Доступність посилання

ТОП новини

Росія змінює посла в Україні. Зурабова замінить особа із ФСБ?


Михайло Бабич
Михайло Бабич

Москва запросила агреман на призначення Михайла Бабича новим послом Росії в Україні. У п’ятницю комітети з міжнародних справ обох палат російського парламенту рекомендували Бабича на цей пост.


Цивільного посла змінить представник силових структур. Це основний акцент, який роблять експерти в коментарях з приводу відставки Михайла Зурабова і можливого призначення Михайла Бабича. Дехто звертає увагу на те, що Володимир Путін призначає військового послом в країну, з якою в Росії зараз дуже непрості відносини.

Михайло Зурабов був одним із найневдаліших послів за останні роки, вважає колишній заступник міністра закордонних справ Росії Федір Шелов-Коведяєв. За його словами, російське керівництво новим призначенням планує ще більше посилити позицію щодо України.

«Те, що Зурабов йде, з моєї точки зору, абсолютно логічно, тому що події розвиваються, на жаль, в досить негативному ключі у відносинах між Києвом і Москвою. І в цій ситуації, звичайно, тримати посла, який не дуже справляється зі своїми обов’язками, було б, з моєї точки зору, нерозумно. Що стосується Бабича. Безумовно, це є сигнал, який дає Кремль, президент Путін, про те, що тепер, мабуть, складатимуться якісь більш серйозні, суворіші відносини», – каже Шелов-Коведяєв.

Невдалий посол

Хотілося б, щоб Кремль усвідомив необхідність зміни в стратегії відносин з Україною як з державою. Сподіваюся на здоровий глузд, до якого прийдуть наші кремлівські правителі
Валерій Хом’яков

Російський політолог Валерій Хом’яков не в захваті від діяльності Зурабова на посаді посла, але зазначає, що йому вдавалося підтримувати контакти з керівництвом України. Чи зможе це зробити Михайло Бабич?

«Все-таки хотілося б, щоб це призначення Бабича було пов’язано з тим, що Кремль усвідомив необхідність зміни в стратегії відносин з Україною як з державою. Щоб він зрозумів, що Україна – це самостійна держава. Хоча вони й понині кажуть про зовнішнє управління, залежність й інші подібні речі. Але, я все-таки сподіваюся на здоровий глузд, до якого прийдуть наші кремлівські правителі», – зазначив Валерій Хомяков.

Застереження

До 28 липня Михайло Бабич обіймав посаду повноважного представника президента Росії у Приволзькому федеральному окрузі. До цього він декілька місяців очолював уряд Чечні. Його називають людиною із ФСБ. Раніше Михайло Бабич служив у десанті та військах КДБ СРСР.

Представники російської опозиції, які є зараз вимушеними політемігрантами, Ілля Пономарьов та Ольга Курносова закликали Петра Порошенка не погоджуватись з кандидатурою Бабича. Вони звертають увагу на те, що Бабич брав участь у фальсифікації виборів.

Пономарьов також звертає увагу керівництва України на те, що воно може отримати «гарантоване шпигунське гніздо як для координації російських спецслужб, так і для організації виборчих кампаній в інтересах Росії», натякаючи на спецслужбівське минуле Бабича.

Чи дослухаються українські керівники до закликів російських опозиціонерів стане зрозуміло найближчим часом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG