Доступність посилання

ТОП новини

США та ОБСЄ побачили ескалацію на Донбасі з боку Росії


Ілюстративне фото. Крайній блок-пост українських військових на дорозі до Донецька неподалік Авдіївки. Березень 2016 року
Ілюстративне фото. Крайній блок-пост українських військових на дорозі до Донецька неподалік Авдіївки. Березень 2016 року

Київ – Дипломати США заявляють про загострення українсько-російського конфлікту на Донбасі до рівнів літа 2015 року та звинувачують в ескалації Росію. Зокрема посол США Джеффрі Паєтт звинуватив Кремль у постачанні в зону конфлікту озброєнь, військової техніки, палива та військових. Тим часом спеціальна моніторингова місія ОБСЄ визнає, що більшість порушень припинення вогню вчиняють бойовики угруповань «ДНР» і «ЛНР», яких підтримує Росія. До того ж, вони перешкоджають роботі спостерігачів та атакують безпілотники місії. Представники і США, і ОБСЄ наголошують, що санкції проти Росії діятимуть до повного виконання мінських угод Москвою, включно з поверненням Україні контролю над кордоном на Донбасі.

Ситуація в зоні бойових дій на сході України погіршилася з вини Росії, заявив, оцінюючи перебіг виконання Мінських угод, посол США в Україні Джеффрі Пайєтт у Брюсселі під час телефонної прес-конференції зі світовими медіа.

Є тривожні сигнали, що конфлікт затягується. Росія знову вдається до його ескалації
Джеффрі Пайєтт

«Росія продовжує підживлювати конфлікт, постачаючи озброєння, боєприпаси, паливо й інше. Я мав розмову з представниками контактної групи у Мінську: прогресу в переговорах практично немає, крім питань моніторингу. І ми бачимо, що воєнна ситуація на території (сходу України – ред.) погіршилася до того стану, який був улітку 2015 року. Є тривожні сигнали, що конфлікт затягується. Росія знову вдається до його ескалації», – зазначив Пайєтт.


Джеффрі Пайєтт, із посиланням на СММ ОБСЄ та на дані розвідки, стверджує, що 90% порушень припинення вогню та провокацій вчиняється сепаратистами, з того боку лінії розмежування, який «контролюється Росією».

Тим часом українська розвідка повідомляє про 389 обстрілів та штурмових дій на Донбасі з боку російсько-сепаратистських сил упродовж тижня, і фіксує перекидання з Росії додаткової військової техніки.

«За тиждень залізничними та автомобільними шляхами у підрозділи та на склади першого та другого армійських корпусів було доставлено не менше 6000 тонн пального та понад 80 тонн боєприпасів, близько 120 тонн вантажу військового призначення, зокрема запчастини до військової техніки», – повідомляє Головне управління розвідки Міноборони України.

Україна виконує «Мінськ» краще за Росію – посол США

Посол Пайєтт також наголосив, що Україна виконує зобов’язання за Мінськими угодами значно краще, ніж Росія.

«Україна виконала переважну більшість своїх зобов’язань. Україна ухвалила закон про амністію, закон про спеціальний статус. Конституційні зміни схвалені в першому читанні. Водночас – Росія не виконала своїх зобов’язань. Не встановлено перемир’я, не вийшли на волю заручники», – зазначив посол.

Джеффрі Пайєтт
Джеффрі Пайєтт

Раніше Пайєтт підтвердив позицію США та ЄС про те, що всі інші пункти Мінських угод мають виконуватися після першого – повного і безумовного припинення вогню. Також він нагадав, що санкції США і ЄС проти Росії прив’язані до Мінських угод, і можуть бути скасовані лише в разі повного виконання цих угод з боку Москви.

Ці тези підтримав і посол США в ОБСЄ Денієл Бер. Він висловився про врегулювання конфлікту на Донбасі, зауваживши, що Росія має підкріпити свої заяви про прагнення миру конкретними діями, передовсім – виконанням пункту Мінських угод про повернення ділянки кордону на Донбасі під контроль Україні.

«Ми маємо бути впевненими, що заяви не розходяться з діями. Представники Росії буквально вчора виступали за сприяння роботі місії ОБСЄ, за збільшення її присутності по обидва боки лінії протистояння. Але на місці ми бачимо зовсім іншу картину: продовження російської підтримки (сепаратистів) зброєю та солдатами, ми бачимо продовження провокацій задля затягування конфлікту, ми бачимо тиск та перешкоди, які створюються для ОБСЄ та її представників», – наголосив американський дипломат.

У цьому контексті Бер згадав заяву представників ОБСЄ Мартіна Сайдіка і Ертугрула Апакана, які закликали до термінових кроків задля повного припинення вогню і мінімізації жертв серед цивільного населення. У повідомленні ОБСЄ йдеться: щоб вирішувати проблеми комплексно та підвищити шанси на значний прогрес у досягненні миру, Сайдік заявив про підтримку «пакету» рішень, який включає і питання відновлення контролю українського уряду вздовж усього кордону з Росією.

Спроби Росії так чи інакше «оформити» спробу анексії Криму не скасовують того факту, що півострів належить Україні, заявив під час телефонної прес-конференції у Брюсселі посол США при ОБСЄ Бер. За його словами, саме з питання повернення Криму починатимуться будь-які розмови про безпеку в цьому регіоні Європи.

Будь-яка розмова про європейську безпеку починається з питання Криму
Денієл Бер

«Незалежно від того, до яких гімнастичних «вправ» вдаватиметься Кремль, перемальовуючи території на карті, наша позиція, коли представники Росії починають говорити про майбутнє європейської безпеки – це те, що будь-яка розмова про європейську безпеку починається з питання Криму. І з того, що Росія намагається перекроїти кордони збройним шляхом у 21-му столітті», – заявив посол.


За словами Данієла Бера, він не знає, які цілі ставить перед собою Росія, підпорядковуючи анексований Крим тому чи іншому своєму федеральному округу, але впевнений, що російські платники податків сплачують надзвичайно високу ціну за такі дії. Посол додав, що, незважаючи на такі потуги Кремля, Крим все одно юридично залишається частиною України, і саме з цього виходять у своїй політиці США й інші західні держави.

Бер додає: Захід підтримує і реформи в Україні, і розвиток її армії та координацію її з силами НАТО.

І які б дії не вчиняла Росія на Донбасі, вона не зможе скасувати євроатлантичний вектор розвитку України, висловився Бер, посилаючись на аналогічні заяви президента України Петра Порошенка.

Мінські угоди поховало комюніке Варшавського саміту НАТО, де Росія визнана джерелом терористичної загрози номер один у світі
Олег Жданов

Водночас військовий експерт Олег Жданов наголошує, що Мінські угоди неможливо виконати, оскільки Росія навмисне нагнітає ситуацію в зоні конфлікту на Донбасі. Він констатує, що слова Пайєтта про роль Росії в ескалації лише підтверджують цей стан справ.

«Мінські угоди поховало комюніке Варшавського саміту НАТО, де Росія визнана джерелом терористичної загрози номер один у світі», – наголошує Жданов.

Відтак, за словами експерта, мирні ініціативи Росії, які вона декларувала, підписуючи Мінські угоди, «тепер нічого не варті».

Натомість Жданов радить Україні та Заходу працювати над відновленням миру, спираючись на Будапештський меморандум, за яким Україна позбулася ядерної зброї в обмін на гарантії недоторканості та територіальної цілісності.

Раніше президент Порошенко заявляв, що основою стратегії повернення Криму мають стати переговори саме на основі Будапештського меморандуму. Російська ж сторона неодноразово називала питання Криму «закритим». Утім, частина західних санкцій проти Росії прив’язана саме до окупації Криму і не може бути скасована доти, доки півострів не повернеться під український контроль.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG