Доступність посилання

ТОП новини

Росія сподівається на позитивні рішення про її олімпійців


У Росії затвердили склад олімпійської збірної, записавши до нього й легкоатлетів, що наразі вилучені з міжнародних змагань через широке вживання допінгу. У Москві сподіваються на позитивне рішення Спортивного арбітражного суду, де оскаржують це рішення щодо легкоатлетів, і Міжнародного олімпійського комітету, що розглядає можливість узагалі не допустити російських спортсменів до літніх Олімпійських ігор.

Росія сподівається на позитивні рішення про її олімпійців
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Олімпійський комітет Росії затвердив склад команди країни на цьогорічних літніх Олімпійських іграх у бразильському Ріо-де-Жанейро. До нього внесли всіх 387 російських спортсменів, що раніше здобули олімпійські ліцензії, – разом із усіма 68 легкоатлетами.

Наразі Міжнародна асоціація атлетичних федерацій вилучила російських легкоатлетів із усіх міжнародних змагань – і з олімпійських також. Це рішення Росія оскаржила у Спортивному арбітражному суді, і цей суд провів у вівторок засідання в цій справі, нагадав президент Олімпійського комітету Росії Олександр Жуков.

Він також нагадав, що на рішення Спортивного арбітражного суду чекають у четвер. «Від цього рішення, звичайно, буде залежати, чи зможуть наші легкоатлети взяти участь в Олімпійських іграх», – сказав він.

Усе остаточно вирішить МОК

Але не тільки від цього рішення. Після публікації днями незалежного звіту, здійсненого на прохання Всесвітнього антидопінгового агентства, це агентство звернулося до Міжнародного олімпійського комітету з закликом не допустити до цьогорічних Олімпійських і Паралімпійських ігор усіх російських спортсменів.

Адже звіт підтвердив раніше висловлені звинувачення, що в Росії тривалий час існувала державна програма вживання спортсменами допінгу і приховування позитивних результатів тестів на допінг шляхом фальсифікації даних і навіть підміни зразків для аналізів, і ця програма стосувалася багатьох видів спорту, а не тільки легкої атлетики.

У МОК результати звіту назвали ударом по всьому світовому спорту і Олімпійських іграх і заявили, що нині вивчають юридичні можливості для того, щоб усунути з ігор усю російську команду.

Тож тепер у Росії чекають і на рішення МОК, що може зняти з ігор усіх російських спортсменів, навіть якщо Спортивний арбітражний суд дозволить у четвер повернути на них російських легкоатлетів.

«Остаточно це питання буде вирішуватися наприкінці тижня, найімовірніше, в неділю. І думаю, що на вирішення цього питання значною мірою вплине рішення суду, яке ми дізнаємося завтра», – заявив у середу президент Олімпійського комітету Росії Олександр Жуков.

«У всьому винен Вашингтон, а не Москва»

У Москві твердять про дискримінацію її спортсменів, нагадуючи, що допінг уживають і спортсмени з інших країн, та замовчуючи, що більше ніде не було для цього останнім часом підтриманої державою програми. Там звинувачують у тискові на Міжнародний олімпійський комітет у першу чергу США.

Тож у Вашингтоні довелося пояснювати Росії, що спортивні органи ніяк не пов’язані з американською державою. Влада США не має ніякої власної позиції щодо участі Росії в Олімпійських іграх, заявляв речник Білого дому Джош Ернест.

«Очевидно, що в МОК реагують на звіт Всесвітнього антидопінгового агентства. Це незалежний орган. Це не урядове агентство США», – наголосив Ернест.

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG