Доступність посилання

ТОП новини

Україна наблизилися до масштабної війни? (Огляд преси)


Газета «День» коментує заяву секретаря РНБО Олександра Турчинова про можливість введення в Україні воєнного стану. Ця заява свідчить, що дипломатичні важелі і політична підтримка НАТО не можуть зараз зберегти мир в Україні, переконаний експерт видання, директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак. Він вважає, що Україна сьогодні наблизилися до ймовірної масштабної війни. НАТО почав активні дії у підготовці оборони на своїх кордонах, але Україна фактично залишилась поза межами цієї оборони. Історія з Туреччиною послабила НАТО і дала Путіну додатковий козир у грі проти України. Однак, за кілька днів воєнна машина України не зможе оперативно відреагувати на небезпеку. Тому введення воєнного стану може бути превентивним заходом і повинно розглядатись як підготовка українського війська до реальної масштабної війни з Росією, переконаний експерт газети «День». Заголовок статті – «В умовах війни без «воєнного стану»?»

В цьому ж числі газета «День» публікує різні версії вбивства журналіста Павла Шеремета. Видання пише, що криміногенна ситуація в Україні сьогодні є ще загрозливішою, ніж раніше. А однією з проблем в країні є те, що скоюються жахливі злочини, а їх виконавці залишаються безкарними. І цьому потрібно покласти край, наголошують експерти газети.

Дострокові вибори до Верховної Ради зараз недоцільні, оскільки на ринку немає пропозицій нових політичних сил, пише тижневик «Країна». Експерт видання політик Олег Рибачук переконує, що хоче влада цього чи ні, але вона, мов ящірка, відкидатиме корупційний хвіст. Він вважає, що кадрова політика – це прокляття переважної більшості українських президентів. У Порошенка хвороба – бажання оточувати себе тими, хто від нього залежить фінансово чи політично. Підбирає слабких і лояльних. Взагалі, інститут президента – це основне джерело корупції та неефективності, стверджує експерт тижневика.

Газета «Голос України» зазначає, що за роки незалежності рівень розвитку інноваційної діяльності в Україні суттєво знизився і продовжує погіршуватися. Інноваційна активність підприємств удвічі-втричі нижча, ніж в країнах Європейського союзу. Україна, практично, перетворюється на постачальника на зовнішні ринки сировинних ресурсів та виробів із незначною доданою вартістю. Вона втрачає свої позиції у виробництві наукоємної продукції. Сьогодні основним джерелом фінансування витрат на інновації залишаються кошти підприємств – 97,2% загального обсягу витрат. Держава практично відійшла від фінансового та стимулюючого впливу на ці процеси. Про наслідки газета пише в статті «Інноваційний розвиток: чому відсутня політична воля та запроваджується виконавча і фінансова блокада?».

63% українців не поїдуть відпочивати цього літа, твердять соціологи. Більшість не мають фінансової можливості. Тому проведуть відпустку на дачі чи в заміському будинку. Лише 2% планують поїздки за кордон. Про те, як краще відновити сили за тиждень, «Країна» радить у публікації «Щасливими робить відсутність білбордів, автомобілів і комп’ютерів».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG