Доступність посилання

ТОП новини

Музей «декомунізованих» речей (фотогалерея)

У дніпровському ретромузеї знайшли своє місце «декомунізовані» речі радянської доби. Сюди приходять ті, хто ностальгує не стільки за радянським минулим, скільки за своїм дитинством чи юністю, які припали на той час. Окрім знайомих для людей старшого покоління предметів, які можуть викликати позитивні емоції – пристрої ретротехніки, ретроавто, книжки та іграшки, музей представляє також речі, які нагадують і про радянський дефіцит, і про черги, і про бюрократію.

Окрема сторінка – вимпели, прапори, герби, гасла, афіші СРСР та бюсти Леніна, їм теж знайшлось у музеї місце.

Зібрання старої техніки дніпровського реставратора Михайла Прудникова існує не перший десяток років, але набуло форми музею лише нещодавно.

Один із найцікавіших експонатів – радянський електромобіль, який так і не пішов у серійний випуск. Серед родзинок колекції також – ралійний «Запорожець», і це не жарт реставраторів, на таких авто й справді ганяли профі у 1970-х роках.

Під час реконструкції під музей старої будівлі на Селянському узвозі працівники натрапили на засипаний підвал. У ньому знайшли один із експонатів – післявоєнний мотоцикл ІЖ-49, що непогано зберігся. Очищений від бруду, він поповнив колекцію і стоїть під склом на тому самому місці, де його знайшли…

Зображення 16x9

Юлія Рацибарська

Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

XS
SM
MD
LG