Доступність посилання

ТОП новини

Убивство Павла Шеремета викликало різну реакцію на Заході і в Росії


Павло Шеремет. Архівне фото
Павло Шеремет. Архівне фото

У світі широко відгукнулися на вбивство в Києві журналіста Павла Шеремета. Та в той час як на Заході звертають більше уваги на необхідність розслідувати злочин і притягти до відповідальності винних у ньому, в Росії в цьому вбивстві побачили черговий привід вилити ще порцію критики на Київ.

На вбивство Павла Шеремета відразу зреагували в низці міжнародних об’єднань правозахисного спрямування і правозахисних організацій.

Спеціальний представник Організації з безпеки і співпраці в Європі у справах свободи преси Дуня Міятович назвала повідомлення про смерть Павла Шеремета «спустошливою вісткою». «Виконавці й організатори вбивства мають бути притягнені до правосуддя», – написала вона у твітері.

В окремій заяві вона також засудила вбивство і закликала швидко й ретельно розслідувати його обставини й висловила співчуття родині, друзям і колегам загиблого.

Убивство «нагадує всім нам, що становище з безпекою журналістів в Україні має бути вирішене ефективно й невідкладно», мовиться в заяві Міятович.

Голова Парламентської асамблеї Ради Європи Педро Аграмунт назвав убивство Павла Шеремета «вартим засудження нападом на свободу засобів інформації і безпеку журналістів». Як написав він у твітері, необхідне повне розслідування, щоб притягти відповідальних до правосуддя.

У правозахисних організаціях Amnesty International і Human Rights Watch виступили зі спільною заявою про те, що «напад на журналіста є абсолютним порушенням свободи вираження думки». «Вбивство Павла Шеремета має бути розслідувано, а винних осіб притягнуто до відповідальності в результаті справедливого суду», – заявили представник Amnesty International Денис Кривошеєв та представниця Human Rights Watch Рейчел Денбер, які зараз перебувають у Києві, повідомило у фейсбуці українське відділення Amnesty International.

Також на вбивство відгукнулася, серед інших, Асоціація польських журналістів. Вона висловила співчуття родині і близьким Шеремета й заявила: замах, унаслідок якого загинув журналіст, «був спрямований не тільки проти його особи, а й проти всіх громадян України, які за останній час не раз заявляли про відданість принципам свободи слова». Польські журналісти висловили сподівання, що призвідники злочину будуть затримані найближчим часом.

Відреагували на вбивство Павла Шеремета і в його рідній Білорусі.

Офіційний Білоруський союз журналістів закликав владу України взяти розслідування на особливий контроль. Там також висловили солідарність із журналістською спільнотою України й готовність «надати будь-яку підтримку у справі захисту права на вільне висловлення своїх думок», заявили в підконтрольній офіційному Мінську журналістській організації.

Також і опозиційна Білоруська асоціація журналістів висловила сподівання, що ті, хто позбавив Шеремета життя, будуть покарані.

Широкий відгук спричинила загибель Павла Шеремета і в західних дипломатичних колах.

Зокрема, голова представництва Європейського союзу в Україні Ян Томбінський висловив щирі співчуття рідним Павла Шеремета і всім його колегам, «завдяки роботі яких в Україні існують незалежні та вільні медіа». Він закликав у фейсбуці органи влади України «вжити всіх зусиль для проведення слідства і швидко притягти до відповідальності винних у цьому жахливому злочині».


А в самому Євросоюзі вбивство Шеремета назвали неприйнятним і закликали розслідувати його швидко і прозоро. «Європейський союз підтримує владу України в дотриманні свободи висловлювання і свободи засобів інформації і продовжить співпрацю з нею для захисту журналістів у їхніх важливій професійній роботі», – мовиться в заяві прес-служби верховного представника ЄС із закордонних справ Федеріки Моґеріні.

Посольство США в Україні теж заявило, що шоковане й засмучене вісткою про смерть Павла Шеремета, який, як мовиться в заяві, «прагнув кращого майбутнього для України».

«Ми вітаємо заяви поліції і генерального прокурора, що обставини його вбивства будуть повністю розслідувані і винні будуть притягнуті до відповідальності», – заявили також у посольстві.


«Жахливою втратою» назвала вбивство Павла Шеремета постійний представник США в ООН Саманта Пауер. «Убивці мають бути знайдені й покарані», – написала вона у твітері.


Посол Канади в Україні Роман Ващук назвав убивство Павла Шеремета ударом по незалежній журналістиці. «Серйозне й орієнтоване на результат розслідування є ключем до відчуття безпеки», – написав він у твітері.

Серед тих, хто відреагував на «жахливу новину» про вбивство Павла Шеремета, – і міністр закордонних справ Латвії Едґарс Рінкевичс. «Це напад на вільну пресу, він має бути повністю розслідуваний і доведений до суду», – заявив він у твітері.

Також у Міністерстві закордонних справ Франції засудили вбивство, що викликає велику стурбованість, і закликали українську владу встановити всі обставини його загибелі. «Франція нагадує про свою відданість свободі висловлювання та свободі преси в усьому світі», – мовиться в заяві МЗС.

Зі схожою заявою виступила й посол Франції в Україні Ізабель Дюмон. «Франція послідовно обстоює свободу преси та свободу висловлювання. Сподіваюсь, що обставини цього вбивства будуть повністю з’ясовані, а винуватці постануть перед судом», – мовиться, зокрема, в її заяві.

У Росії ж речник президента Дмитро Песков, теж закликавши до неупередженого і швидкого розслідування і притягнення до відповідальності винних у смерті журналіста, що мав громадянство Росії, заявив: «Убивство російського громадянина і журналіста в Україні – це привід для дуже серйозного занепокоєння у Кремлі».

А речниця Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова виступила з офіційною заявою про те, що в Москві «вражені цинічним убивством» журналіста, бо, за її словами, «на жаль, переїзд до України виявився для нього фатальним – Шеремет став черговою жертвою системи, що сьогодні склалася в цій країні». Речниця звинуватила в незабезпеченні безпеки журналіста українську владу, що, за її словами, «отримує підтримку від своїх євроатлантичних покровителів за нібито успіхи у проведенні демократичних реформ».

Марія Захарова
Марія Захарова

А висловлені в Києві припущення про можливий «російський слід» у вбивстві Шеремета Захарова назвала результатом «отруєної русофобією свідомості», що, за її словами, «часто стається в реаліях сьогоднішньої України».

Речниця також звинуватила Україну і в загибелі кількох журналістів у зоні бойових дій на сході України, що тривають там за підтримки самої Росії, і в «систематичному порушенні Україною своїх обов’язків у сфері свободи слова і захисту прав людини».

А ще перед цією офіційною заявою від імені МЗС Захарова менш офіційно написала від себе у фейсбуці: «Україна – не країна, а система – стає братською могилою журналістів і журналістики».

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG