Доступність посилання

ТОП новини

Ватажок «ЛНР» Плотницький назвав Савченко «миротворцем-одинаком»


Ватажок угруповання «ЛНР» Ігор Плотницький (архівне фото)
Ватажок угруповання «ЛНР» Ігор Плотницький (архівне фото)

Ватажок підтримуваного Росією угруповання «ЛНР», яке контролює південну частину Луганської області, схвально відгукнувся про «заклики до миру, прощення та діалогу», які озвучує депутат Верховної Ради України Надія Савченко. Водночас у заяві, поширеній сайтом луганських сепаратистів 23 липня, Ігор Плотницький назвав Савченко «миротворцем-одинаком, яка не має своєї команди й офіційних повноважень».

«Чи зможе Надія Савченко створити у Верховній Раді депутатську групу «За мир і діалог на Донбасі»? Якщо так – тоді наша зустріч і узгодження дій можуть виявитися доречними і результативними», – заявляє Плотницький.

«Створення такої депутатської групи стане моментом істини і для всього київського режиму. Воно покаже, наскільки Україна готова виконати свої зобов'язання, підписані в Мінську», – додав ватажок угруповання «ЛНР».

Раніше цього тижня Савченко, українська військова, яка провела у російському ув’язненні близько 2 років, закликала до примирення і завершення конфлікту на Донбасі.

«Треба навчитися просити вибачення і прощати. Інакше миру не буде», – сказала Савченко в інтерв’ю «5 каналу».

За два місяці після повернення з російського полону Савченко зробила кілька заяв, які значна частина українського суспільства сприйняла з обуренням.

Народний депутат від «Народного фронту» Антон Геращенко розкритикував свою колегу з «Батьківщини» Надію Савченко за висловлювання, що Україна «має вибачитися за Донбас».

«Вам Надю, може і треба просити вибачення у Гіві з Моторолою, або в інших росіян, які прийшли на нашу землю вбивати і ґвалтувати, а ми просити вибачення в окупантів і терористів не будемо!» – написав Геращенко 22 липня у Facebook. Він також вказав, маючи на увазі Савченко, що «у свідомість українців Путін впустив «троянського коня».

7 червня Надія Савченко заявила про готовність особисто вести прямі переговори про звільнення українських полонених з представниками угруповань «ДНР» і «ЛНР» Олександром Захарченком та Ігорем Плотницьким.

Савченко, яку у Росії ув’язнили на 22 роки, повернулася до Києва в травні. Російський президент Володимир Путін підписав указ про помилування українки «на прохання родичів» загиблих журналістів, у причетності до загибелі яких звинувачували Савченко.

Під час бойових дій на Донбасі, які там тривають від квітня 2014 року, загинули понад 9 тисяч 400 людей.

Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі. Москва ці звинувачення відкидає, заявляючи, що на Донбасі немає російських військових, але є «добровольці».

XS
SM
MD
LG