Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: Росія має виконувати мінські угоди – Банкова


Анґела Меркель, Франсуа Олланд, Петро Порошенко (л > п), архівне фото
Анґела Меркель, Франсуа Олланд, Петро Порошенко (л > п), архівне фото

(Прес-служба президента пізніше уточнила своє первісне повідомлення)

Прес-служба президента України повідомила, що він із канцлером Німеччини домовилися про узгодження чіткої дорожньої карти виконання мінських домовленостей, яка повинна включати виконання Росією безпекового компоненту цих домовленостей.

Як мовиться в повідомленні, Петро Порошенко, Анґела Меркель у телефонній розмові також домовилися інтенсифікувати роботу в «нормандському» та інших форматах щодо врегулювання на частині Донбасу.

У перебігу цієї розмови президент «висловив глибоке занепокоєння різкою ескалацією ситуації на Донбасі і зростанням кількості загиблих через збільшення російськими бойовиками кількості обстрілів зі зброї великого калібру та продовження Росією постачання для них озброєння», а також «звернув увагу на активізацію російських диверсійно-розвідувальних груп, які отримують гідну відсіч із боку Збройних сил України», мовиться в повідомленні.

Президент Порошенко наголосив на постійному порушенні Росією мінських домовленостей і на важливості консолідації всієї Європи у питанні не лише збереження санкцій проти Росії, а й їхнього посилення в разі подальшого погіршення ситуації на Донбасі, поінформували на Банковій.

Також у перебігу розмови Петро Порошенко закликав сприяти у звільненні українських політв’язнів на території Росії та численних українських заручників на окупованій території, повідомили в Києві.

Прес-служби Меркель ще не подавали своїх повідомлень про цю розмову.

Росія постійно твердить про «громадянську війну» і «внутрішньоукраїнський конфлікт» на Донбасі, в якому вона, за твердженням Москви, не є стороною, а тому не збирається виконувати пунктів мінських домовленостей, зокрема, про «виведення всіх іноземних збройних формувань, військової техніки, а також найманців із території України». Росія також стверджує, ніби на окупованій частині Донбасу немає тисяч її військовослужбовців і сотень одиниць новітньої військової техніки, всупереч численним доказам цього, – і лише визнає, що там можуть бути російські «добровольці».

XS
SM
MD
LG