Доступність посилання

ТОП новини

Не можна вести бізнес із Росією як раніше, поки агресія проти України триває – Пайєтт


Джеффрі Пайєтт
Джеффрі Пайєтт

Посол Сполучених Штатів Джеффрі Пайєтт пропрацював в Україні три роки і дуже скоро поступиться місцем Марії Йованович. Він каже, що найкорисніше, що вдалось зробити за цей період – посилити підтримку від Вашингтона у непростий для Києва період. На думку Пайєтта, з часів Майдану Україна зробила суттєвий прогрес як у реформах, так і у ментальності людей. До успіхів держави він зараховує боротьбу з корупцією (зокрема, створення Національного антикорупційного бюро, системи закупівель Prozorro), енергетичну незалежність та початок реформи судової гілки влади. Утім, для того, щоби Україна «одужала» від проблем, потрібен також мир на Донбасі.

Я не маю уявлення, які фактори призводять до загострень на Донбасі. Утім, очевидно, що є влада в Росії, яка може підігрівати чи охолоджувати ситуацію у зоні конфлікту, залежно від обраного моменту. Сумно, що зараз саме період різкого загострення. Це потрібно зупинити. Наші зусилля спрямовані на Мінські угоди та їхню реалізацію. І найперша й найголовніша умова цих домовленостей – повне перемир’я.

Українська сторона опублікувала довгий та детальний звіт про російське озброєння на українській території, включно з сучасними радіоелектронними пристроями

Українська сторона сьогодні опублікувала довгий та детальний звіт про російське озброєння, розміщене на українській території, включно з сучасними радіоелектронними пристроями. Усе це суперечить Мінським угодам та тим зобов’язанням, під якими підписався президент (Росії – ред.) Володимир Путін.

Час від часу українські високопосадовці нагадують, що ризик повномасштабного вторгнення нікуди не зник. Ви вірите у те, що це можливо найближчим часом?

Я вже давно перестав прогнозувати, які кроки далі робитиме Росія

Я вже давно перестав прогнозувати, які кроки далі робитиме Росія. Утім, що нам (Сполученим Штатам – ред.) очевидно, і президент Барак Обама чітко про це говорив, – доки Росія порушуватиме суверенітет та цілісність українських територій, доти ми протистоятимемо. Це коштує недешево, проте не може йти мова про те, щоби вести бізнес із Росією як раніше, поки агресія проти України триває.


За кілька тижнів в Україні працюватиме новий посол США, а в листопаді у Сполучених Штатах – президентські вибори. Як це може вплинути на відносини з Україною?

Зараз, очевидно, у Сполучених Штатах є широка підтримка того, що українці намагаються робити. І погоджуючись на посаду посла у Греції, я мав змогу переговорити з кількома лідерами Конгресу (і республіканцями, і демократами). І очевидно, що США підтримуватимуть Україну, поки Україна працюватиме над власними реформами. Зокрема, у війні з корупцією та прагненні збудувати справедливе демократичне суспільство. І в контексті цього є міцна співпраця між Сполученими Штатами та українцями.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG