Доступність посилання

ТОП новини

Мінінфраструктури: наступні два роки вартість квитків на залізниці буде підвищуватись


«Укрзалізниця» подолала кризу і розпочала реформи. Це ілюструє останній рік роботи компанії, переконує перший заступник міністра інфраструктури України Євген Кравцов. За його словами, нині для залізниці пріоритетом є підвищення ефективності та боротьба з корупцією. Втім, зауважує: зміни, найімовірніше, зачеплять і пасажирів – протягом наступних двох років вартість квитків підвищуватиметься через збитковість пасажирських перевезень. Лише минулого року, каже Кравцов, залізниця втратила на цьому 8 мільярдів гривень.

– Ви виконували обов’язки глави «Укрзалізниці», тому маєте знати «болючі точки». Що в її реформуванні найважче зрушити?

Маємо вже конкретні результати у формі затримань і арештів конкретних очільників зі сфери закупівель «Укрзалізниці». Тому є сподівання, що в цьому напрямку будуть конкретні зрушення і результати

– Одним із найважчих питань є питання боротьби із корупцією, звичайно. Особливо в частині закупівель. Це багато років було найболючішим питанням роботи залізниці. Саме в цій частині роботи компанії було найбільше зловживань. На щастя, цього року, в останні тижні дуже багато інформації стосовно того, що Національне антикорупційне бюро проводить активні розслідування з цього приводу. І ми маємо вже конкретні результати у формі затримань і арештів конкретних очільників зі сфери закупівель «Укрзалізниці». Тому є сподівання, що в цьому напрямку будуть конкретні зрушення і результати.

– «Укрзалізниця» – дуже велика структура і відповідно плани про подолання на 90% корупції в найближчі півроку з боку Войцеха Балчуна – не надто амбітні?

– Дійсно так, насправді досить важко навіть порахувати від якої цифри і показників брати ці 90%. Тут, мабуть, все-таки питання не у відсотках і цифрах, а в пріоритетах напрямку. Зі свого боку, ми як Міністерство абсолютно підтримуємо, що саме підвищення ефективності і боротьба з корупцією є пріоритетом. Тому що додатково це, по-перше, створить умови для підвищення ефективності роботи системи. По-друге, звільнить додатковий фінансовий ресурс, який можна буде використовувати в технологічних процесах.

Євген Кравцов
Євген Кравцов

– Якщо сервіс буде кращий, то це вплине в результаті на ціну. Але ж багато користувачів залізниці і так скаржаться на завищені ціни…

– Якщо говорити про цю складову роботи, то тут є досить велике питання, яке неврегульоване вже багато років. На сьогодні, пасажирські перевезення є глибоко збитковими для «Укрзалізниці», і рівень збитків пасажирських перевезень і сполучень минулого року склав 8 мільярдів гривень. Це пов’язано з цілим комплексом речей. По-перше – з низькими тарифами пасажирських перевезень, низькою вартістю квитків. Друге – неефективністю роботи, тому що дуже багато речей, що відбуваються на пасажирському русі, є застарілими, використовуються стандарти радянських часів, які давно треба змінювати.

Найголовніше питання – щоб не було просто підвищення вартості проїзду, але був відповідний рівень підвищення якості перевезень

Якщо казати про довгострокову перспективу – двох-трьох років, то я впевнений, що вартість квитків буде збільшуватися і вартість тарифів буде підвищуватися. Немає іншої можливості, бо тарифи не підвищувалися з кінця 2014 року. Але найголовніше питання – щоб не було просто підвищення вартості проїзду, але був відповідний рівень підвищення якості перевезень. Це є найголовнішим питанням. На сьогодні, ми зі свого боку очікуємо від «Укрзалізниці» більш конкретних дій і заходів по кожному напряму роботи пасажирського руху. Тут потрібна конкретика і конкретні дії.

– Що Ви зараховуєте до успіху «Укрзалізниці» за останні роки?

– Якщо говорити про останній рік роботи, то, мабуть, ще рік тому «Укрзалізниця» була фактично на грані банкрутства. Тоді був оголошений технічний дефолт підприємства, не було ніякого плану закупівель нової техніки, були навіть проблеми із закупівлею таких простих речей як дизель, масло. Цього року «Укрзалізниця» вийшла з цієї кризи.

Є конкретні зрушення щодо закупівлі нового пасажирського рухомого складу, є робота з ремонту, інвентаризації пасажирських вагонів. Цього року «Укрзалізниця» придбала близько 21 спального вагону, ще має придбати 10 швидкісних вагонів і капітально відремонтувати близько 70

У що це практично вилилося для пересічних громадян? По-перше, ми маємо стабільну роботу підприємства на сьогодні, це найголовніше. По-друге, є конкретні зрушення щодо закупівлі нового пасажирського рухомого складу, є робота з ремонту, інвентаризації пасажирських вагонів. Цього року «Укрзалізниця» придбала близько 21 спального вагону, ще має придбати 10 швидкісних вагонів і капітально відремонтувати близько 70 спальних вагонів, загалом – близько 120 вагонів. Якщо порівняти, то за останні 5 років, з 2010 року, це найбільша кількість змін в пасажирському рухомому складі. За минулий рік було збільшено кількість сполучень між Києвом і Харковом, Києвом і Львовом у форматі «Інтерсіті» без збільшення рухомого складу. Тобто це вже зрушення. Також було відновлено сполучення і використання двоповерхового потягу Skoda, якийне використовувався «Укрзалізницею» близько двох років. Певні речі на сьогодні є, але це далеко не той максимум, який треба зробити.

  • Зображення 16x9

    Ірина Сарахман (Гнатишин)

    На Радіо Свобода – з 2013-го, на радіо взагалі – понад 10 років. Починала з ФМ-радіостанцій у Львові, продовжила – в Києві. Сім років працювала ведучою інформаційних програм на радіо «Ера». Люблю новини, особливо, якщо вони добрі!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG