Доступність посилання

ТОП новини

Кропивницький під бойкотом. В «Опоблоці» погрожують судом


Політична карикатура Євгенії Олійник
Політична карикатура Євгенії Олійник

Анна Воробойова​

14 липня рішенням Верховної Ради Кіровоград перейменували на Кропивницький. Деякі місцеві активісти, які обурені новою назвою, оголосили бойкот. Вони кажуть, що рішення було ухвалене з низкою порушень і хочуть, щоб його скасували. Натомість прагнуть, аби в місті провели референдум й сподіваються, що воно отримає новечи радше старе – імя – Єлизаветград.

Комітет Верховної Ради з питань держбудівництва порекомендував Верховній Раді перейменувати Кіровоград саме на Кропивницький. Утім, згідно з опитуваннями, більшість жителів не хотіла, аби назву міста змінювали. Поміж інших варіантів, вони віддали 55% голосів за Єлизаветград та лише 8% – за Кропивницький.

Прихильники Єлизаветграду вважають, що назву Кропивницький місту присвоїли примусово, й відмовляються її використовувати.

Голова місцевої громадської організації «Перспектива міста» Артем Стрижаков зазначає: «Той спосіб цинічний, через коліно, як це було зроблено, ми не можемо просто залишитись осторонь. Громадськість обурена, ми оголошуємо загальноміський бойкот назви «Кропивницький». І влада має почути й демократичним шляхом надати нашій громаді інструмент для того, щоб вона обрала ту назву міста, в якому хоче жити».

На його думку, театральний діяч та актор Марко Кропивницький є не настільки відомою людиною, аби на його честь називати місто, мовляв, у ньому народжувалися й інші видатні особистості. А назва Єлизаветград, за словами Стрижакова, не має нічого спільного з «русским миром».

«Проросійською назва Єлизаветград бути не може. У нас місто назване на честь святої, і ми прекрасно розуміємо, що Кропивницький – це лише маленька частина історії Єлизаветграда», – каже Стрижаков.

Підготовлені судові позови – депутат «Опоблоку»

Народний депутат України від «Опозиційного блоку» Сергій Ларін пов’язує історію назви виключно з ім’ям святої.

«Місто заснували в 1754 році і 170 років воно носило ім’я святої Єлизавети, – каже він. – Була фортеця святої Єлизавети, вона впала, і потім на її місці постало місто Єлизаветград. І хто почав перейменовувати його? Більшовики, комуністи. І ті люди, які називають себе демократами, вони нічим не кращі за тих. Те, що було у Верховній Раді – це порушення, починаючи від регламенту, де цей закон не стояв на порядку денному, не було обговорення, а Парубій наполіг на тому, щоб «Давайте голосуємо, голосуємо». Нікому в залі не дали висловитися щодо цього питання».

Депутат Ларін сказав, що у зв’язку з перейменуванням вже готові до підпису два судові позови: один – від нього, про порушення прав депутата як законотворця, інший – від жителів міста.

«Я вважаю, що це свавілля потрібно зупинити лише таким чином, щоб жителі міста піднялися й показали хто є хто. І я вважаю, що є два шляхи вирішення цього питання: усе одно місто буде носити ту назву, яку оберуть жителі. Це станеться або після виграшу через суди, або після зміни цієї влади. Тобто ми будемо об’єднуватися для того, щоб це рішення було скасовано», – заявив депутат від «Опозиційного блоку».

Вензель імператриці Єлизавети

В Українському інституті національної пам’яті наголошують, що назва Єлизаветград є «проімперською» та не може бути присвоєна місту незалежної України.

«По кожній назві знайдуться свої і прихильники, і противники. Ми маємо документи, там, після відбудови цієї фортеці, видно, що там є вензель самої імператриці Єлизавети. І ця назва пов’язана безпосередньо з нею, незважаючи на те, що є така свята – Єлизавета. І ми зараз якраз воюємо з тією країною, яка нам накидає цю назву. Як не дивно, у сусідній державі переймаються нашими перейменуваннями та декомунізацією. Там є такий рупор Кремля, рупор Путіна, пан Жириновський, який дуже активно підтримує повернення назви Єлизаветград. Єлисаветград – одна з таких марок, яка засвідчувала присутність Російської імперії на теренах України», – зазначив Ігор Каретніков, експерт з декомунізації Українського інституту національної пам’яті.

З ім’ям Марка Кропивницького в Україні пов’язують створення професійного драматичного театру. Перейменування міста відбулося в рамках Закону про декомунізацію, до цього місто носило ім’я Сергія Кірова, радянського державного та політичного діяча. Це вже шосте перейменування населеного пункту за останні сто років.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG