Доступність посилання

ТОП новини

Коли всі міністерства підрахують втрати від російської агресії?


У рамках підготовки міжнародних судових звернень проти Росії Міністерство екології України має оголосити, скільки втратила держава через анексію Криму і окупацію проросійськими сепаратистами територій Донбасу. Що може зробити уряд для компенсації хоча б частини втрачених грошей і можливостей? Експерти кажуть про необхідність створення вільних економічних зон, окремі дипломати – що можна закрити очі на формальні порушення задля зміцнення зв’язків із населенням окупованих територій.

У коментарі Радіо Свобода міністр екології й природних ресурсів Остап Семерак повідомив, що доручення встановити майнові втрати Києва від російської агресії дав близько двох тижнів тому. Йдеться про те, скільки втратила держава в сфері природоохоронної діяльності, на яку суму завдано шкоди екології.

Він визнав, що порахувати шкоду буде дуже важко. Але проблеми на Донбасі, зокрема дуже серйозні – через підтоплення шахт на неконтрольованій території, через військові дії.«Важливо, що ми це почали робити. Пробуємо розрахувати методику, пробуємо розрахувати оцінку. Це, звичайно, може бути використане для судових спорів, яке Міністерство юстиції вже давно веде. Наприклад, у Криму росіяни злили нафту в Чорне море. Ми до них звернулися з нотою, але чи вплинуло це на ставлення агресора? Агресор завжди до територій окупованих ставиться не дуже бережно, історія це показує», – говорить Семерак.

Остап Семерак
Остап Семерак
Є проблеми і з хімічними процесами, і з забрудненням річок через те, що очисні споруди не працюють. Оцінити повністю можна лише побувавши там
Остап Семерак

«Є проблеми і з хімічними процесами, і з забрудненням річок через те, що очисні споруди не працюють. Оцінити повністю можна лише побувавши там, але використовуємо й інші методи: очевидці розповідають, військові. Також використовуємо супутникові зйомки – можемо дивитися на динаміку змін буквально кожного місяця», – зазначив Семерак.

Гройсман доручив підрахувати втрати держави від окупації – Шевченко

Екс-міністр екології Ігор Шевченко із посиланням на власні джерела повідомив, що збір даних Мінекології щодо втрат пов’язане із рішенням прем’єр-міністра Володимира Гройсмана для всіх міністерств і відомств підрахувати загальні збитки від анексії та окупації. Водночас офіційної заяви з Кабміну про це поки не надходило.

Наприкінці ж червня Міністерство юстиції оцінило приблизну суму компенсацій, яку Україна буде вимагати від Росії в міжнародних судах, у близько 1 трильйон гривень.

Не йдеться про компенсацію за втрачене, ми вимагаємо повернення, деокупації Криму і компенсації грошової за те, що ми не могли по факту ним користуватися
Наталія Севостьянова

«Не йдеться про компенсацію за втрачене, ми вимагаємо повернення, деокупації Криму і компенсації грошової за те, що ми не могли по факту ним користуватися весь цей період», – заявила перший заступник міністра юстиції України Наталія Севостьянова.

На думку дипломата, голови правління «Майдану закордонних справ» Богдана Яременка, законодавче визначення анексованого Криму як вільної економічної зони було спробою дозволити державі і бізнесу проводити звичайну підприємницьку діяльність, не звертаючи уваги на окупацію.

Богдан Яременко
Богдан Яременко
Перш за все треба вивести свою діяльність на територію, яку контролює український уряд, можливо, продумати систему компенсацій. При певних обставинах – закривати очі або навіть створити режим сприяння малому бізнесу
Богдан Яременко

«Системної діяльності українського бізнесу дозволяти на тимчасово окупованих територіях не можна, тому що мова йде про спонсорування тероризму або російської держави. Натомість, звичайно, українська держава повинна була б продумати заходи, які допомогли українському бізнесу. Перш за все треба вивести свою діяльність на територію, яку контролює український уряд, можливо, продумати систему компенсацій. При певних обставинах закривати очі або навіть створити режим сприяння малому бізнесу», – вважає Яременко.

Як приклад діяльності малого бізнесу Яременко вказує магазини, власники яких могли б закуповувати товари на контрольованих територіях, а продавати – на окупованих. Це б мотивувало людей їздити в підконтрольні українській державі міста, укріплювало б зв’язки із проукраїнським населенням Криму чи Донбасу і сприяло б економічному росту.

Донбас має стати вільною економічною зоною – економіст

На думку економіста Олександра Охріменка, на кордонах із окупованими територіями варто було б створювати вільні економічні зони.

Олександр Охріменко
Олександр Охріменко

«По-перше, ми могли б тоді економічно показати переваги українські й української влади. Це був би такий економічний важіль для того, щоб сепаратисти програли. Крім того, це дало б поштовх для економічного розвитку цих регіонів, для створення робочих місць, дало б можливість залучити до роботи переселенців, що дуже важливо, і частково компенсувати втрати України від окупації територій», – заявив Охріменко в коментарі Радіо Свобода.

За його інформацією, великий бізнес на неконтрольованих територіях перереєструвався в Києві, зокрема експортує товари через київську митницю. Малий і частково середній бізнес, орієнтований на торгівлю і послуги, частково залишився в окупованих містах, говорить Охріменко. Там він продовжує працювати за умовами спрощеної системи оподаткування, існують також акцизні збори, тоді як ПДВ бойовики нібито не збирають.

Є перше рішення російського суду на користь українського підприємства в питаннях Криму – урядовець

Так звана «економічна блокада» окупованих територій на Донбасі призвела до експорту російських товарів і переходу на рубль в розрахунках на окупованих територіях, розповів в ефірі Радіо Свобода заступник міністра з питань окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука.

Георгій Тука
Георгій Тука
На жаль, об’єктивних цифр втрат України навести ніхто не зможе. Цілі підприємства вирізані й вивезені на територію Росії
Георгій Тука

«На жаль, об’єктивних цифр втрат України навести ніхто не зможе. Цілі підприємства вирізані і вивезені на територію Росії. Так, Стаханівський феросплавний завод зупинили і поновити його життєдіяльність, за словами фахівців, буде вкрай важко. Також на неконтрольованій території йде процес підтоплення шахт. Ця ґрунтова вода може найближчим часом затоплювати працюючі шахти на контрольованій території. Є сумніви, чи здатні ми будемо впоратися із цим явищем, тому що ремонтні роботи мають виконуватися в першу чергу на неконтрольованих територіях», – розповів Тука.

Є й позитивні тенденції, говорить заступник міністра. Так, одна з українських компаній нещодавно через російський суд поновила право власності на нафтобазу в Криму.

«Це лише перші кроки, позовів готується чимало, і ми будемо допомагати і приватним особам, і підприємцям через суди вимагати компенсації. Лише нефахова людина може вважати, що немає сенсу цього робити», – заявив заступник міністра, який раніше очолював Луганську військово-цивільну адміністрацію і є засновником однієї з найпотужніших волонтерських організацій «Народний тил».

Наразі, каже Тука, міністерство працює над стратегіями повернення Донбасу і Криму.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG