Доступність посилання

ТОП новини

«Це теракт насамперед проти Білорусі, а не України» – Статкевич про вбивство Шеремета


Павло Шеремет. Архівне фото
Павло Шеремет. Архівне фото

Мінськ – Павло Шеремет походив із Білорусі, він до останнього залишався також білоруським журналістом. Тому його смерть дуже боляче сприйняли його рідні, друзі та колеги у Мінську.


Мати Павла Шеремета Людмила через кілька годин після трагедї з її сином у Києві повідомила, що сина поховають у рідному Мінську. Ця новина з’явилася на провідному опозиційному сайті «Белорусский партизан», засновником якого, головним редактором та топовим блогером був сам Павло Шеремет.

У Києві внаслідок вибуху загинув журналіст «Української правди» (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00


Мав він у Білорусі ще кілька інтернет-проектів, нещодавно відвідував маму та могилу батька, стежив за подіями у своїй країні, багато писав про них і коментував. У 1997 році Шеремет був одним із перших білоруських політв’язнів, покараним за журналістську діяльність. Після цього він був нетерпимим до режиму президента Лукашенка.

Убитий боровся проти російського шовінізму, за вільну і незалежну Білорусь
Микола Статкевич

Білоруський опозиційний політик Микола Статкевич, теж колишній політв’язень, з приводу інформації про насильницьку смерть Шеремета заявив, що про нього «не написано головного – убитий керівник популярного патріотичного сайту «Белорусский партизан», який твердо дотримувався патріотичної білоруської позиції і боровся проти російського шовінізму, за вільну і незалежну Білорусь. Це був теракт насамперед проти Білорусі, а не України», – переконаний Микола Статкевич.

Микола Статкевич
Микола Статкевич

Близький друг Нємцова

Світлана Калінкіна – колега Павла Шеремета по роботі у незалежній газеті «БДГ» та співавтор книги «Випадковий президент» про Олександра Лукашенка, яку вона написала разом із Шереметом. Вона переконана у політичних мотивах вбивства, яке пов’язане з його професійною діяльністю:

Павло був дуже близький до Бориса Нємцова, на його похоронах вів всю жалобну церемонію, вони дуже сильно дружили
Світлана Калінкіна

«Павло був дуже близький до Бориса Нємцова, на його похоронах вів усю жалобну церемонію, вони дійсно дуже сильно дружили. Тут ми можемо тільки про щось здогадуватися. Але те, що це пов’язано з політикою, на моє переконання – сто відсотків», – зазначила Світлана Калінкіна.

За її словами, перед смертю Шеремет дуже переймався долею сайту «Білоруський партизан».

Тепер я не знаю, що буде з цими білоруськими проектами – «Білоруським партизаном», «Історичною правдою»
Світлана Калінкіна

«Тепер я не знаю, що буде з цими білоруськими проектами – «Білоруським партизаном», «Історичною правдою», – каже вона. – Просто не знаю, як воно зараз усе існує, але мені здається, що в будь-якому випадку це були проекти не особисто Павла, а проекти, спрямовані на нашу країну».

Родина Павла Шеремета живе в Москві, в Мінську у нього залишилася мати.

У 2000 році в Білорусі безслідно зник колега і друг Павла Шеремета – телеоператор Дмитро Завадський. Ольга Завадська, мати Дмитра, не могла стримати емоцій.

Павло був дуже різкий у висловлюваннях, дуже критичний, природно, комусь, напевно, заважав
Ольга Завадська

«Він був головою відділення ОРТ, де працював мій син. Павло був дуже різкий у висловлюваннях, дуже критичний, природно, комусь, напевно, заважав. І той факт, що і в Білорусі, і в Росії, і нарешті в Україні він не боявся висловлюватися щодо режимів тієї чи іншої держави, щодо вищих керівників і приватних осіб, підштовхує до певних висновків. Проте, я вважаю, що Паша мав на це право, тому що у нього завжди була активна життєва позиція», – зауважила Ольга Завадська.

Разом із другом Шеремета Дмитром Завадським у Білорусі за часи незалежності були вбиті 2 журналісти.

«Ми чекали до останнього, що він прийде на ефір» – колеги про Шеремета (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

Вибух стався о 7:45 ранку

Павло Шеремет загинув внаслідок вибуху автомобіля, в якому він їхав, у центрі Києва. Вибух стався о 7:45 ранку. Радник голови Міністерства внутрішніх справ України Зорян Шкіряк заявляє, що в автомобілі журналіста Павла Шеремета спрацював, за попередніми даними, безоболонковий саморобний вибуховий пристрій потужністю від 400 до 600 грам у тротиловому еквіваленті. За словами Шкіряка, попередньо слідство розглядає такі основні можливі причини вбивства журналіста як професійна діяльність і неприязні стосунки. Він додав, що не можна також виключати і «російський слід».

Прокуратура України кваліфікувала вбивство журналіста Павла Шеремета як «умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб».

Головний редактор інтернет-видання «Українська правда» Севгіль Мусаєва-Боровик пов’язує загибель журналіста Павла Шеремета з його професійною діяльністю. В Організації з безпеки і співпраці в Європі закликали владу України притягти до відповідальності виконавців і організаторів убивства журналіста Павла Шеремета.

Павло Шеремет – білоруський, російський та український журналіст телебачення, радіо та періодичних видань. Останні п’ять років жив у Києві, працював в «Українській правді» і на радіо «Вести».

  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG