Доступність посилання

ТОП новини

ЗМІ поширили фейк про нібито зменшення розміру нагороди українським олімпійцям


У п’ятницю російські та деякі українські ЗМІ повідомили, буцімто українським олімпійцям зменшили розмір винагороди у 10 разів. Однак, міністр молоді та спорту Ігор Жданов спростував дезінформацію про нібито зменшення преміальних для українців за призові місця на Олімпіаді-2016.

«Українським олімпійцям зменшили винагороду в 10 разів» – про це написав у п’ятницю сайт «Украина.ру».

«Національний олімпійський комітет України оприлюднив розміри грошових премій для спортсменів, які отримають медалі на Олімпіаді в Ріо-де-Жанейро. Призери Олімпіади отримають грошові премії в розмірі 120 тисяч, 200 тисяч і 300 тисяч гривень за бронзову, срібну і золоту медалі відповідно. Президент НОК Сергій Бубка заявив, що таким чином українські спортсмени будуть краще мотивовані на перемогу в Олімпіаді».

Далі у новині згадують, що у 2012 році в Україні було затверджено такі розміри грошових винагород: 125 тисяч доларів – за золото, 80 тисяч доларів – за срібну медаль, 50 тисяч доларів – за бронзу. І роблять із цього висновок, що у порівнянні з минулими Олімпійськими іграми, сума винагороди українським переможцям Олімпиади-2016 зменшилась у доларовому еквіваленті більш ніж у 10 разів».

Однак, сайт «Украина.ру» неправильно трактував повідомлення Національного олімпійського комітету України. 22 липня на сайті організації й справді представили грошові нагороди: 120, 200 і 300 тисяч гривень, однак у новині сказано, що це «власні грошові винагороди для медалістів в доповнення до державних премій».

Про те, що деякі ЗМІ неправильно трактували цю новину, написав на своїй сторінці у фейсбуці міністр молоді та спорту Ігор Жданов.

«Доведеться пояснити ще раз: олімпійські призові встановлені постановою Уряду, і складають 125, 85 і 55 тис. у.о. по курсу НБУ. Національний Олімпійський комітет може встановити додаткові винагороди для переможців та призерів Олімпіади – про які, власне, йшлося».

Він також зауважив, що дезінформацію поширили на сайті «Чемпіон».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG