Доступність посилання

ТОП новини

Аеропорт імені Мазепи: бути чи не бути?


Київ – Бориспіль – Головний український аеропорт «Бориспіль» можуть назвати іменем гетьмана Івана Мазепи: за це проголосувала найбільша частка громадян, які взяли участь в опитуванні про перейменування. Таку позицію підтримали й Інститут національної пам’яті та частина експертів. Чимало українців також висловилися на користь того, щоб назвати летовище на честь інженера Ігоря Сікорського, художника Казимира Малевича або ж автора слів українського гімну Павла Чубинського. Міністерство інфраструктури припускає, що остаточно назву аеропорту визначать у вересні. Утім, частина експертів та самих працівників летовища виступають проти перейменування, бо вбачають у цьому і підставу для народного невдоволення, і додаткові витрати. Прихильники ж нової назви прогнозують, що ребрендинг може принести летовищу і комерційний зиск.

За перейменування аеропорту «Бориспіль» на честь гетьмана Івана Мазепи висловилася найбільша кількість учасників онлайн-опитування, яке було ініційоване Міністерством інфраструктури. За це проголосували 12768 опитаних. На другому місці виявилася пропозиція про перейменування аеропорту на честь авіаконструктора Ігоря Сікорського – понад 9 тисяч голосів, приблизно стільки ж опитаних висловилися на користь художника Казимира Малевича. Близько 6 тисяч згадали в цьому контексті про авіаконструктора Олега Антонова. Водночас пропозиція назвати аеропорт на честь автора гімну України Павла Чубинського (який народився і жив у Борисполі) набрала найменшу кількість голосів. Ще 6 тисяч опитаних пропонували аеропорт не перейменовувати.

Днями міністр інфраструктури Володимир Омелян запевнив, що восени міністерство й народні депутати вирішать долю аеропорту остаточно.

«У вересні я планую організувати спільне обговорення підсумків інтернет-голосування з народними депутатами, урядом, щоб нарешті поставити крапку в цій важливій і символічній темі для України», – пообіцяв міністр.

Тим часом профспілки аеропорту «Бориспіль» вже надіслали листа до міністра інфраструктури Володимира Омеляна з проханням не перейменовувати головне летовище України.

Відповідний пост з’явився і на офіційних сторінках аеропорту «Бориспіль», однак пізніше він звідти зник. У прес-службі аеропорту Радіо Свобода підтвердили, що профспілки дійсно вели таку переписку з міністерством.

Як опитування та думку колективу враховуватимуть у разі перейменування аеропорту «Бориспіль», пояснив журналістам виконувач обов’язків його директора Євген Дихне.

«Перший етап, онлайн-опитування, вже минув. Далі відбудеться обговорення нової назви з урядовцями і депутатами. Іще один важливий етап, передбачений законом, погодження перейменування з трудовим колективом», – зауважив керівник летовища.

Мазепа та інші українські постаті можуть стати прибутковими брендами – історики

Голова Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович підтримує надання столичному аеропорту «Бориспіль» імені Івана Мазепи.

Мазепа не лише один із найцікавіших військово-політичних діячів в історії України
Володимир В’ятрович

«Тут я за Івана Мазепу. Бо тут має бути ім’я, яке промовляє не тільки до українців, а й до світу. А Мазепа не лише один із найцікавіших військово-політичних діячів в історії України, але є одним з героїв західноєвропейської літератури. Тому це прізвище більш упізнаване», – сказав він в інтерв’ю «Українській правді».Надавання чомусь імен, на його думку, є ознакою «психологічного утвердження як господаря», особливо для українців, які під владою Російської імперії такого права не мали.

Заступник В’ятровича Володимир Тиліщак так само, як і значна частина опитаних українців, вважає ідею назвати аеропорт на честь гетьмана Мазепи найкращою.

Ім’я гетьмана Івана Мазепи – є найкращим. Ідеться про значення цієї особистості для України
Володимир Тиліщак

«Моя особиста точка зору: з тих історичних постатей, які озвучили під час громадського обговорення, ім’я гетьмана Івана Мазепи є найкращим. Ідеться про значення цієї особистості для України. Попри це, постать Мазепи в українському суспільстві досі є малознаною, через сформовані в минулі роки стереотипи. А він зробив великий внесок в українську культуру. І він, і багато історичних постатей можуть мати навіть «комерційний ефект», якщо популяризувати їх якісно», – доводить історик.

Водночас експерт із транспортних питань, колишній міністр транспорту Йосип Вінський у коментарі Радіо Свобода висловився проти перейменування за результатами опитування.

«Я категоричний противник перейменування, – каже він. – Не можна це робити у такий спосіб, який ми бачимо. Не можна політизувати це питання. Мазепа – контроверсійна фігура, не все так просто з ним; плюс – чимало українців проти цього. Сікорський – більшою мірою американський конструктор, ніж український. Малевич – теж не дуже вдалий варіант, бо не всі цього художника знають. Ще й невідомо, наскільки дорого обійдеться перейменування: треба рахувати. Але, безумовно, додаткові витрати будуть помітними. З перейменуваннями в Україні почалися якісь «дитячі ігри». Я категорично проти, бо це зовсім не те, чим треба займатися владі».

Натомість екс-міністр пропонує навести лад у роботі аеропорту «Бориспіль», а його назву варто залишити такою, як є. «Це нормальна практика, коли летовище має назву міста, біля якого розташоване».

Українські соцмережі та блогосфера вже відреагували на ідею перейменування летовища на честь Мазепи. Частина дописувачів іронізують з того, як реагуватимуть на назву росіяни в разі можливого відновлення авіасполучення з Росією після завершення конфлікту між державами.

Інші згадують, що на Заході Мазепа відомий не як політик, а як романтичний літературний персонаж, що теж може непогано вплинути на його імідж.

Ще дехто з дописувачів нагадує, що назва сусіднього міста Бориспіль має давньоруське коріння – увічнює ім’я одного з князів, Бориса. І відтак змінювати її не варто.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG