Доступність посилання

ТОП новини

Мільйон прочан із 187 країн беруть участь у Світових днях молоді у Польщі


Президент Польщі Анджей Дуда і його дружина Аґата зустрічають папу Римського Франциска в аеропорту Кракова, 27 липня 2016 року
Президент Польщі Анджей Дуда і його дружина Аґата зустрічають папу Римського Франциска в аеропорту Кракова, 27 липня 2016 року

Варшава – Мільйон молодих людей із 187 країн світу приїхали до Польщі для участі у Світових днях молоді, організованих Католицькою церквою. До Кракова прибув і папа Римський Франциск. Понтифік разом із молоддю до суботи молитиметься за мир і спокій у світі. Польська влада запевняє, що вона здатна гарантувати безпеку такої кількості прочан. Спокій гостей охороняють 39 тисяч правоохоронців і 3 тисячі пожежників.

Мільйон прочан із 187 країн беруть участь у Світових днях молоді у Польщі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Серед різнобарвного натовпу прочан найчастіше можна почути романські мови – іспанську, португальську та італійську. Найбільша група – це італійці, їх приїхало майже сто тисяч. Чимало гостей з країн Латинської Америки. З України прибуло 6 тисяч молодих прочан – греко- та римо-католицького віросповідання. Про ідею зустрічі молоді з усього світу в говорила польський прем’єр Беата Шидло. Вона нагадала крилаті слова Івана Павла ІІ, який закликав народи світу не бути лякливими.

«Ці слова «Не лякайтеся» сьогодні, в цей складний час, коли є стільки різноманітних небезпек, подій, які нас хвилюють, ці слова «Не лякайтеся», яким Іван Павло ІІ колись підтримав на дусі польський народ, і дав нам віру, що якщо будемо разом і будемо спільнотою, то можемо зробити дуже багато», – сказала Беата Шидло.

Папа Римський Франциск, який у середу ввечері вперше молився разом із молоддю у Кракові, побуває ще у двох польських містах. Сьогодні, у четвер він вирушить до головної польської святині в місті Ченстохова, де молитиметься перед чудотворною іконою Богородиці. А в п’ятницю папа Франциск побуває у музеї «Концтабір Аушвіц-Біркенау», де мовчки помолиться й не виступатиме з жодною проповіддю. Таке мовчання, зазначають польскі оглядачі, невипадкове, воно має бути своєрідною пересторогою сучасній Європі і світові. Натомість у Кракові Папа братиме участь в богослужіннях, на одне з них він поїде міським трамваєм. Папа Франциск особисто сповідатиме кількох молодих людей. Це буде хтось із волонтерів, які прибули до Польщі з-за кордону.

Волонтери з України

Організатори Світових днів молоді відзначають внесок у підготовку цього свята волонтерів з України. Марцін Свєрад із католицької організації «Мальтійська служба» відповідає у Кракові за надання медичної допомоги та харчування прочан. Він каже, що українські колеги польської Мальтійської служби охоче відгукнулися на прохання про допомогу.

«Тепер, коли ми сказали, що нам потрібна допомога при організації Світових днів молоді, то на заклик польської Мальтійської служби приїхали наші українські партнери, з України приїхала польова кухня. Якби не приятелі з України, то ми не мали б такої якісної їжі», – зауважив Марцін Свєрад.

Попри велику кількість прочан польські силовики наголошують на тому, що усі гості можуть почувати себе в безпеці. Як повідомив Маріуш Блащак, міністр внутрішніх справ Польщі, у ці дні польські спецслужби працюють у посиленому режимі не тільки в Кракові, але й на території всієї країни.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG