вважає Парубій.

Цей закон передбачає не просто державне фінансування, а ще і дуже жорсткий аудит і дуже жорстку перевірку діяльності політичних партій
Андрій Парубій

«Дехто подає суспільству інформацію, мовляв, «немає достатньо заробітних плат і пенсій, а вони ще хочуть партії фінансувати». Насправді ж, там (у законі – ред.) іде 80 копійок в місяць на громадянина на цю програму. Але цей закон передбачає не просто державне фінансування, а ще і дуже жорсткий аудит і дуже жорстку перевірку діяльності політичних партій», – пояснив Парубій особливості закону в інтерв’ю «5-му каналу».

Закон набрав чинності 1 липня 2016 року. Як зауважили в «Українському кризовому медіа-центрі» цього дня в Україні «почалась нова історія політичного життя».

Політична культура українців залишається низькою – Олексюк

Щоправда, фахівці радять не покладатись лише на згаданий вище закон, адже мине певний час, перш ніж він запрацює по-справжньому. До того ж, особливості партійної системи країни визначає і низка інших документів, серед яких є і Конституція України. Але чи не найбільша проблема у подоланні партійної корупції – низький рівень політичної культури українців, які продають свої голоси корумпованим партіям і політикам, пояснив Радіо Свобода політолог Богдан Олексюк.

Найбільша проблема – не у законодавстві, не у самих партіях чи їхніх лідерах, а у тому, що політична культура наших людей залишається дуже низькою
Богдан Олексюк

«У нас непогані Конституція і закони, але їх демонстративно ігнорують і не виконують, при чому на всіх рівнях. Фактично, я боюсь, що навіть коли закон (про державне фінансування партій – ред.) повністю запрацює, багато хто, по-перше, не буде його дотримуватись. А по-друге, невідомо чи вдасться налагодити систему для контролю за його виконанням. Тобто поряд з державним фінансуванням партій буде тихцем існувати потужне фінансування від тих самих олігархів. І тут у плані оновленого партійного будівництва, як мені здається, найбільша проблема – не у законодавстві, не у самих партіях чи їхніх лідерах, а у тому, що політична культура наших людей залишається дуже низькою», – каже Олексюк.

На його думку, політичні партії не поспішають «виходити із сутінків» і працювати у відкритому просторі, натомість громадянське суспільство демонструє готовність боротися з корупцією у партійному середовищі. Про це свідчить, серед іншого, підтримка з боку спільноти закону про державне фінансування партій, каже Олексюк. Чимало українців виступають проти впливу олігархів на політиків і партії чи не найбільш оригінально – у стилі жорсткої політичної сатири. Боротьбу з «олігархічними партіями», зокрема, продемонстрували черкащани.

У Черкасах «Олігарх» водив «Залежну партію» на повідку (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

Українцям потрібні нові партії, незаплямовані корупцією – експерти

На думку експертів, більшість українців «втомились» і не довіряють «старим» політичним партіям, натомість люди воліють бачити нових чесних політиків і прозору політичну діяльність. Публіцист-блогер Назарій Заноз вважає позитивним фактом появу нових партії, котрі претендують на потрапляння у Верховну Раду України. Адже необхідно шукати нові політичні і суспільні ідеї, створювати нові якісні проекти тощо для розвитку держави, суспільства і політичної системи країни, зазначив він.

Так, за даними соціологічних опитувань, ще не створена партія Міхеїла Саакашвілі має вищий рейтинг, ніж провладний «Блок Петра Порошенка». Такі результати оприлюднила соціологічна служба групи «Рейтинг» весною цього року.

За даними опитувань, якби найближчим часом в Україні проводили парламентські вибори та якби в очільника Одеської обласної держадміністрації Саакашвілі була партія, ця партія могла б посісти третє місце, обігнавши БПП і поступившись лише «Опозиційному блоку» і партії «Батьківщина».

А на проміжних виборах до Верховної Ради, які відбулись 17 липня у семи округах, серед переможців – представники нових політичних сил, або ж «нові обличчя» «старих» партій», зазначають фахівці.

Партії – «додаток» до бізнес-структур – експерти

Крім того, як зазначають фахівці, більшість українських партій перетворились на «додатки» до бізнес-структур, тим часом, як в європейській політичній традиції, партії – це структури, котрі походять з громадських інститутів та які у процесі свого розвитку інтегруються у владу і стають владою. Українські ж партії фактично не працюють над новими громадськими проектами, натомість виробляють все нові піар-ініціативи, які мають завдання – втримати рейтинг партії на високому рівні. Таку думку висловлює політолог Сергій Дацюк.

«Європеїзувати» партійну діяльність українців і повернути партіям ідеологію має допомогти реформа політичної системи, яку варто розпочати з парламентської реформи і реформи виборчого законодавства. Таку думку Радіо Свобода висловив керівник Інституту політичної освіти Олександр Солонтай.

Можна провести парламентську реформу і для цього, зокрема, скасувати депутатську недоторканність, яку фактично купують бізнесмени і ховаються за нею, провадячи свій бізнес у Верховній Раді
Олександр Солонтай

«Можна провести парламентську реформу і для цього, зокрема, скасувати депутатську недоторканність, яку фактично купують бізнесмени і ховаються за нею, провадячи свій бізнес у Верховній Раді. Можна також запровадити відкриті списки, щоб змінити спосіб потрапляння до парламенту й унеможливити купівлю голосів виборців у виборчих округах, що призводить до появи «особистої вотчини». Ще можна провести реформу роботи у рамках парламентського тижня, зокрема, змусити народних депутатів сидіти у Верховній Раді і працювати у парламентських комітетах над законопроектами», – зазначив Солонтай.

Водночас, на його думку, це не гарантує змін у ставленні до політики і до партійного будівництва. Адже партії, як і політикум у цілому, – це своєрідне дзеркало українського суспільства, частина якого підтримує олігархічні партії, віддаючи голоси за гроші і продовольчі пайки, зазначає експерт.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG