Доступність посилання

ТОП новини

Убивство Шеремета: другий день слідства


Павло Шеремет. Архівне фото
Павло Шеремет. Архівне фото

Київ – У Києві триває прощання із журналістом Павлом Шереметом, який загинув від вибуху автомобіля у центрі столиці в середу вранці. Люди, які хотіли висловити співчуття його рідним, збирались у четвер у «Медіахабі», а в п’ятницю на прощання з медійником, відомим в Україні, Росії та Білорусі, можна буде прийти в «Український дім» з 11-ї ранку. Правоохоронці від коментарів про попередній перебіг слідства утримуються. Тим часом, по соцмережах ширяться нові версії.

Слідство наразі розглядає шість версій причин загибелі журналіста Павла Шеремета. Про це в ефірі «112 Україна» заявив радник голови СБУ Юрій Тандіт, уточнивши, що наразі може озвучувати тільки чотири, про які говорять відучора: замах на Олену Притулу, в чиїй машині Павло Шеремет їхав на роботу, так званий «російський слід», особиста неприязнь та професійна діяльність.

«Ті, хто це задумав і реалізував, готувались до цього убивства, і звичайно, вони намагатимуться знищити сліди», – зауважив Тандіт.

Між тим, депутат Мустафа Найєм, який особисто знав загиблого, в ефірі Радіо Свобода зазначив, що даних у слідства зараз достатньо багато.

«Я, не перебільшуючи, можу сказати, що те, що зараз робить Національна поліція – це дуже велика робота. Я знаю, що до роботи вже залучені слідчі з досвідом саме таких розслідувань щодо вибухів. І наскільки я розумію, вже зараз – я дуже скромно скажу – є сліди. Яким чином ці сліди будуть далі інтерпретовані, ми не знаємо. Зрозуміло, що головне, що зараз треба знайти, – хто виконавець. І вже тоді ми будемо говорити про те, хто був замовником»,– зауважив політик.

Федеральне бюро розслідувань почало допомагати українській владі
Джон Кірбі

Представник Держдепартаменту Сполучених Штатів Джон Кірбі, тим часом, оприлюднив заяву про долучення до розслідування американських фахівців.

«Ми вітаємо заяви поліції та Генеральної прокуратури про те, що справа буде цілковито розслідувана, а злочинці – притягнуті до відповідальності, і Федеральне бюро розслідувань почало допомагати українській владі зі слідством», – йдеться у повідомленні.

Чоловік із тростиною

Генпрокуратура, яка здійснює процесуальне керівництво у справі Шеремета, офіційних коментарів щодо проміжних результатів слідства не дає. Між тим, білоруські журналісти з «Белсат tv» оприлюднили аналіз польського експерта Анджея Мрочека відео із однієї з камер спостереження, яка, за їхніми словами, працювала на вулиці і зафіксувала момент вибуху, внаслідок якого загинув Павло Шеремет. За словами Мрочека, у випадку використання радіокерованої вибухівки виконавець часто перебуває поблизу місця злочину, аби контролювати процес.

На відео, оприлюдненому «Белсат tv», видно чоловіка, що спирається на тростину, однак після вибуху дуже швидко підбігає до автомобіля. Через те, що ролик короткий, незрозуміло, що цей чоловік робив потім, тому як оцінювати згаданий матеріал, поки неясно.

Радник Авакова закликав закрити «17-й канал»

Поміж тим, у соцмережах розвивається дискусія навколо іншого відео – журналістів «17-го каналу», які опинились на місці злочину і виклали у мережу відео перших хвилин після вибуху, де серед іншого показано, як загиблого журналіста дістають із машини.

Давним-давно потрібно серйозно братися за антидержавні, кремлівсько-пропагандистські ЗМІ, що здійснюють провокації
Зорян Шкіряк

Радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк, зокрема, закликав у Facebook закрити цей канал.

«Вважаю, що давним-давно потрібно серйозно братися за антидержавні, кремлівсько-пропагандистські ЗМІ, що відкрито здійснюють інформаційні провокації на території України, по суті, працюючи рупором Кремля, встромляючи ножа нам у спину», – написав він у Facebook.

Колектив «17-го каналу» оприлюднив відеозвернення, в якому назвав свою там присутність збігом обставин. За їхніми словами, вони намагалися взяти коментар у міського голови Києва Віталія Кличка, не знаючи про його відсутність в Україні, і чекали під будинком, де мешкає чиновник.

«Нам у вину ставлять те, що ми знали про те, що він (Кличко – ред.) заявив, що його немає, а ми пішли перевіряти. Не вчіть нас працювати», – зазначив креативний директор каналу Жан Новосельцев.

Також Новосельцев висловив сподівання, що зняті представниками «17-го каналу» кадри слідство зможе використати у своїй роботі.

За словами виконавчого директора «Інституту масової інформації» Оксани Романюк, висновки щодо появи «17-го каналу» на місці злочину може робити тільки слідство.

Відео, яке вони оприлюднили, абсолютно точно – це не журналістика, це порушення всіх етичних, професійних стандартів
Оксана Романюк

«Але з точки зору журналістських стандартів я можу сказати, що це не вписується у жодні рамки професії. Відео, яке вони оприлюднили, абсолютно точно – це не журналістика, це порушення всіх етичних стандартів, професійних стандартів, я не знаю, як це назвати», – каже вона.

Павло Шеремет – білоруський, російський та український журналіст телебачення, радіо та періодичних видань. Останні п’ять років жив у Києві, донедавна працював на «Українській правді» та радіо «Вести».

Вранці 20 липня автомобіль, в якому їхав Шеремет, вибухнув. Вшанувати пам’ять журналіста ввечері того ж дня на Майдані зібралося близько сотні людей.

На майдані Незалежності у Києві вшанували пам’ять Шеремета (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG