Доступність посилання

ТОП новини

Справа проти Ситника – викриття зловживань в НАБУ чи політичний хід?


Артем Ситник
Артем Ситник

Київ – Генпрокуратура почала кримінальне провадження щодо голови Національного антикорупційного бюро Артема Ситника. Підставою для цього стало рішення Печерського суду за заявою депутата від «Батьківщини» Ігоря Луценка. За словами політика, Ситник ігнорує те, що двоє колишніх членів Ради громадського контролю НАБУ подали неповні відомості про себе. Натомість, в бюро оприлюднили заяву, в якій звинуватили Луценка у спробі отримати політичні дивіденди.

Про початок розслідування справи щодо голови НАБУ Артема Ситника повідомив у Facebook журналіст Володимир Бойко. Він також висловив сподівання, що чиновника відсторонять від виконання обов’язків на період досудового слідства.

Інформацію підтвердив Радіо Свобода і депутат від «Батьківщини» Ігор Луценко. За його словами, двоє колишніх членів Ради громадського контролю при НАБУ громадські активісти Віталій Шабунін та Дмитро Шерембей не вказали у своїх біографіях, відповідно, наявність у власності земельної ділянки в одного та попередні місця роботи іншого. І оскільки член згаданої ради – це виборна посада, то, на думку Луценка, приховування цієї інформації могло вплинути на результати голосування.

Ігор Луценко
Ігор Луценко

«Я, власне, звертався свого часу до Ситника із певними депутатськими вимогами, він їх не виконав, відповідно, я пішов у прокуратуру – прокуратура відмовилася порушувати справу, ну, мені довелося в суд сходити. Врешті-решт, їм, видно, не було, куди дітися, і от вони зареєстрували це провадження. Я впевнений, що вони не будуть це розслідувати, тому що направили його у київську прокуратуру. А що таке київська прокуратура? Це – локальний орган. А НАБУ – це орган центральної влади», – каже депутат.

Провадження щодо Ситника не має судової перспективи – НАБУ

Це вже третя інформаційна хвиля за останні два місяці на згаданий привід, каже начальник управління комунікацій НАБУ Дарія Манжура.

Ігорю Луценку ще в середині квітня було надано детальні роз’яснення. НАБУ вважає претензії Ігоря Луценка безпідставними
Дарія Манжура

«Ігорю Луценку ще в середині квітня було надано детальні роз’яснення щодо відсутності правових підстав для задоволення вимог до директора Національного антикорупційного бюро виключити зі складу Ради громадського контролю шістьох членів. НАБУ вважає претензії Ігоря Луценка безпідставними. На думку НАБУ, це провадження не має судової перспективи, а активність Ігоря Луценка впродовж останніх місяців, яка спрямована на дискредитації Національного антикорупційного бюро, викликає сумніви щодо щирості його намірів», – зазначає вона.


Напередодні Артем Ситник робив заяву, вказавши, що провадження щодо нього «не можна читати без сміху».

«Супермен убив Бетмена»

У Кримінальному процесуальному кодексі є норма, яка зобов’язує відкривати кримінальні провадження щодо будь-якого тексту, що має в заголовку «заява про злочин», каже Віталій Шабунін із «Центру протидії корупції», який, зокрема, фігурує у заяві Ігоря Луценка.

Віталій Шабунін
Віталій Шабунін

Нормою закону дуже часто зловживають особливо народні депутати заради піару, що і відбулося у цій ситуації
Віталій Шабунін

«Тобто написавши повну дурню про те, що Супермен убив Бетмена, і ви це бачили, і озаглавивши це «заява про злочин», – пояснює активіст. – В порядку КПК слідчий орган або прокуратура зобов’язані відкрити провадження, дослідити всі факти і потім його закрити. Власне, цією нормою закону дуже часто зловживають особливо народні депутати заради піару, що і відбулося у цій ситуації».

За словами Шабуніна, на НАБУ та Антикорупційну прокуратуру можуть чинити тиск, у зв’язку з їхньою діяльністю, ймовірно – і відкриваючи щодо них нові провадження, але скарга Луценка, на думку активіста, не матиме якогось впливу на діяльність згаданих установ.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG