Доступність посилання

ТОП новини

Врожай-2016 буде кращим, ніж очікували – експерти


В Україні чекають на добрий врожай зернових: аграрії зберуть принаймні не менше, ніж торік. За інформацією Мінагрополітики, українські фермери вже намолотили понад 20 мільйонів тонн ранніх зернових та зернобобових. У відомстві звітують: врожайність по більшості показників перевищує минулорічні. Експерти у свою чергу вважать їх успішними, втім зазначають: через хороший врожай зернових у світі вартість експорту не буде високою. Втім, Україна матиме шанс закріпитися на світовому ринку серед лідерів і стати конкурентоспроможною не лише в якості, а й в ціні.

Цьогорічна весна була вологою і сприятливою з точки зору температур, тому можна прогнозувати, що врожай українські фермери зберуть такий, як і минулого року, говорять експерти. За різними оцінками – від 50 до 60 мільйонів тонн зернових, що майже дорівнює минулорічному рекорду.

За інформацією Мінагрополітики, українські аграрії вже намолотили понад 20 мільйонів тонн ранніх зернових та зернобобових. А врожайність по більшості зернових перевищує минулорічну, звітують у відомстві.

Пшениця виявилася кращою, ніж розраховували навіть на початку весни
Марія Колесник

«Дійсно, врожаю має бути не менше ніж минулого року. В принципі, у нас пшениця виявилася кращою, ніж розраховували навіть на початку весни, бо була дуже посушлива осінь і, відповідно, зерно сіяли в суху землю. Потім погодні умови склалися досить сприятливо і ми очікуємо, що і по пшениці, і по пізніх зернових буде не менше ніж 60 мільйонів тонн», – зазначила у розмові з Радіо Свобода керівник аналітичного департаменту Консалтингової групи «ААА» Марія Колесник.

Цьогоріч об’єм експорту буде меншим – Скоцик

Українським аграріям в черговий раз допомогла природа, погоджується голова Аграрної партії Віталій Скоцик. Втім, зауважує: попри високий врожай, експорт зернових буде меншим – майже на 10%.

«Це пов’язано з тим, що маркетинговий рік буде закінчуватися у наступному році і минулого року були накопичені залишки з попереднього врожаю. В цьому році цих залишків фактично немає, тому матимемо той експорт, який буде вирощено протягом цієї збиральної кампанії. Тому це буде менше на 3-4 мільйони (тонн – ред), ніж минулого року», – говорить Скоцик.

Аграрії матимуть шанс посилити свої позиції на світовому ринку

Експерт з аграрних ринків Сергій Курбатов одним із головних факторів, що вплинув на врожайність, назвав зміну структури посівних площ. Брак фінансування змусив компанії перейти на культури, які коштують дорожче: замість традиційної пшениці фермери цьогоріч посіяли більше соняшника. За словами експерта, вперше в українській історії площа, засіяна соняшниками, дорівнює площі, відведеній під пшеницю.

Відтак, в Україні очікується рекордний врожай соняшника – на рівні 12-13 мільйонів тонн. Однак, зауважує експерт, це може зіграти з аграріями злий жарт: через перевиробництво ціна на нього може впасти.

Сергій Курбатов прогнозує врожай зернових понад 60 мільйонів тонн. Але ситуація на світових ринках не буде сприятливою: «Ті самі Штати – наші головні конкуренти, Бразилія, Аргентина, Америка також збирають рекордні врожаї».

Відтак прибуток від експорту не будуть високими. Втім, Україна, вважає експерт, очевидно наростить долю експорту до 37 мільйонів тон і зможе стати в один ряд з топ-експортерами.

«За таких низьких цін українська продукція стає більш конкурентнішою: ми зможемо конкурувати не тільки по якості, але вже навіть і в ціні із ключовими лідерами світового експорту. З одного боку – ми недоотримаємо виручку, але нарощуючи об’єми і стаючи більш конкурентними на зовнішніх ринках, ми стаємо стратегічними партнерами для тих країн, які традиційно імпортують», – говорить Курбатов.

Аграрний сектор залишиться головним драйвером української економіки і в умовах кризи допоможе вирівняти зовнішньоторговельногий баланс, говорить експерт.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG