Доступність посилання

ТОП новини

Комітет Ради у закордонних справах про «волинську постанову»: некоректна оцінка подій на Волині


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Комітет Верховної Ради України у закордонних справах стурбований ухваленням польським Сеймом постанови щодо визнання Волинської трагедії геноцидом.

Як йдеться у заяві, цією постановою «надана викривлена, політично і юридично некоректна оцінка трагічної сторінки українсько-польської історії, що стосується подій на Волині».

У комітеті вважають, що ухвалення Сенатом і Сеймом Польщі «антиукраїнських постанов перекреслює весь конструктивний політичний і дипломатичний доробок та зусилля двох держав і народів, спрямовані на взаємне прощення та примирення».

«Комітет закликає нинішні та майбутні покоління українців і поляків продовжувати стратегічне партнерство та не піддаватися спробам радикальних націоналістичних політичних сил маніпулювати чутливими сторінками спільної історії всупереч інтересам українського та польського народів», – йдеться у заяві.

Також українські парламентарі звертаються до польських колег з проханням припинити політизацію трагічних сторінок спільної українсько-польської історії та зосередити зусилля на конструктивній побудові взаємин між Україною та Польщею для зміцнення партнерства.

Сейм Польщі 22 липня ухвалив постанову, якою визнав Волинську трагедію геноцидом громадян Польщі, організованим українським націоналістами. За документом, День пам’яті жертв цієї трагедії у Польщі щороку відзначатиметься 11 липня, оскільки, за даними польських істориків, 11 липня 1943 року було кульмінаційним моментом антипольських акцій на Волині.

Сейм (нижня і провідна палата парламенту) Польщі у 2013 році з нагоди 70-ї річниці Волинської трагедії відмовився визнати ті події геноцидом польського народу, однак підтримав формулювання «етнічна чистка з ознаками геноциду».

На початку червня цього року два колишні президенти України, голови українських церков і представники інтелігенції закликали поляків до примирення і встановлення спільного дня пам’яті жертв польсько-українських конфліктів. На це двісті депутатів польської владної нині партії «Право і справедливість» заявили, що поважають українську державність, але не схвалюють української історичної політики.

XS
SM
MD
LG