Доступність посилання

ТОП новини

Новий посол Росії в Україні збиратиме проросійських політиків та лобістів – політолог


Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров та президент Росії Володимир Путін
Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров та президент Росії Володимир Путін

Зміна посла Росії в Україні жодним чином не вплине на дипломатичні відносини двох країн, оскільки зовнішню політику Росії визначає Кремль. Так українські й російські експерти коментують звільнення Володимиром Путіним посла Росії в Україні Михайла Зурабова, який обіймав цю посаду понад шість років. Водночас експерти висловлюють припущення, що новий очільник диппредставництва може отримати завдання консолідувати й активізувати проросійські сили в Україні.

ЗАВАНТАЖИТИ

У Москві все вирішує одна людина – президент Володимир Путін, а тому прізвище нового посла не має абсолютно ніякого значення. Особливо зараз, коли відносин між двома країнами в принципі немає. Таку думку в ефірі Радіо Свобода висловив колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко, коментуючи звільнення російського посла в Україні Михайла Зурабова. Огризко припускає, що новий російський посол може навіть не приїхати в Україну.

Від того, чи він приїде, чи він не приїде – наші відносини з Росією від цього ані покращаться, ані погіршаться. Це просто формальність
Володимир Огризко

«Від того, чи він приїде, чи він не приїде – наші відносини з Росією від цього ані покращаться, ані погіршаться. Це просто формальність, яку зараз вирішили зробити. Але від цього, я думаю, що за рівним рахунком нічого не зміниться», – зазначив Володимир Огризко, який залишається прихильником повного розриву дипломатичних відносин між Україною і Росією.

«З країною-агресором, по ідеї, не може бути відносин. На мій погляд, це треба було зробити відразу і давно. Але ніколи не пізно виправляти свої помилки», – переконаний дипломат.

Політичний експерт Олеся Яхно натомість називає безглуздям розмови про розірвання дипломатичних стосунків між двома країнами. На її думку, в певних площинах стосунки між двома країнами слід зберігати, адже в Росії проживає частина українських громадян, а ще там утримуються українські заручники. Щоправда, посольство, особливо в останні два роки, не може займати якусь позицію, відмінну від агресивної політики Кремля, каже вона. Експерт прогнозує, що поки в Росії не зміниться стратегічне бачення відносин з Україною, тривалий час дипломатичне представництво очолюватиме тимчасовий повірений. З посиланням на МЗС Росії повідомлялося, що тимчасовим повіреним у справах Росії в Україні призначений Сергій Торопов.

Стратегія Росії спрямована на обвал української державності – експерт

Немає зараз в Росії ніякої стратегії щодо України, тому що вся стратегія спрямована була і є на сьогодні, як я вважаю, на обвал української державності
Олеся Яхно

«Немає зараз в Росії ніякої стратегії щодо України, тому що вся стратегія спрямована була і є на сьогодні, як я вважаю, на обвал української державності. Чи через зовнішній тиск і військовий шантаж, зокрема через так звані «ДНР-ЛНР», або через підігрівання внутрішніх політичних конфліктів, тиску і впливу, елементом якого був той же хресний хід. Ми не можемо говорити про якусь зміну, тому що той самий курс, він на сьогодні зберігається. Тому є вірогідно, що досить довго ми матимемо тимчасового повіреного», – вважає Олеся Яхно.

Речник президента Росії Дмитро Песков заявив, що у Кремлі очікують на призначення нового посла до України найближчим часом.

Деякі ЗМІ з посиланням на джерела у Кремлі повідомили, що ним може стати Михайло Бабич, який раніше служив у десанті та військах КДБ, а нині є повноважним представником президента Росії у Приволзькому федеральному окрузі.

Російський політолог Леонід Радзіховський вважає, що новий посол може отримати завдання консолідувати та координувати проросійських політиків та лобістів в Україні.

Глобальні політичні рішення в найближчому майбутньому змінюватися не будуть
Леонід Радзіховський

«Як я розумію, глобальні політичні рішення в найближчому майбутньому змінюватися не будуть. А ось збирати проросійську політичну еліту, проросійських лобістів, які були досить впливовими в Україні – оце завдання. І офіційний посол у цьому сенсі досить важлива фігура», – зазначив Леонід Радзіховський. Однак, чи впорається Михайло Бабич з таким завданням, експерт не впевнений.

Не виключено, що вже у п’ятницю кандидатуру нового посла розглянуть в профільних комітетах обох палат російського парламенту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG