Доступність посилання

ТОП новини

У США почали розслідувати можливу причетність Росії до викрадення листування Демпартії


@shutterstock.com
@shutterstock.com

Федеральна служба безпеки США підтвердила, що розслідує викрадення електронного листування Демократичного національного комітету – керівного органу Демократичної партії.

Про це викрадення і про можливість причетності до нього Росії чи інших країн повідомили й членам комітету у справах розвідки Палати представників Конгресу США, і там шукатимуть додаткової інформації про це, повідомив чільний представник демократів у цьому комітеті Адам Шифф.

У кампанії колишнього державного секретаря Гілларі Клінтон щодо її висування від Демократичної партії кандидатом на вибори президента США теж повторили, що дотримуються своєї версії: до викрадення листів, оприлюднення яких завдало партії значної шкоди, причетна російська держава, бо кандидат від Республіканської партії Дональд Трамп обіцяє в разі обрання поліпшити відносини з Кремлем.

Директор національної розвідки США Джеймс Клаппер заявляв, що існують свідчення про шпигування іноземних хакерів за претендентами на посаду президента США і що можливі й нові такі напади.

У Кремлі не стали коментувати заяв про можливу причетність Росії до викрадення листів Демпартії.

Через скандал із публікацією викрадених листів у неділю оголосила про свою відставку найближчим часом чільний посадовець Демократичної партії, голова Демократичного національного комітету Деббі Вассерман-Шульц.

Також у неділю організатор кампанії Гілларі Клінтон у боротьбі за висування кандидатом від Демократичної партії на посаду президента заявив, що припускає роль російської держави у викраденні електронного листування апарату партії, публікація якого викликала скандал. Як сказав Роббі Мук, він також вважає не випадковим, що цю публікацію влаштували якраз напередодні з’їзду Демократичної партії, що починається в понеділок і має висунути Гілларі Клінтон кандидатом на президентські вибори.

У кампанії Дональда Трампа, якого Республіканська партія вже висунула своїм кандидатом, відкинули припущення, що Росія могла вплинути на ситуацію на його користь. Як заявив чільний радник Дональда Трампа у зв’язках із громадськістю Джейсон Міллер, заява Роббі Мука – це «жарт».

Трамп уже заявляв, що в разі обрання він шукатиме зближення з Кремлем після нинішніх напружених відносин між США й Росією через підтримку Москвою збройних сепаратистів на сході України і окупацію українського Криму.

Іще минулого місяця американська компанія комп’ютерної безпеки CrowdStrike Inc. заявляла, що Демократичний національний комітет, керівний апарат Демпартії, попросив її розслідувати втручання в комп’ютерні системи, що почалося ще минулого літа. Компанія заявила тоді, що знайшла свідчення, що у втручанні брали участь дві хакерські групи, пов’язані з російською державою.

Скандал у Демократичній партії, що йде на шкоду Клінтон і на користь Трампові, спалахнув по тому, як сайт «Вікілікс» оприлюднив днями понад 19 тисяч листів зі внутрішнього листування працівників Демократичного національного комітету. З цих листів випливає, що партійні апаратники віддавали перевагу Гілларі Клінтон перед Берні Сандерсом, що був її головним суперником у боротьбі за висування від партії кандидатом на посаду президента, хоча теоретично мали бути безсторонніми в цьому. Серед листів були обговорення того, як можна було краще розкритикувати кампанію Сандерса – наприклад, з’ясувати, чи він не атеїст, і як би використати це проти нього.

XS
SM
MD
LG